Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Je Mars červený kvôli jadrovému výbuchu? A čo Zem?

Planéta Mars
Planéta Mars

LONDÝN/BRATISLAVA - Mars nebol vždy červený. Aspoň podľa teórie, ktorá údajne rozlúštila záhadu, ako sa planéta dopracovala k svojej krvavej farbe. Podľa doktora Johna Brandenburga asi pred 180 miliónmi rokov nárazová vlna po jadrovom výbuchu úplne vysušila planétu, zostal iba piesok. A Zemi sa môže prihodiť niečo podobné.

"Marťanský povrch je pokrytý tenkou vrstvou rádioaktívnych látok, vrátane uránu, tória a rádioaktívneho draslíka. Jadrový výbuch mohol rozsiať úlomky po celej planéte. Mapy gama lúčov ukazujú veľkú červenú škvrnu, ktorá vyzerá ako rádioaktívne pozostatky... na opačnej strane planéty je ďalšia červená škvrna," vyjadril sa vedec pre médiá.

Brandenburg z Orbital Technologies Corp uviedol, že prírodná explózia, ekvivalent milióna ton vodikových bômb, sa odohrala v severnom regióne Mare Acidalium, kde je ťažká koncentrácia rádioaktivity.

Táto explózia tiež naplnila atmosféru červenej planéty radioizotopmi, ktoré sú viditeľné na spektrometroch gama žiarenia zariadení NASA. Rádioaktivita napríklad vysvetľuje, prečo je planéta červená.

Brandenburg sa domnieva, že k prírodnej jadrovej reakcii by mohlo prísť aj na Zemi, a to opakovane. Na preskúmanie pravdepodobnosti týchto údajov by však NASA potrebovala urobiť misiu na Mars do spomínanej oblasti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu