Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Knihu vrátil po 30-tich rokoch, mal by zaplatiť 1860 eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Austrálčan, ktorý si ešte v roku 1981 požičal knihu z knižnice v štvrti Sutton na juhu britskej metropoly a omylom ju pri ukončení pôsobenia vo funkcii námorného atašé vzal so sebou, vrátil publikáciu až teraz, po troch desaťročiach.

Knižnica, ktorá za každý deň omeškania účtuje zábudlivcom 15 pencí, by od neho mala žiadať 1600 libier (1860 eur). Našťastie pre Austrálčana je však horná hranica výchovného trestu päť libier.

Požičanou publikáciou, ktorú Austrálčan našiel iba nedávno pri sťahovaní sa, bol Denník Samuela Pepysa - vydanie z roku 1928. Tajomník britského námorníctva, predseda Kráľovskej spoločnosti a člen parlamentu (1633-1703) v ňom popisuje fragmenty svojho života.

Námorný atašé, ktorý príležitostne pracoval aj ako archivár, sa domnieval, že ide o osobitne cennú knihu, v skutočnosti však jej hodnota neprevyšuje 20 libier. Publikácia, ktorú knižnica dostala do daru pri svojom otvorení v roku 1936, precestovala s Austrálčanom kus sveta - od Hongkongu až po niektoré tichomorské ostrovy, kde medzičasom pôsobil.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu