Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Unikátne zábery: Slnko nie je žltá guľa!

Nové fotky môžu pomôcť pochopiť fungovanie Slnka Zobraziť galériu (3)
Nové fotky môžu pomôcť pochopiť fungovanie Slnka

LONDÝN/BRATISLAVA - Úplne prvý pohľad na Slnko v 3D rozmere urobili kozmické lode amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír NASA. Dve družice umiestnené na protiľahlých stranách Slnka v 180 stupňovom uhle priniesli doteraz najucelenejší pohľad na najväčšiu hviezdu našej sústavy.

Vidieť prednú a súčasne aj zadnú stranu Slnka umožní významné pokroky v predpovedi kozmického počasia na Zemi, či zlepšenie plánovania pre posádky vesmírnych misií v celej slnečnej sústave.

Zobrazovanie a detekcia častíc boli navrhnuté a postavené vedeckými inštitúciami v USA, Veľkej Británii, Francúzsku, Nemecku, Belgicku, Holandsku a Švajčiarsku.

"Slnko nie je žiadna žltá guľa, hoci veľa ľudí si to myslí. Je to komplex, a trojrozmerný pohľad je dôležitý pre pochopenie toho, ako funguje. Nemôžete sa pozrieť do slnka a dúfať, že ste pochopili jeho fungovanie o nič viac, než že sa pozriete na malú časť mozgu a budete vedieť, ako pracuje. Potrebujete veľký obrázok," uviedol jeden z hlavných britských výskumníkov pracujúcich pre projekt.

Unikátne zábery: Slnko nie
Zobraziť galériu (3)

 

Unikátne zábery: Slnko nie
Zobraziť galériu (3)



NASA: Slnko 3D
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu