Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Mŕtvolný kvet: Ľudia ho obdivujú kvôli smradu!

V prvý deň smrdí kvet ako zdochlina
V prvý deň smrdí kvet ako zdochlina

MEISE - Ani nie po troch rokoch v botanickej záhrade v belgickom Meise rozkvitol najväčší kvet na svete - Amorphophallus titanum prezývaný aj Mŕtvolný kvet. Neprekvapí zrejme, že pozoruhodné lákadlo pritiahlo zástupy návštevníkov. Gigant pritom nie je zaujímavý iba rozmermi, ale aj zničujúcim zápachom!

"Počas prvej noci, kedy kvitne, je zápach šialený. Je to smrad zhnitého mäsa, zhnitých rýb. V prírode to má pritiahnuť opeľovačov, včely či muchy na Sumatre, ktoré potom túto kvetinu opeľujú v jej prirodzenom mieste výskytu," povedal dnes hovorca záhrady Koen Es.

Zvláštnosťou kvetu, ktorého belgický exemplár dosiahol výšku 232 centimetrov, je aj to, že kvitne len veľmi zriedka. "Kvitne len 72 hodín, to tiež priťahuje množstvo ľudí, potom (kvet) rýchlo odíde," poznamenal Es, ktorý v uplynulých dňoch spoločne s kolegami vybavoval desiatky žiadosti médií o rozhovor.

"Botanicky povedané ide o kvetenstvo, pretože obsahuje množstvo kvetov vo vnútri kvetenstva ... ale stále je to pôsobivé a najväčšie na svete," povedal evidentne pyšný pracovník botanickej záhrady. 

O tom, že ide o veľké lákadlo pre návštevníkov, sa záhrada presvedčila už v roku 2008. Vtedy jej "smradľavka" vykvitla prvýkrát a počas troch dní pritiahla 8000 ľudí, čo je viac než desaťnásobok normálnej návštevnosti. A tento rok tomu nebolo inak.

"Samozrejme, prišla som hlavne kvôli nej," povedala Evelyne Gathoyeová z Bruselu. "Len je škoda, že už nie je toľko cítiť ten zápach," povedala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu