Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zabudnutá civilizácia: Zaujíma ich len sex, ryby a kokosy!

Sentinelčanom ku šťastiu nič nechýba Zobraziť galériu (3)
Sentinelčanom ku šťastiu nič nechýba

BRATISLAVA - Vitajte na ostrove Sentinel - mieste, kde sa zastavil čas. Prví obyvatelia sem zavítali pred približne 60-tisíc rokmi a odvtedy sa toho veľa nezmenilo. Dokázali prežiť i bez moderných výdobytkov vedy, ktoré mnohým ľuďom uľahčujú život každý deň.

Ostrov je súčasťou Andamanského súostrovia, ktoré leží približne 1300 kilometrov východne od Indie. Pôvodní obyvatelia sa sem doplavili práve z tejto ázijskej krajiny. Na breh umiestnili ceduľu s nápisom "Prosím nerušiť" a nasledujúcich niekoľko desiatok tisíc rokov strávili lovením a rozmnožovaním.

Títo ľudia netušia, kto je Barack Obama či Justin Bieber a nevedia ani, čo sa momentálne deje v Japonsku. Neexistuje dôkaz o tom, že majú abecedu a nikto okrem nich samotných nerozumie ich jazyku.

Indovia aj Briti sa pokúšali tamojších ľudí civilizovať. Sentinelčanov však okrem rýb, kokosov a sexu nič iné nezaujíma. A to je dobre; mnoho kmeňov práve kvôli tomu, že chceli dobehnúť "stratené roky" a začleniť sa do civilizovanej spoločnosti, vymrelo. Domorodci preto akékoľvek pokusy o "poľudštenie" odmietajú a držia sa toho, čo poznajú už tisíce rokov a čo ich robí šťastnými.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu