Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vynálezca kultovej Rubikovej kocky Ernő Rubik oslávi 70. narodeniny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Sedemdesiate narodeniny oslávi 13. júla maďarský architekt a dizajnér Ernő Rubik, vynálezca zrejme najobľúbenejšieho hlavolamu na svete - Rubikovej kocky. Legendárnu šesťfarebnú kocku skladajúcu sa z 27 kociek, ktorá bola spočiatku jednofarebná, vytvoril na začiatku 70. rokov ako pomôcku pre lepšie chápanie trojrozmerného sveta, keď prednášal na vysokej škole umeleckopriemyselnej o konštrukciách a priestore a nemohol sa už ďalej dívať na priestorovú slepotu svojich študentov .

Kocka však akademickú pôdu opustila a stala sa svetovým šlágrom. S rozbehnutím výroby to však nebolo vo vtedajšom komunistickom Maďarsku jednoduché. Domáce hračkárskej firme Politechnika trvala príprava tri roky. Pôvodne Kúzelná kocka sa preto na trhu objavila až v roku 1978, a hoci jej predaj nesprevádzala žiadna reklama, okamžite si získala celé Maďarsko. Naozajstný boom ale zaznamenala, keď sa jej výroby a distribúcie ujala americká firma Ideal Toy, v čom Rubikovi napomohli aj jeho dvaja priatelia - emigranti. Len v rokoch 1980 až 1982 sa vo svete predalo sto miliónov kusov hlavolamu. O kocke samotnej vyšlo v tej dobe cez tisíc publikácií. 

Kocka fascinovala a dodnes fascinuje - všetci sa snažia čo najrýchlejšie dostať tú správnu farbu kocky na príslušnú stranu kocky. Niekomu to trvá celé hodiny aj dni, tým najlepším stačí len necelých desať sekúnd. A keď kocka zaplavila celý svet, prišiel Rubik s ďalšími tvarmi - s hadom a vežou. Žiadny z jeho neskorších hlavolamov ale jej obľubu nedosiahol. Vlani napríklad Rubik predstavil nový model kocky pre nevidiacich. 

A aký je najmenší počet ťahov na zloženie kocky? Prvý, kto sa to snažil vyriešiť, bol anglický matematik Morwen Thistlethwaite, ktorý v roku 1981 prišiel s číslom 52. V roku 1992 sa matematikom podarilo ho znížiť na 42, od roku 2008 bolo za riešenie problému považované číslo 22 a v roku 2010 americkí vedci dospeli k tomu, že všetky kombinácie Rubikovej kocky sa dajú vyriešiť do 20 ťahov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu