Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Život má hodnotu 9 miliónov, tvrdí americký úrad

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: ČTK)

WASHINGTON - Americké úrady sa snažia vypočítať cenu jedného ľudského života, aby od tejto sumy mohli odvodiť kalkuláciu nákladov na ochranu života ľudí v zdravotníctve, vo vnútornej bezpečnosti i v priemyselnej výrobe.

Podľa denníka The New York Times ale čísla šplhajúce sa až k deviatim miliónom dolárov (6,6 milióna eur) "za kus" vyvolávajú odpor výrobcov, ktorí vyššie ocenenie ľudského života odmietajú s odôvodnením, že brzdí hospodársky rast.

Aký má cena ľudského života konkrétny dopad ukazuje prípad striech osobných automobilov. Ministerstvo dopravy vydalo minulý rok nariadenie, ktoré po výrobcoch áut požaduje vyššiu bezpečnosť striech. Plán zdvojnásobiť pevnosť striech by podľa odhadov zachránil pri autonehodách 135 ľudských životov ročne.

Bushova administratíva v roku 2005 tento plán odmietla, pretože pri vtedajšej cene ľudského života stanovenej pre sektory dopravy vo výške 3,5 milióna dolárov (2,6 milióna eur) by boli bezpečné strechy o 800 miliónov dolárov (590 miliónov eur) drahšie ako cena zachránených životov. Teraz sa ale cena života stanovená pre sektor dopravy zdvihla na 6,1 milióna dolárov (4,5 milióna eur), a investícia do pevnejších striech tak 135 zachránených životov vyrovná.

Úrad pre ochranu životného prostredia stanovil vlani cenu života ešte vyššie - na 9,1 milióna dolárov. Toto číslo potom figurovalo v návrhu, ktorý požadoval sprísniť limity pre znečistenie ovzdušia. Za vlády Obamovho predchodcu Georgea Busha pracoval úrad s číslami okolo 6,8 miliónov dolárov (5 miliónov eur) za ľudský život.

Federálny úrad pre potraviny a lieky vlani dospel k vlastnému výpočtu, o ktorý potom oprel návrh umiestniť na škatuľky cigariet varovné fotografie ľudí s rakovinou pľúc. Cena života v tomto prípade dosahovala sumy 7,9 milióna dolárov (5,8 milióna eur).

Výpočty ceny života sa líšia tiež druhom ohrozenia. Podľa minuloročnej správy pre Ministerstvo vnútornej bezpečnosti by cena za ochranu života pred teroristickým útokom mala byť o 100 percent vyššia ako v prípade iných hrozieb úmrtia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu