Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Trúfate si? Kocku z 1539 dielov neposkladal ani jej autor!

Rubikova kocka ešte stále čaká na svoje prvé zloženie
Rubikova kocka ešte stále čaká na svoje prvé zloženie

AMSTERDAM - Holandský vynálezca si nedávno dal námahu a vyrobil najkomplexnejšiu Rubikovu kocku na svete. Tvorí ju vyše 1500 dielov podľa vzorca 17x17x17 a sám autor má veľké problémy s jej zložením.

Štyridsaťpäťročnému Oskarovi van Deventerovi trvalo šesťdesiať hodín kým kocku navrhol. Kvôli nej musel siahnuť hlboko do vrecka, jej projektovanie ho totiž stálo 1500 libier (2175 eur).

Ako sám priznal, hoci s poskladaním klasickej kocky nemá najmenší problém a trvá mu to približne dve minúty, s jej novšou verziou to už zďaleka také ľahké nie je. "Zloženie môjho modelu vám určite zaberie kopec času a bude vás to stáť poriadnu dávku trpezlivosti. Ale je to i zábava, lebo zo všetkých tých farieb môžete poskladať rôzne obrázky," povedal známy vedec.

Deventer vyrába hlavolamy už od svojich dvanástich rokov, tentoraz chcel však vytvoriť niečo výnimočné. "Kocku som prvýkrát predstavil tento mesiac na Newyorskom sympóziu. Ľudia šaleli keď ju zbadali, každý sa jej chcel dotknúť a vyskúšať."

Hoci Holanďana úspech svojho najnovšieho výtvoru teší, nad jeho nasledovníkom neuvažuje. "Neplánujem v budúcnosti vyrobiť ešte väčšiu a zložitejšiu kocku. Možno sa ale mojím návrhom inšpiruje niekto iný," dodal.



Rubikova kocka 17x17x17


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu