Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Potvrdené: Einstein sa mýlil, záhadné častice sú rýchlejšie ako svetlo!

Pracovisko v CERN
Pracovisko v CERN (Zdroj: SITA)

PRAHA - Nové experimenty potvrdili kontroverzné výsledky publikované v septembri. Úpravou experimentu sa podarilo vylúčiť rad možných chýb, napriek tomu sú všetci vo svojich vyjadreniach opatrní. Čaká sa, až k podobným výsledkom dôjde aj iné fyzikálne pracovisko.

Že zväzky neutrín doleteli z CERN-u do Talianska rýchlejšie ako svetlo, potvrdili v novo publikovaných meraniach vedci z tímu OPERA. Merania pritom vylúčili rad potenciálnych chýb a nedostatkov prvých experimentov.

"Takto delikátne merania, ktorá navyše nesú zásadné implikácie pre niečo tak dôležitého ako je Einsteinova špeciálna teória relativity, vyžadujú ohromnú starostlivosť," povedal Fernando Ferronat, prezident Talianskeho inštitútu pre nukleárnu fyziku (INFN).

Nový experiment je kľúčový pre potvrdenie konzistencie výsledkov. To, že sa potvrdilo meranie prvého experimentu, je dôležitý krok. Vylúčil totiž rad teoreticky možných systémových chýb. Oveľa vyšší stupeň istoty však vedci získajú, až keď sa nadsvetelné neutrína objavia aj v meraniach kolegov z iného pracoviska, upozornil Ferronat.

Hlavnou charakteristikou nových experimentov je ich špeciálne zameranie práve na rýchlosť neutrín. Tomu bolo prispôsobené usporiadanie experimentu: zväzky trvajúce asi tri nano-sekundy boli oddelené až 524-nanosekundovými rozostupmi. Zväzky neutrín sú tak ohraničenejšie a nehrozí, že by na príjme došlo k zámene dvoch susediacich vĺn.

Kvôli menšej intenzite neutrínového žiarenia sa podarilo namerať len 20 čistých udalostí, ale výsledky sú konzistentné a potvrdili rýchlosť presahujúcu rýchlosť svetla. Ďalšie meranie plánuje OPERA budúci rok. Navyše, v spolupráci s CERN, vyskúša aj ďalšie nezávislé merania, ktoré otestujú ďalšie aspekty tohto nanajvýš sledovaného fyzikálneho úkazu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu