Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Prvá žena s transplantovanou tvárou už získala späť cit do svalov

Isabelle Dinoire
Isabelle Dinoire

PARÍŽ - Francúzka Isabelle Dinoire (38) môže hovoriť o šťastí. Päť mesiacov po unikátnej operácii, počas ktorej jej francúzski lekári „prilepili“ na tvár nové ústa, bradu a nos od darcu, už dokáže zrozumiteľne rozprávať a vracia sa jej aj cit do mimických svalov. Dokonca jej už nerobí problém ani vybrať sa na prechádzku medzi ľudí. Na svoj nový výzor si však dodnes úplne nezvykla.

Francúzka Isabelle Dinoire už rozpráva zrozumiteľne, jazvy na tvári sa jej však po piatich mesiacoch od operácie ešte úplne nezahojili. Jej psychické problémy sú aj príčinou toho, že okrem zväčšovacieho zrkadla, slúžiaceho na kontrolu hojenia jej tváre, doteraz nenahradila vo svojom byte zrkadlá, ktoré odstránila potom, keď ju dokaličil jej vlastný pes. Isabelle vtedy prišla o pery, nos a bradu.

„Jazvy sa očividne zahojili. Lekári sú optimistickí. A navyše, získala som späť cit do mimických svalov,“ tvrdí Francúzka. Za najťažšiu časť návratu medzi normálnych ľudí však Isabelle považuje prijatie jej nového výzoru. „Ťažko sa to vysvetľuje,“ uviedla pre francúzske médiá prezerajúc si svoje fotografie z minulosti. Dnes však už dokáže opustiť svoj byt a vybrať sa medzi ľudí bez strachu, že by niekoho jej tvár odpudzovala. Ako sama dodala, každý deň cíti vďaku k darkyni, ktorej tkanivo lekári použili počas novembrovej operácie. „Vďaka nej som teraz opäť viditeľná,“ dodala s nebadaným úsmevom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu