Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hluk nám spôsobuje rozličné choroby

Žijeme obklopení množstvom strojov. Niektoré nám uľahčujú život, napríklad dopravné prostriedky a stavebné stroje. Iné, ako napríklad rádio či televízor, nám spríjemňujú každodennú realitu. Zároveň však všetky tieto prístroje a nástroje vydávajú hluk, ktorý nám pomaličky likviduje náš druhý najpoužívanejší zmysel - sluch. A nielen to! Hluk môže spôsobovať ďalšie ochorenia či zdravotné komplikácie.

Popri zraku je sluch naším najdôležitejším zmyslom. Sluch je nevyhnutným nástrojom na komunikáciu a bezpečnosť. Strata sluchu, aj čiastočná, môže veľmi negatívne ovplyvniť našu schopnosť nadväzovať sociálne kontakty, vykonávať množstvo inak samozrejmých činností a znevýhodňuje nás na trhu práce.

Fyzické aj psychické následky
Podľa informácie z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Bardejove je hluk „najčastejšou príčinou vzniku poškodenia nervového systému, najmä vegetatívneho, ktoré sa prejavuje poruchou činnosti žalúdka, dvanástnika – vznik vredovej choroby, nepriaznivo môže ovplyvniť krvný tlak a činnosť srdca, vedie k únave, citovej labilite a vzniku neuróz. K negatívnym účinkom hluku patria aj zmeny v metabolizme, zvýšenie hladiny glukózy, zvýšenie hladiny tukov v krvi a cholesterolu, čo sú rizikové faktory pre choroby srdca, ciev, cukrovky a iných tzv. civilizačných ochorení“. Hluk teda môže spôsobiť okrem priameho poškodenia sluchu aj celý rad fyzických problémov. Nezanedbateľné sú psychické následky jeho vplyvu. Spôsobuje napríklad nespavosť, s ktorou je spojená znížená schopnosť koncentrácie v práci alebo problémy s učením detí v škole.

Ochrana sluchu
Pri práci v hlučnej prevádzke netreba podceňovať používanie sluchových chráničov. „Už jednorazové vystavenie zvuku 140 dB môže sluch natrvalo poškodiť. Našťastie, takýto zvukový náraz je pri práci zriedkavý. Smernica EÚ o hluku stanovuje na ochranu zamestnancov dennú (8 hod.) najvyššiu prípustnú hodnotu vystavenia hluku s intenzitou 87 dB,“ informovala Európska agentúra pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci. Z hľadiska vzniku už spomenutých problémov je však omnoho nebezpečnejší monotónny dlhotrvajúci zvuk, ktorý si niekedy ani nemusíme uvedomovať. K poškodeniu sluchu obyčajne dochádza vtedy, ak na nás hluk pôsobí v priebehu dlhšieho času. Napríklad naše deti počúvajú po príchode z hlučného prostredia školy denne hlasnú hudbu zo slúchadiel. Následkom toho má terajšia generácia tínedžerov sluch v takom stave ako 50- -roční dospelí ľudia.

ČO OCHRÁNI VÁŠ SLUCH:
Ohľaduplnosť - naučte sa stišovať rádio, televízor a prehrávače
Ochranné pomôcky - používajte pri práci chrániče (aj v domácnosti pri kosení, pílení, vŕtaní a pod.)
Prevencia - odstráňte z dosahu detí hlučné hračky (kapsľové pištole, kŕkajúce žaby, húkačky a pod.)
Pokoj - vo voľnom čase si nájdite pokiaľ možno tichého koníčka
Lekár - pravidelne si nechajte vyšetriť sluch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu