Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Na dne Červeného mora leží bohatstvo za 12 miliárd

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KIEL - Bahno na dne Červeného mora ukrýva mimoriadne prírodné bohatstvo, ktorého hodnotu odhadujú nemeckí experti na 12 miliárd eur.

Na dne morskej priehlbiny Atlantis II. Deep, ležiacej medzi Saudskou Arábiou a Sudánom, sa podľa ich poznatkov nachádza asi 50 ton zlata a ďalších kovov, napríklad striebra, medzi a zinku. To všetko v hĺbke okolo 2000 metrov pod vrstvou vody s agresívnou morskou soľou s teplotou približne 68 stupňov, informoval v Kieli geochemik Mark Schmidt.

Ako uviedol šéf tamojšieho Leibnizovho inštitútu profesor Peter Herzig, každá tona bahna obsahuje iba pol gramu zlata. V tejto súvislosti upozornil, že aj ďalšie oblasti regiónu môžu ukrývať prírodné bohatstvo, takže záujem saudskoarabskej monarchie o výskum oblasti je pochopiteľný. Nemecký vedec sa však vyslovil proti bezohľadnému drancovaniu prírodného bohatstva v regióne.

Výskumný projekt s účasťou nemeckých vedcov a ich saudskoarabských kolegov, využívajúci moderné technológie, sa začal v januári a mal by trvať deväť rokov. Cieľom vedcov je preskúmať morské dno, získať informácie o prúdení materiálov, planktóne a koralových útesoch oblasti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu