Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Objavili "druhú" Zem: Má oceány aj dážď!

Gliese 581d
Gliese 581d

WASHINGTON - Americkí vedci vo vesmíre objavili ďalšie potenciálne obývateľné teleso. Na skalnatej planéte Gliese 581d podľa nich panuje znesiteľná teplota a možno aj stabilná atmosféra. Mohla by tak byť prvou planétou okrem Zeme znesiteľnou pre život, ako ho poznáme, informoval server Space.com.

Astronómovia tvrdia, že Gliese 581d sa pravdepodobne nachádza v takzvanej "obývateľnej zóne" svojej materskej hviezdy, ktorou je takzvaný červený trpaslík Gliese 581. V "obývateľné zóne" by mohli byť podmienky pre tvorbu vody v kvapalnom stave a tiež ďalších rysov pripomínajúcich Zem, ako sú oceány, mraky a atmosférické zrážky.

Astronómovia sústavu okolo Gliese 581 objavili pred rokmi v súhvezdí Váh. Už predtým sa špekulovalo, že niektorá z tamojších planét by mohla byť "druhou Zemou". Hovorilo sa však skôr o planéte Gliese 581c. Neskoršie merania však ukázali, že na tejto planéte, ktorá je zhruba o 50 percent ťažšia ako Zem, je príliš horúco pre makromolekuly alebo dokonca biologické bunky.

Medzitým sa ako najsľubnejší kandidát na mimozemský život javila iná planéta tohto systému Gliese 581g, pretože obieha priamo uprostred "obývateľnej zóny" a mnohí experti ju stále považujú za hlavného kandidáta obsahujúceho vodu v kvapalnom stave a umožňujúceho život.

Teraz sa vedci domnievajú, že mimozemský život by z doposiaľ poznaného vesmíru mohol byť najskôr na štvrtej planéte od hviezdy Gliese 581.

Počítačové modely totiž ukazujú, že by planéta mohla mať stabilnú atmosféru, hoci je napríklad na rozdiel od Zeme obrátená k svojej materskej hviezde stále rovnakou stranou.

Z novej štúdie vyplýva, že Gliese 581d je zhruba sedemkrát hmotnejšia ako Zem a mohla by mať mohutnú atmosféru, v ktorej prevládajú oxidy uhlíka.

"Potenciálne obývateľná" planéta podľa astronómov znamená, že by sa na nej mohol udržať život. Neznamená to ale nevyhnutne, že by na nej mohli prežívať aj ľudia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu