Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pltníci sú už na vode

Pod Troma korunami v Pieninskom národnom parku sa síce pomaly, ale predsa už rozbehla pltnícka sezóna. Zobraziť galériu (3)
Pod Troma korunami v Pieninskom národnom parku sa síce pomaly, ale predsa už rozbehla pltnícka sezóna.

ČERVENÝ KLÁŠTOR – Zamagurskí pltníci už vyšli na vodu! Hoci ofi- ciálne sa sezóna začína až o niekoľko týždňov, prvé plte začali križovať rieku Dunajec už začiatkom apríla.

Otvorené sú zatiaľ tri pltnice zo štyroch. Keďže turistov je pod Troma korunami v tomto čase zatiaľ pomenej, z každej pltnice vyrazí denne najviac jedna až dve plte. Spolu ich je k dispozícii okolo 60, obsluhuje ich asi 120 pltníkov. Dobrou správou je, že roky rozhádaní a rozdelení pltníci sa dokázali konečne dohodnúť aspoň na spoločnej cene. Tá bude oproti vlaňajšku nezmenená - 250 Sk za dospelú osobu. „Dúfam, že cenu budeme držať, a že ju nikto nebude podliezať ako po iné roky,“ povedal služobne najstarší pltník na Dunajci Ján Mačutek (66). Pre porovnanie, v susednom Poľsku sú všetci pltníci súčasťou jedného spolku, ceny sa tu pohybujú v prepočte od 350 do 420 Sk za prepravenú osobu. Približne 10-kilometrový úsek Dunajca a 1,5-hodinový splav ponúka neopakovateľný výhľad na okolitú prírodu. Od minulej jari púta pozornosť turistov aj miesto, kde sa pri brodení takmer utopil reportér TV JOJ Jozef Kubáni. „Takmer všetci sa nás vypytujú, kde sa vlastne reportér topil. Preto sme miesto pomenovali Kubániho skok, a tak ho ukazujeme turistom,“ hovorí s úsmevom pltník Radovan Velička.
Plte sa vyrábajú z jedľového alebo smrekového dreva. Skladajú sa z niekoľkých lyží, ktoré sa zväzujú dohromady. Plť má dĺžku asi 6 metrov, šírku necelé 2 m, a odvezie až 12 osôb. Vyrába sa ručne, jej cena sa pohybuje okolo 40-tisíc korún. Každú plť riadia dvaja pltníci, ktorí musia mať príslušné oprávnenie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu