Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pozrite sa na nebo: Padajú meteority!

TATRANSKÁ LOMNICA - Zamilovaní romantici, amatérski astronómovia či noční vtáci, je tu niečo pre vás! Ak by ste v sobotu nemali čo robiť, pozorujte východnú oblohu. Budú z nej padať slzy sv. Vavrinca, čiže perseidy!

Každoročným vrcholom letnej astronomickej sezóny je prelet desiatok ba až stoviek jasných meteorov atmosférou Zeme. Perseidy - tak sa im hovorí - padajú z oblohy od polovice júla do polovice augusta. Najviditeľnejšie však budú práve nadchádzajúcu noc zo soboty na nedeľu! "Maximum meteorického roja perseíd by malo byť vidieť dnes hodinu po polnoci na východnej oblohe," hovorí Zuzana Kaňuchová z Astronomického ústavu SAV v Tatranskej Lomnici. Pri troche šťastia uvidíte v priebehu hodiny až niekoľko desiatok padajúcich hviezd! "Bez ďalekohľadu, len voľným okom. Žiaľ, pozorovanie bude trocha rušiť svojím jasom Mesiac po splne," dodala Zuzana Kaňúchová.

Perseidy padajú každoročne na prelome júla a augusta už stovky rokov. Inak tomu nebolo ani 10. augusta 258, keď na príkaz imperátora Valeriána zhorel na hranici v Ríme sv. Vavrinec. Perseidy, ktoré v tú noc padali, ľudia považovali za ohnivé slzy upáleného mučeníka...


Na oblohe nájdete aj planéty
Počas augusta sú mimoriadne dobre viditeľné aj niektoré planéty slnečnej sústavy:

Jupiter
Najväčšia planéta slnečnej sústavy. Je viditeľný do konca augusta, ale iba večer, nad severozápadným horizontom.

Merkúr
Leží najbližšie k Zemi. Ideálny čas na pozorovanie je práve v týchto dňoch nad severovýchodným horizontom tesne pred východom Slnka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu