Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Na mesiaci sú aktívne sopky a pod povrchom oceán žeravej magmy!

Vnútorná štruktúra mesiaca Io
Vnútorná štruktúra mesiaca Io

WASHINGTON - Na mesiaci Io najväčšej planéty slnečnej sústavy Jupitera sa všade pod jeho povrchom nachádza oceán žeravej magmy. Minulý týždeň to uviedol vedecký časopis Science s odvolaním sa na analýzu ďalších dát z americkej vesmírnej sondy Galileo.

Ide o prvé potvrdenie tejto vrstvy magmy, ktorá vysvetľuje, prečo je Io najviac sopečným telesom nášho slnečného systému. Štvrtý najväčší mesiac Slnečnej sústavy je jediným známym miestom vo vesmíre okrem planéty Zem, kde sa nachádzajú aktívne sopky. Jupiter viac ako 60 mesiacov. Io je k nemu najbližšie. Magma, ktorá môže dosahovať teplotu 1200°C, sa podľa vedcov nachádza pod celým jeho povrchom v hĺbke 30 50 kilometrov.
 
"Konečne chápeme, odkiaľ pochádza magma mesiaca Io, a máme vysvetlenie pre niektoré nejasné javy, ktoré sme pozorovali v údajoch, ktoré Galileo získal o magnetickom poli," povedal vedec Krishan Khurana z Kalifornskej univerzity.
 
Sonda Galileo bola vypustená v roku 1989 a v roku 1995 vstúpila na obežnú dráhu okolo Jupitera. Po úspešnom dokončení svojich misií bola nasmerovaná do atmosféry obriej planéty, kde zanikla v roku 2003. Predtým poslala na Zem toľko údajov, že ich vedci dodnes všetky nestačili zanalyzovať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu