Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Homosexuálni muži sú náchylnejší na vznik rakoviny

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - U homosexuálnych mužov je pravdepodobnosť výskytu rakoviny vyššia ako u heterosexuálov, vyplýva to z najnovšej štúdie amerických vedcov. Počet prípadov rakoviny diagnostikovaných u lesbičiek a bisexuálok sa však od počtu v prípade heterosexuálnych žien nijak výrazne neodlišuje.

 

Výsledky výskumu, ktorý sa uskutočnil v Kalifornii a zahŕňal 120-tisíc ľudí, zverejnili jeho autori v poslednom vydaní žurnálu Cancer. Charitatívna organizácia Cancer Research UK však zdôrazňuje, že je ešte potrebný ďalší výskum, keďže nie je jasné, čo by malo tieto rozdiely spôsobovať.

Podľa prieskumov agentúry California Health Interview uskutočnených v rokoch 2001, 2003 a 2005, 3690 mužom a 7252 ženám diagnostikovali rakovinu. Z celkového počtu 122 345 skúmaných ľudí sa označilo za homosexuálov a lesbičky 1493 mužov a 918 žien, okrem toho 1116 žien sa považovalo za bisexuálky. U homosexuálov bola pravdepodobnosť výskytu rakoviny dvojnásobne vyššia ako u heterosexuálov, pričom im ju diagnostikovali v priemere o desaťročie skôr. V prípade žien sa žiadny takýto rozdiel nepotvrdil, uvádza britská vysielacia spoločnosť BBC.

Podľa Ulrike Boehmer z Boston University School of Public Health však nie je možné vysloviť záver, že homosexuálni muži sú náchylnejší na výskyt rakoviny, pretože dôvody pre väčší výskyt môžu byť oveľa komplikovanejšie. Ako uviedla, je potrebný ešte ďalší výskum, pretože jedným z faktorov, ktorý môže u homosexuálnych mužov zvyšovať pravdepodobnosť výskytu rakoviny je prítomnosť vírusu HIV.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu