Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Najťažšie otázky

Členky organizácie Plamienok
Členky organizácie Plamienok

Niektoré otázky človeka ukrutne zaskočia, hrkne v nás ako v starých hodinách, myšlienky sa najskôr splašene rozutekajú, vzápätí prudko zabrzdia, lebo nás už vohnali do kúta a bolestivo pritlačili k stene.

Existujú také otázky a jednou z úplne najťažších býva takáto: Čo môžem urobiť pre svoje dieťa, ktorého život sa neodvratne a definitívne blíži k svojmu koncu?

Posledné želania sú oddávna priam posvätné, každý sa usiluje splniť ich bez zvyšku. Väčšina detí, ktorým osud nadelil nevyliečiteľnú chorobu, sníva na nemocničnej posteli rovnaký sen: vrátiť sa domov, do svojej detskej izby, mať každý deň pri sebe nielen jedného z rodičov, ale oboch, aj súrodencov, kamarátov, spolužiakov, všetky svoje knižky, hračky, milé drobnosti. Takéto želanie je však splniteľné len vtedy, keď rodičia majú istotu, že dieťa nebude trpieť a v ktorúkoľvek dennú či nočnú hodinu dostane potrebnú odbornú starostlivosť. Takýmto ostrovom v mori beznádeje sú pracovníci neziskovej organizácie PLAMIENOK, ktorí sú chorým deťom a ich rodinám k dispozícii 24 hodín denne, v okruhu zhruba 200 km od Bratislavy. Všetky služby hospicu sú bezplatné, od zapožičania špeciálnych prístrojov cez lekársku a ošetrovateľskú starostlivosť, až po špecializované sociálne poradenstvo a psychologickú podporu v období smútenia.

Mihotavý ohníček v krehkej lodičke virtuálne svieti už celé desaťročie, nezisková organizácia na podporu paliatívnej starostlivosti o deti so život limitujúcimi chorobami s názvom PLAMIENOK vznikla v decembri roku 2000. O dva roky neskôr prijal tím odborníkov do svojej starostlivosti prvých pacientov. Odvtedy ich boli desiatky. Každý príbeh je iný, ale niečo majú spoločné: nielen bolesť z predčasnej straty, aj istotu, že dieťa prežilo svoje posledné dni, týždne či mesiace tak, ako si želalo, v kruhu svojich najbližších.

Niektoré kruté otázky sa nám môžu vyhnúť, nikdy nad nami nezavisnú ako Damoklov meč. Ale vieme, že existujú, a vieme aj to, že ľuďom, ktorí na ne musia nájsť odpoveď, treba pomôcť, hoci aj malým príspevkom. Veď aj rieku tvoria len jednotlivé kvapky, až keď sa ich spojí mnoho, majú dostatočnú rýchlosť a silu.

Poukážte dve percentá z vašich daní na konto neziskovej organizácie PLAMIENOK, bude vás hriať dobrý pocit, že ste pomohli tým, ktorí to veľmi potrebujú. Viac informácií aj príslušné tlačivá nájdete na www.plamienok.sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu