Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Najodolnejšie zviera Zeme budú vo vesmíre ožarovať!

Pomalka vydrží naozaj veľa
Pomalka vydrží naozaj veľa

LONDÝN/MYS CANAVERAL - Takmer neznámy tvor z kmeňa pomalky (Tardigrada) sa stal prvým zvieraťom, ktoré prežilo vystavenie vesmírnemu priestoru. Zvíťazilo nad teplotami pod bodom mrazu, slnečným vetrom aj vákuom bez kyslíka. V pondelok opäť vyrazilo do vesmíru na palube raketoplánu Endeavour, aby pomohlo vedcom pochopiť, ako dokáže prežiť. To, čo na neho chystajú, nebude vôbec príjemné!

Pomalky sa pripojili k ďalším mikroskopickým organizmom vybraným ako súčasť projektu zameraného na prežívanie v extrémnych podmienkach. Projekt BIOKIS sponzoruje Talianska vesmírna agentúra (ISA) a v jeho rámci sa uskutoční sedem experimentov skúmajúcich, aké dôsledky má vesmírny let na organizmy na molekulárnej úrovni.

Vedecký tím bude s využitím molekulárnej biológie skúmať zmeny na genetickej informácii organizmov a zisťovať, ako sa ich bunky fyzicky prispôsobujú, aby sa vyrovnali s extrémnou dehydratáciou spôsobenou vesmírnym vákuom, a poškodením spôsobeným slnečnou kozmickou radiáciou.

Jeden z experimentov nazvaný TARDKISS vystaví kolónie pomaliek rôznym úrovniam ionizačnej radiácie, čo by malo pomôcť vedcom zistiť, ako dávky radiácie ovplyvňujú spôsob, akým fungujú bunky.

Na pomalky sa sústreďuje pozornosť vedcov od roku 2007, kedy misia Fotón-M3 Európskej vesmírnej agentúry (ESA) objavila ich schopnosť prežiť vo vesmíre. Títo tvorovia upadajú v nepriaznivých podmienkach do stavu, ktorý sa nazýva anabióza. V ňom sú nesmierne odolní voči vonkajším vplyvom a vydržia sucho, osemhodinové ponorenie do tekutého hélia, var, škodlivé žiarenie aj neprítomnosť kyslíka.

Pomalky dokážu v anabióze prežiť tisícnásobok radiácie, ktorú zvládne človek. Vydržia rozpätie teplôt zhruba od mínus 270 do plus 120 stupňov Celzia a okrem vákua znesú aj tlak šesťkrát vyšší, než je na najhlbšom dne oceánu.

Štúdia TARDKISS by mohla vedcom pomôcť vyvinúť techniky, ako chrániť iné organizmy vrátane človeka pred extrémnym stresom vesmírnych podmienok, a najmä pri misiách mieriacich ďalej do našej slnečnej sústavy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu