Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nákupný vozík, ktorý sám sčíta cenu tovarov, je už len otázkou času

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

PRAHA - Predstavte si nákupný vozík, z ktorého nemusíte pri pokladnici vôbec vybrať tovar. Žiadny stres z toho, že nestíhate na pás pri pokladnici vykladať tovar a potom ho zase rýchle hádzať do tašiek. Stačí iba prejsť medzi stojanmi, ktoré v priebehu sekúnd nasnímajú a sčítajú cenu tovarov uložených vo vozíku. Potom už len zastrčíte do stojana platobnú kartu, vyťukáte PIN a môžete odísť. Zdá sa vám to ako pomerne vzdialená budúcnosť? Ale nie je, konštatuje český denník Mladá fronta Dnes.

Špeciálne nákupné vozíky pre supermarkety už existujú a nový nákupný systém sa testuje v susednom Nemecku. A zdá sa, že by sa už čoskoro mohol objaviť aj v českých obchodoch. Špeciálne vozíky a snímací systém vyvinula totiž nemecká firma Wanzl, ktorá má svoju továreň aj na Morave neďaleko Olomouca.
      
Rýchle sčítanie tovarov vo vozíku umožňujú čipy, ktoré sú na ňom umiestnené. "Riešenie je pripravené, čaká sa na sériovú výrobu," tvrdí riaditeľ olomouckej továrne Roman Adami.
      
V Nemecku už podobný systém testuje spoločnosť Metro. Podľa Marcosa Fernándeza z Metra jedinou prekážkou masívneho rozšírenia tohto systému je zatiaľ vysoká cena čipov, ktoré je potrebné umiestniť na každý výrobok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu