Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Herec Marek Ťapák bol online: Prezradil, či by sa vo filme vyzliekol!

Marek Ťapák Zobraziť galériu (2)
Marek Ťapák

BRATISLAVA – Marek Ťapák je slovenský herec, režisér a scenárista. Narodil sa 22. apríla 1960 v Bratislave. Je dvakrát ženatý, má dcéru Tarunu. Jeho brat Ján je známy sochár, otec Martin režisér, herec a tanečník.

Marek ťapák sa prvýkrát objavil pred kamerou už v troch rokoch. Vtedy si zahral malé dieťa vo filme Jánošík, v ktorom robil jeho otec pomocného režiséra. O niekoľko rokov na to sa objavil aj vo filmoch Živý bič, Putovanie do San Jaga alebo Kubo.

V roku 1983 absolvoval štúdium herectva na VŠMU a začal svoju hereckú kariéru na doskách Novej scény. V roku 1996 sa stal jej umeleckým šéfom, o dva roky neskôr riaditeľom, ktorým bol až do roku 2001.

Najvýznamnejšie divadelné herecké úlohy stvárnil v predstaveniach Don Juan alebo Láska ku geometrii. Hral aj v mnohých filmoch, napríklad Záchranári. Najviac ho však preslávila postava Popolvára vo filme Popolvár najväčší na svete.

Okrem filmu sa tiež venoval tancu. Vystupoval v známom súbore Lúčnica. Zaujímavé tiež je, že bol jednou z tvárí jojkárskej šou Celebrity Camp. V nej sa prebojoval medzi 5 najlepších. 

Momentálne prepožičal svoj hlas na nahrávanie 2 cédečiek s názvom Príbehy z Tatier, ktoré sa majú čoskoro dostať do predaja. Ťapák v nich rozpráva príbehy Goralov. Dokonca pripravuje nový film Tanec medzi črepinami (pozn. red. to bol názov aj jeho nedávneho predstavenia), na ktorom sa podieľa ako herec a režisér. Chcete vedieť viac? Pýtajte sa v online rozhovore!

 

Kinematografia:

• 1963: Jánošík I-II

• 1966: Živý bič (Adamko)

• 1973: Putovanie do San Jaga (Tomáš)

• 1981: Plavčík a Vratko (Otlak)

• 1982: Popolvár, najväčší na svete (Radko)

• 1983: Letný strom radosti (šofér)

• 1984: Návrat Jána Petru (Michal Chebeň, Ivan Chebeň)

• 1985: Skleníková Venuša (Zolo Páleš)

• 1986: Kohút nezaspieva (tulák)

• 1988: Sagarmatha (Tóno)

• 2009: Odsúdené (Roman Kollár) .

Rozhovor

11:15:00 - otázka od: Marek Marek Tapak a kriza stredneho veku? Nepocitujem krizu stredneho veku,pretoze mam uzasnu rodinu, pracu, ktora ma bavi a vzdy si vymyslim projekt, ktory mi ani nedovoli rozmyslat nad mojim vekom. Sem-tam len rano, ked vstavam tak uz citim svoje slachy, upony, a krize...:)

11:17:29 - otázka od: Janko manzel Ahoj Marek, chcem sa Ťa opýtať ako sa Ti hralo v Popolvárovi? Na to obdobie spominam velmi rad, pretoze som bol mladym posluchacom na VSM a bolo to obdobie dvoch za sebou iducich rozpravok PLavcik a Vratko a Popolvar. S tymto obdobim sa mi spaja ucenie a jazdenie na koni, sermovanie s Petrom Kozom a plno inych zazitkov.

11:19:06 - otázka od: Renáta Cymetodská Marek, spomenieš si ešte niekedy na úlohu otlaku v plavčíkovi a vratkovi? Ďakujem. (Renáta) Konkretne na tuto ulohu som si spomenul toto leto v Kvacianskej doline, kde som filmoval svoj film a presne pri tom istom mlyne sme pred 30.rokmi tocili aj Plavcika a Vratka. Ako to bezi...

11:19:39 - otázka od: Jano Tá Ťapáková čo šéfuje tej trápnej, bulvárnej TV Markíza, kde si pchajú píštalky ženy do rozkroku, to je niečo Vaše bývalé ? Ano, je to uz len nieco byvale.

11:21:03 - otázka od: Zora Pán Ťapák, vraj ste pomohli zlikvidovať operetný súbor Novej Scény. V každom prípade je to škoda, o čom svedčí aj bývalá zahraničná klientela na predstaveniach klasických operiet. Nezlikvidoval som ho, len som spojil dva subory, z ekonomickych a organizacnych dovodov a podarilo sa nam v tom obdobi nastartovat Novu scenu na uspesnu drahu v navstevnosti aj v zaujimavom repertoari divadla.

11:22:14 - otázka od: Zuzana Dobrý deň, chcem Vás srdečne pozdraviť a zaželať Vám príjemné Vianoce a zároveň Vás informovať, že máte 100%-ného rovesníka, t.j., že aj môj manžel sa narodil 22.4.1960 a je to tiež chlap ako sa patrí. Takže ešte raz Vám obom srdečne blahoželám k tohtoročnému jubileu, držte sa ! Zuzana Dakujem pekne. A aj vam zelam vela zdravia a vianocnej pohody a v Novom roku vela sil, zdravia a stastia, ktore v tomto obdobi asi kazdy potrebujeme.

11:23:18 - otázka od: Gábor Kešero Dobry den pan Tapak, kde sa da kupit to Vase najnovsie CD Pribehy z Tatier. Pytal som sa v predajniach ale zatial to nikde nemali. Najjednoduchsie je si to objednat na www.pribehyztatier.sk, ale bude to aj v predaji v sieti knihkupectiev.

11:26:08 - otázka od: Peter Zdravím Vás Marek! Sledoval som seriál záhady sk, moja otázka znie: veríte, že existujú veci medzi nebom a zemou, teda veci záhadné a tajomné - alebo to bola pre Vás iba práca (na tomto seriály)a neveríte na vyššie veci ako je hmota. Prosím o odpoveď, prajem Vám všetko dobré, nech sa v živote darí! Urcite existuje nieco medzi zemou a nebom, urcite ze v takom obrovskom priestore ako je vesmir nie sme sami, v opcnom pripade by to bolo velke plytvanie priestorom. Tuto pracu som mal velmi rad, lebo som aj ja zvedavy a na niektore otazky sam nemam odpovede a vzdy sa rad nieco dozviem. A vyberam si pracu, ktora ma aj niecim obohati a je zaujimava, v opacnom pripade je to nuda.

11:27:34 - otázka od: Franta mate radi Daniela Landu a bratov Kutyafajovcov? Samozrejme, ze ho poznam. Na Novej scene sme robili jeho muzikal Krysar, ale nie je to moja salka kavy.

11:29:44 - otázka od: Roman Zdravim, pan Tapak. Ako si spominate na Celebrity Camp? Stalo to za to? dakujem Uprimne povedane, clovek sa v zivote necha zoparkrat napalit a dobehnut, taktto to bolo v pripade aj tohto campu. Zamerne neuvadzam to prve oslovenie, lebo to nepovazujem za adekvatne vyjadrenie. Ale na druhej strane som zistil, aki ludia v skutocnosti su, a to je zaujimave poznanie.

11:32:24 - otázka od: Jana Dobry den. Mna by zaujimalo, v ktorom filme sa vam najlepsie hralo a preco? a kde vas najblizsie uvidime? na tuto otazku je mi tazko odpovedat, pretoze kazdy film, ktory som robil, bol niecim zaujimavy, a niecim ma obohatil, ale urcite rad spominam na Kym kohut nezaspieva alebo televizny film z Dennika jednej zeny. Pripravujem svoj prvy film, ktory rezirujem a aj v nom hram, a ak vsetko dobre pojde, tak nabuduci rok na jesen by mal byt v kinach vola sa Tanec medzi crepinami.

11:35:23 - otázka od: Michaela Dobrý deň, podľa mňa ste veľmi sympatický človek, herec aj keď v odsúdených nehráte príliš pozitívnu postavu. Držím Vám palce. A chcem sa Vás opýtať, vráti sa Vaša postava v seriály Odsúdené viac do deja príbehu? Ďakujem Zatial vas musim sklamat, pretoze serial Odsudene tretou seriou skoncil.Ak sa to nezmeni. A co sa tyka mojej postavy, ako ste poznamenali bola natolko negativna, ze jednoducho ju tvorcovia a dramaturgovia museli potrestat, a tak som skoncil ako postava v base.. Vsetko zavisi od zhodnotenia televizie ci serial bude pokracovat alebo nie.

11:38:07 - otázka od: jaroslav Pekny den p.Marek.chcem vam podakovať za tie krasne ulohy v rozpravkach ako Popolvar,najvačší na svete Plavčík a Vratko,ktore režiroval vaš otec Martin.S hudbou Svetozara Stračinu z nich šla taka krasna romantika.Tieto rozpravky ale aj filmy pana Martina Tapaka ako Vianočne oblatky,Svako Ragan alebo Rysava jalovica možem pozerať stale.Ešte raz dakujem a želam vam všetko dobre a nech dostanete viac hereckych priležitosti vo filmoch. Dakujem, bolo to i pre mna jedno krasne obdobie, ktore , ale bohuzial je uz minulostou.Zaplat Pan Boh, ze ostali aspon tie uzasne filmy, ale nic nie je nemenne, takze dufam a aj ja robim vsetko preto, aby som i ja sam vytvoril nejake zaujimave filmy.

11:39:47 - otázka od: Rudo Dobrý deň maestro. V Plavčíkovi aj Popolvárovi ste podali na československé pomery a tú dobu priam nadčasové herecké výkony. Škoda, že sa vám už neskôr niečo podobné nepodarilo celkom zopakovať, aj keď na druhej strane je pravda, že v týchto snímkach vám skvele sekundovali Štefan Skrúcaný resp. Jozef Króner/Vlado Müller... Dakujem za uznanie, ale dufam, ze vo svojej hereckej praci som sa posunul este dalej, i ked tolko filmov sa uz u nas netoci.

11:40:58 - otázka od: aďa ahoj Marek... sledovala som tvoje účinkovanie v niekdajšej "reality show" Celebrity camp... bol si tam za snaživca, vševedka a samozvaného kolektívneho lídra, preto sa ťa chcem spýtať, či si takýto ambiciózny a prehnane iniciatívny aj v reálnom živote? Nepasujem sa do role vsevedka a je smutne, ze si to tak precitala.

11:43:57 - otázka od: jana hroskova Dobry den pan Tapak, chcem sa vas spytat aky je na vas nazor na sucasnu slovensku filmovu tvorbu ako aj na fakt, ze popredni slovenski herci starsej, strednej i mladsej generacie su nuteni ucikovat v telenoveloidnych hrozach typu Ordinacia ci Panelak aby sa nestratili z divackeho povedomia... Kazdy sme slobodny clovek a nase povolanie je o to komplikovamejsie, ze cakate na ponuku, ktora pride alebo nie. A potom, ked pride ste nuteny vyberat z toho, co prichadza. Je to dvojsecna zbran, pretoze sa musite niecim zivit, chcete byt aj znamy a popularny, ale chcete i vystupovat v zaujimavych projektoch. A je uz na kazdom jednom, co si vyberie a co obetuje.

11:44:30 - otázka od: Tatiana Dobry den, aj ja som narodena 22.aprila len o 6 rokov neskor :-), plati na Vas nase znamenie byka? Myslim si, ze stopercentne ano. A na vas?:)

11:45:50 - otázka od: Zizou dobrý deň... máte vizáž typickú pre filmového záporáka... trúfol by ste si na zápornú rolu v akčnom hite typu Expendables či A-Team keby vás kompetentní oslovili? Nepoznam ani jeden z tych filmov, ale herectvo je aj o tom aby ste dokazali zahrat zapornu aj kladnu rolu. A nepozeram sa pri vybere, na tuto orientaciu, ale predovsetkym s kym a o com to je.

11:46:59 - otázka od: Ďusi Zdravím. Svojho času som počul historku o tom, že počas natáčania drámy Kohút nezaspieva ste vy a zvyšný ansábel (Čillí,Durdík,Haverl,Machata,Kňažko a spol.) boli častejšie opitý než triezvy.. Čo je na tom pravdy? Je to len bohapusta fama, neviem kde ste to poculi, ale mozem vam zodpovedne povedat, ze sa tam nepilo!!!

11:48:09 - otázka od: Eva Pekný deň, hovorí Vám niečo Martin Marek ? Ano,bol to moj zaciatok, vtedy som si myslel, ze toto spojenie tychto dvoch mien ma uchrani pred podozrenim z protekcie.

11:50:37 - otázka od: Alžbeta Ahoj Marek.Si môj obľúbený herec.Taký rýdzo slovenský.Očaril si ma vo Východnej pred pár rokmi.Super výkon.Ako sa má otec?Jeho diela sú pre mňa tým najcennejším,čo na Slovensku vzniklo.Pozdravujem Teba aj otca. Dakujem. Vychodna bola pre mna vzdy nezabudnutelnym zazitkom, ci ako divak, alebo ucinkujuci. Dakujem za opytanie, otec sa ma zatial dobre a uziva si jesen svojho zivota.

11:51:55 - otázka od: Maťa, Košice Ahoj Marek, ste veľmi sympatický človek, ako sa Vám hrajú negatívne postavy? Ďakujem. :) Existuje taky herecky vtip, ze dobry herec musi zahrat aj telefonny zoznam alebo oblozeny chlebik, takze ak je dobre napisana negativna postava hra sa to s radostou.

11:52:26 - otázka od: Ivana Jamborová Prajem krásne Vianoce a Silvestra ďalej veľa, zdravia a súkromných aj pracovných úspechov Ivana Dakujem Ivanka aj vam zelam len to najlepsie aj pre vasich blizkych.

11:53:17 - otázka od: Peťa Dobrý deň p. Ťapák, veľmi si Váš vážim ako človeka a herca. Máte úžasný hlas, ste perfektný herec a vždy, keď Vás vidím alebo počujem vo filme (dabing) tak sa teším. Prejem Vám veľa zdravia a úspechov v práci. Dakujem za uznanie a cloveka to vzdy potesi, ked niekomu spravi svojou pracou a vykonom radost.

11:54:40 - otázka od: Motek Zdravim pan Tapak,zaujimalo by ma ako si udrziavate fyzicku a co pre vas znamena viera? Dakujem a prajem pekny den! Fyzicku tvrdo a poctivo skoro kazdy den, ked to ide, pretoze mam navyse aj jedno tanecne predstavenie a bez tej fyzicky by to nebolo mozne. Bez viery by to asi neslo.

11:55:58 - otázka od: Libuša Dobrý deň, aký máte vzťah k výtvarnému umeniu ? Ďakujem a pekný deň Vám želám. Nielen vytvarne umenie milujem, ale aj ine oblasti umenia, pretoze k mojej profesii su to ako spojene nadoby, z ktorych cerpam a necham sa inspirovat.

11:56:52 - otázka od: karoly Dobry den, chcel by som sa opytat ci sa este chodite rekreovat do stozku a ci sa vam tam paci. Vsetko dobre Vzdy ked sa da, je to nasa rodinna oaza. A ci sa mi tam paci? Urcite, ved inak by sme tam nechodili.

11:57:32 - otázka od: Miriam2304 Zdravim Marek Milujem Vas hlas, ktory je fantasticky, ci uz na obrazovke (tam samozrejme aj tvar) alebo v dabingu.Chcem Vam popriat len to najlepsie a krasne sviatky, nech sa Vam dari:-) Dakujem za uznanie a vam hojne a bozske sviatky.

12:00:24 - otázka od: Beatta Dobry den pan Tapak, srdecne vas pozdravujem, ja by som sa chcela spytat ci sa este venujete ludovym tancom Ano, cele moje posledne obdobie, (tz. 7 rokov) medzi inymi projektami je obdobim folkloru, ktore vyvrcholilo pripravou mojho filmuTanec medzi crepiami, ktory je hudobno tanecnym filmom.

12:02:51 - otázka od: Gabor Kešero Pan Tapak este mam jednu otazku - cim Vas oslovili prave "Pribehy z Tatier", ze ste sa rozhodli ich nacitat? O autorovi sa daju na internete precitat len zakladne udaje. K.Tetmajer bol uzasnym clovekom, ktory postihol a vystihol zivot a charakter Goralov do ich hlbky,preto som si vybral tych 6 pribehov, aby som ludom priniesol krasno-smutne pribehy. Odporucam vsetkym v tejto uponahlanej dobe.

12:03:28 - otázka od: Ivana Jamborová Prajem krásne Vianoce a Silvestra ďalej veľa, zdravia a súkromných aj pracovných úspechov Ivana Aj vam vsetko dobre a dakujem za napisanie.

12:03:46 - otázka od: Bonifac Ako sa máte ? Uponahlano, ale to je u mna bezny stav.

12:05:27 - otázka od: Elena Pozdravujem vás a prajem veľa úspechov v práci i v súkromí.Ste hrdí a uvedomujete si, že všetky inscenácie a filmy, ktoré vytvoril Váš otec už budú navždy patriť k tomu najlepšiemu, čo na Slovensku bolo vytvorené a ešte so zachovaním írečitého slovenského folklóru? Bezozbytku a oproti otcovi to mam dost tazke, pretoze neviem ci stihnem v mojom zivote natocit tolko skvelych filmov.

12:06:05 - otázka od: Mária D. Pán Ťapák, spomínate si ešte na folklórnu skupinu Parchovnianka?...:)pozdravujem Vás. Priznam sa, ze v rychlosti nie a mal by som?

12:06:53 - otázka od: diotima25 Dobrý deň, pre mňa ste nezabudnuteľný v rozprávkach. Nechýba Vám tento žáner niekedy? Prajem Vám všetko dobré. Chyba, ale chyba mi aj cela kontinuita slovenskeho filmu, ale to uz je iny problem a na dlhsie.

12:09:16 - otázka od: Marika Dobrý deň, ako je možné, že sa ľudia pozerajú na podpásovú kultúru _ ordinácia ... a p., kde sú tie vynikajúpce veci ako Kapitán Dabač,vynikajúce televízne filmy ? Mladí už ani nevedia poriadne hrať, všetko je to o pokrčení čela a otvorených ústach ... Hovori sa, ze do vlastneho hniezda sa nema spinit, ale musim s vami absolutne suhlasit. Kde sa podel vkus slovenského diváka? alebo je to v ponuke spominanych televizii? ale jednym dychom musim povedat, ze sa najdu aj skveli herci a kolegovia, ktorych si nesmierne vazim a maju podobny nazor ako ja. Dakujem.

12:09:46 - otázka od: Mia dobrý deň... keby ste dostali úlohu, ktorá by vyžadovala, aby ste si pred kamerou odložili všetko šatstvo, prijali by ste ju ak by stála za to? Ak by stala za to!

12:10:11 - otázka od: Adriana Dobry den, Velmi Vas ako herca obdivujem a chcem Vam zazelat spokojne sviatky a vsetko dobre do Noveho roku. Dakujem aj vam zelam to iste.

12:10:57 - otázka od: lenka Dobry den pan Tapak, vy osobne mate za sebou nejaky zazitok s nadprirodzenymi javmi? S naprirodzenymi nie, ale s mojim straznymi anjelmi ano. Zoparkrat ma vytiahli z peknej brindy, takze si ich hyckam.

12:11:33 - otázka od: Jana Štajgerová Dobrý deň Marek, ste štastný so svojou rodinkou? Naplnilo dieťa Váš sen o rodine? Krásne Vianoce Som najstastnejsi, ze mam prave taku rodinu a nasa Tarunka je pre nas vsetko.

12:12:53 - otázka od: Jana Štajgerová Ahoj Marek, chodíš ešte behať na Železnú studničku, alebo sa ozývajú už tie šlachy, úpony a kríže? Všetko dobré Ti prajem a celej Tvojej rodine. Jana Na Zeleznu uz moc nie, pretoze to mam momentalne trochu od ruky, ale Zelezna bola vzdy a bude mojou oazou, kde som popri behu rozjimal a vymyslal dalsiu pracu. Aj ja ti zelam pekne sviatky.

12:14:34 - otázka od: Mária Hronská Zdravím vás Marek. Za mladi ste boli tak trochu búrlivák a horúca hlava a častokrát ste mali problémy s rešpektovaním autorít čo vám nie vždy prospievalo. Zmenil ste v tomto ohľade s pribúdajúcimi rokmi? My byci mame horucu krv a za pravdu alebo skrivodlivost sa viem aj dnes poriadne rozohnit.Ale rokmi je clovek daleko uvazlivejsi a niekedy veciam prospeje pokoj a dialog.

12:15:23 - otázka od: olga markova Pán Ťapák, vdaka svojej praci sme mali moznost prist do kontaktu aj s Vami, aj s Vasim bratom, ktoreho obrazy ma hraju kazdy den, ked sa na ne pozeram. Chcem vas len pozdravit a zazelat Vam, aj celej rodine spokojne sviatky a pozdravujem aj Vasu sirsiu rodinu. Drzim palce do dalsieho zivota. Dakujem pekne, odovzdam. Aj vam vsetko dobre.

12:16:34 - otázka od: hanuliacik VIANOCE SU KRASNY CAS.ale nelezie vam uz dede na nervy?????? Vsetko asi vela skodi, a to je dokaz kedy masivna reklama vam zdvihne adrenalin, preto ja radsej tu reklamu prepnem.

12:17:24 - otázka od: iva obľúbená kniha? Mam ich viac, ale napr. Richard Bach-Iluzia, a Oshove knihy.

12:19:15 - otázka od: Melánia Dobrý deň pán Ťapák. Chcem Vám zaželať ešte mnoho úspechov vo Vašom živote a rada by som bola, keby ste sa objavili ešte v nejakých rozprávkach - tých je veľmi málo a myslím, že toho negatívneho máme v živote veľa. Rozprávky sú balzam na dušu každého človeka. Krasne povedane a vystihnute, len nie vzdy to zavisi od hercov a tvorcov. Filmy musia byt niecim a niekym financovane institucie, ktore to maju vo vienku nie vzdy funguju tak, ako maju.

12:20:20 - otázka od: maria dobry den , ktory kraj je pre vas najkrajsi co sa tyka folkloru tanca a kroja ? Nesmierne tazka otazka, neviem a nedovoli si to rozkategorizovat na najkrajsi a najlepsi. Vsetky su niecim zaujimave a carovne, a preto ten slovensky roznorody folklor je taky uzasny.

12:20:44 - otázka od: Elena Prepáčte, ešte som zabudla, aby ste svojmu otcovi odovzdali srdečný pozdrav a prianie veľa zdravia ešte mnoho rokov.A, čo sa týka toho, že asi nestihnete natočiť...z toho si nič nerobte:To asi nikto! Dakujem.

12:21:05 - otázka od: Mária Folklórna skupina Parchovianka vystupovala vo Východnej na slávnostiach.prajem pekný deň. Dakujem, uz viem. :)

12:26:19 - otázka od: Martina Dobry den, obdivujem Vas ako herca, aj ako cloveka, som Vasou fanusickou, zelam pokojne vianocne sviatky a vsetko dobre v Novom roku Vam aj Vasej rodinke :) Dakujem vsetkym citatelom za otazky a zelam vam prijemne sviatky a stastny Novy rok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu