Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

NASA potvrdila Einsteinovu teóriu relativity!

Gravity Probe B
Gravity Probe B

WASHINGTON - Americký vesmírny aparát Gravity Probe B (GP-B) potvrdil dva kľúčové predpoklady všeobecnej teórie relativity Alberta Einsteina, oznámila NASA. Zemská príťažlivosť má podľa nej naozaj vplyv na čas a priestor.

Satelit, ktorý odštartoval v roku 2004, mal s použitím mimoriadne presných gyroskopov zmerať hypotetický geodetický efekt zakrivenia času a priestoru okolo gravitačného telesa. Mal tiež dokázať platnosť javu zvaného frame-dragging, čo je čas a priestor, ktorý okolo seba objekt "vlečie" pri rotácii.

Aparát GP-B podľa NASA obidva javy s mimoriadnou presnosťou rozpoznal, keď sa na polárnej obežnej dráhe zameral na hviezdu IM Pegas. Ak by zemská príťažlivosť nemala žiadny vplyv na čas a priestor, gyroskopy (prístroje pre navigáciu) amerického satelitu by trvalo ukazovali rovnakým smerom. V merateľných hodnotách ale pod tlakom gravitácie vykazovali minútové zmeny, čo Einsteinovu revolučnú teóriu potvrdzuje.

"Predstavte si planétu Zem ponorenú do medu," priblížil pre agentúru AP jav Francis Everitt zo Stanfordskej univerzity. "Ako sa planéta otáča, med okolo nej vytvára vír - a rovnaké je to s časom a priestorom," povedal americký vedec. Aparát GP-B podľa neho potvrdil dve najzávažnejšie Einsteinovej teórie, čo má ďalekosiahle následky pre astrofyzikálne výskum.

Projekt GP-B patrí v histórii NASA k najdlhodobejším. Bol zahájený už v roku 1963 s cieľom experimentovať v oblasti teórie relativity. Postupne sa rozrástol v rozsiahly a mimoriadne technicky náročný projekt. Gyroskopy umiestnené na GP-B sú najpresnejšie na svete.

Podľa Billa Danchiho z washingtonského sídla NASA majú výsledky terajšieho skúmania vplyv na celé odvetvie teoretickej fyziky. "Každé budúce skúmanie Einsteinovej všeobecnej teórie relativity bude musieť vychádzať z ešte presnejšieho merania, než akým disponuje GP-B," povedal Danchi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu