Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Kométy nie sú "špinavé snehové gule", bola v nich voda!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TUCSON - V prachových zrnkách z kométy Wild 2, ktoré na Zem dopravilo puzdro sondy Stardust sa našli minerály, ktoré mohli vzniknúť iba v prostredí, kde sa vyskytovala kvapalná voda. Oznámil to Dante Lauretta z Arizonskej univerzity.

Tento objav otriasa doterajšou predstavou o kométach ako „špinavých snehových guliach“, ktoré nikdy nemali dostatočne veľkú teplotu, aby sa v nich roztopil ľad. „Aktuálne názory predpokladajú, že existencia kvapalnej vody vo vnútri kométy nie je možná,“ povedal Dante Lauretta.

„Vo vzorkách sme však našli minerály, ktoré sa utvorili v prítomnosti kvapalnej vody. Jadro kométy preto v určitej fáze svojej histórie muselo obsahovať dutiny vyplnené kvapalnou vodou,“ povedala Laurettova kolegyňa Eve Bergerová.

Sonda Stardust odštartovala v roku 1999 a v roku 2004 zozbierala vzorky prachu pri jadre kométy Wild 2. V roku 2006 v špeciálnom puzdre pristáli v štáte Utah. Odvtedy prebieha ich analýza.

Jadro kométy sa podľa klasického modelu skladá zväčša z vodného ľadu, v ktorom sú roztýlené kusy hornín a zmrznutých plynov. Keď sa na svojich extrémne eliptických dráhach priblíži k Slnku, spôsobuje to výtrysky plynu/pary a prachu, čím vzniká chvost kométy.

„Keď sa na Wild 1 roztopil ľad, vo výslednej teplej vode sa rozpustili vtedy prítomné minerály a vyzrážali sulfidové minerály medi a železa.. Tieto sulfidové minerály sa utvorili pri teplotách 50 až 200 stupňov Celzia, čo je oveľa viac ako mínusové teploty predpovedané pre vnútro kométy,“ vysvetlil vedec.

Tepelným zdrojom v kométe podľa neho bola buď premena kinetickej energie zrážok jadra s menšími telesami, alebo rozpad rádioaktívnych izotopov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu