Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zem stojí 3-tisíc triliónov, Venuša ani cent!, tvrdí vedec

ilustračné foto
ilustračné foto

LONDÝN/BRATISLAVA - Astrofyzik Greg Laughlin vytvoril vzorec pre výpočet hodnoty planét. Zem má podľa neho cenu troch tisíc triliónov libier (3,5-tisíc triliónov eur), ostatné planéty však za veľa nestoja.

Profesor Laughlin z kalifornskej univerzity v Santa Cruz prišiel s výpočtom, ktorý zahŕňa súčet veku planéty, veľkosti, teploty, hmotnosti a ďalších údajov, pričom Zem vyšla ako najdrahšia. Mars mal hodnotu približne 10-tisíc libier (11 700 eur), zatiaľ čo Venuša nie je údajne hodná ani cent. Ďalších 1 235 planét vo vesmíre nemá vysokú cenu pre ich nehostinné podnebie.

Astrofyzik už asi rok touto rovnicou hodnotí objavy urobené prostredníctvom kozmickej sondy Kepler, ktorá vyšla na obežnú dráhu ešte o rok skôr. V tej dobe bola exoplanéta Gilese 581 c považovaná za najviac príbuznú Zemi, ale podľa rovnice ju vedec ocenil len na 100 libier, zatiaľ čo KOI 326,01 podľa neho stojí 150-tisíc.

Laughlin tiež vzal do úvahy množstvo energie, ktorú hviezda vytvára a či je jej teplota vhodná pre život. Prišiel k záveru, že planéty v hodnote nad 60 miliónov libier (70,2 milóna eur) a viac má zmysel ďalej študovať, tie ostatné nie.

"Vďaka vzorcu si uvedomíte, aká drahá je Zem, a ja dúfam, že to pomôže nám ako spoločnosti, ochrániť to, čo máme," dodal. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu