Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Peter Hledík, zakladateľ a viceprezident filmového festivalu Art Film Fest, bol online!

Peter Hledik
Peter Hledik (Zdroj: SITA)

Herec, režisér, scenárista, zakladateľ a viceprezident filmového festivalu Art Film Fest v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne. Jeho zásluhou sa pred 17 rokmi prvýkrát uskutočnila v Trenčianskych Tepliciach komorná prehliadka dokumentárnych filmov.

Písal sa rok 1993, teda rok vzniku samostatnej Slovenskej republiky. Po troch rokoch sa začala na festivale udeľovať cena Hercova misia, ktorá sa každoročne udeľuje hercovi, ktorý ovplyvnil myslenie, životný štýl a hodnoty svojej generácie. Dnes je z Art film festu prestížny a uznávaný filmový festival, ktorý navštívila Catherine Deneuve, Jean-Paul Belmondo, Jiří Bartoška, Milka Vašáryová, Geraldine Chaplinová, Peter Greenaway, Omar Sharif a.i.

Rozhovor

14:10:44 - otázka od: dada dobry den prajem, ake je postavenie festivalu v zahranici? je to znamy festival alebo je to iba nas slovensky festival...dakujem kazdy festival si svoje postavenie buduje po urcitu dobu napr. cannesky festival bol pocas prvych 20 rokoch bol pomerne malo znamy festival, podobne nenapadne zacinal festival v Benatkach, pocas 16 rocnikoch a Artfilm dostal do povedomia predovsetkym tvorcov, producentov a distributorov a da sa povedat, ze dnes patri medzi 20tku najznamejsich festivalov v Europe. Neznamena to vsak niet o co uz usilovat. Cielom kazdeho festivalu je mat vo svojej sutazi svetove premiery. A to bude urcite este par rokov trvat.

14:12:20 - otázka od: petra zdravim, preco sa premenoval art film na art film fest? dakujem je to len doladenie toho nazvu, pretoze sme dlhe roky obmienali Artfilmfestival potom Art film festival a tak sme dospeli asi k najudernejsiemu nazvu Art Film Fest. Uz to nebudeme menit.

14:15:34 - otázka od: jano prijemny den, rad by som sa opytal na vas oblubeny film. dakuje. pekny den mam rad desiatky, mozno stovky filmov ku ktorym mam ci uz divacky alebo profesionalny vztah. Ak to ma byt ako taky Felliniho cesta a pokial slovensky film Tak Slnko v sieti rezisera Stefana Uhera.

14:16:06 - otázka od: jana Ja len chcem popriať ešte veľa pracovných úspechov!!! dakujem a samozrejme prianie opatujem :)

14:17:30 - otázka od: juraj Dobry den p.Hledik, kto dostane tento rok cenu hercova misia? uz 3 hodiny to nie je tajne, bude to cesky herec Jaromir Hanzlik a britsky herec "romanticky milenec a smutny intelektual "Jeremy Irons.

14:20:14 - otázka od: Filmuska je tazke organizovat festival takeho rozmeru je urcite tazsie ako nakrutit historicky kostymovy velkofilm. Predovsetkym je to praca, ktora trva cely rok a je zalozena na osobnych kontaktoch, priatelstvach a predpoklada velmi dobry profesionalny kolektiv, napr. taky aky ma Artfilmfest.

14:21:11 - otázka od: Pavol Maju aj tento rok studenti zadarmo akreditacie? ano vsetci studenti do 26 rokov maju akreditacie zadarmo..Treba sa prihlasit cez internetovu stranku www.artfilmfest.sk

14:24:39 - otázka od: juliana Dobry den, predpokladam, ze okolo zorganizovania takeho velkeho festivalu musite mat kopec prace a urcite aj stresu. Nestalo sa Vam niekedy, ze ste mali chut sa na vsetko vykaslat? :) tento pocit mavam kazdy rok, obvykle konci tym, ze si opat sadnem k pocitacu a zacnem pracovat. Na samotnej praci nie je stresujuce mnozstvo prace ale jej nikdy nekonciaca rozmanitost, napr. dohovorit sa anglicky s niektorymi talianskymi, azijskymi alebo ruskymi tvorcami je mimoriadne namahave.

14:25:22 - otázka od: janka Pocul som, ze most slavy sa presuva do kupelneho parku, je to pravda? mate dobre informacie a pritom sme to este nezverejnili. Nieco na tom asi bude.

14:26:12 - otázka od: Peter Pan Hledik, fandime Vam, kosice pred par rokmi som bol otvarat autokino, dopocul som sa, ze uz neexistuje. aj ja vam fandim a verim, ze dobre filmy sa v KE este premietaju.

14:30:30 - otázka od: cinko chcel by som sa Vas opytat, na co sa mozem tesit na tohto rocny arfilm? preco ste zmenili nazov? predovsetkym na filmy,ktore je mozne vidiet iba v Trencianskych Tepliciach. Niekolko vitaznych filmov z niektorych svet.festivalov ako Berlinale, Cannes, Locarno ci Benatky. Ale uvedieme aj Kubrickov kultovy horor Ziarenie (The Shining), ktory sa na Slovensku dodnes neuvadzal. Je tu aj moznost uvidiet takmer vsetky nove slovenske hrane a dokumentarne filmy, americke tanecne filmy 80 rokov ci to najlepsie z komedie filmy, ktore vybral prezident festival Milan Lasica.

14:31:59 - otázka od: roman Pekne popoludnie. Musite hviezdy festivalu este stale do Trencine tahat alebo je uz natolko znamy, ze sa niektore ponukaju ochotne aj same? nezostava mi nic ine len priznat, ze tento zvlastny rok, ktory poznamenala kriza prekvapil najme tym, ze som dostal viacero ponuk, ktore sme z organiz. dovodov museli odlozit na nasledujuce roky.

14:35:11 - otázka od: dagmar Na co sa z tohto rocnika Art Film Festu tesite najviac Vy osobne? mozno su to 3 filmy, ktore by som rad videl ak mi to cas dovoli. jednym z nich je Wrestler rezisera Darrena Aronofskeho, v ktorom sa na platno vratil Mickey Rourke. Prekvapujuco aj na West Side Story, ktoru som videl pred mnohymi rokmi a hned 20.juna si urcite pozriem Swanovu lasku.

14:37:18 - otázka od: milada Ktora herecka hviezda Vam zostala v mysli a koho by ste chceli este dostat na festival? musim priznat, ze najviac na mna zaposobila Catherina Deneuova, Liv Ullmannova a rad by som v Trenc. Tepliciach stretol Anthony Hopkinsa.

14:37:56 - otázka od: mito Dobry den pan Hledik. Musim pochvalit reklamu na festival, ktora teraz bezi na obrazovkach. Pevne verim, ze aj uroven tohotrocneho festivalu dostane na uroven ackoveho festivalu. Drzim Vam palce slubujem vam, ze urobime preto vsetko aby to tak bolo :)

14:38:44 - otázka od: juliana Aky film nam mozete odporucit? Odporucam Tanciaren (Ettore Scola) ktora sa bude premietat aj v Tepliciach aj v Trencine.

14:41:03 - otázka od: vlado Pan Hledik, budeme mat moznost sa stretnut aj s hviezdami osobne? urcite, staci prist do kupelneho parku prvy vikend, cize od soboty do nedelneho vecera. Cenu hercov a misie si Jerremy Irons prevezme osobne v sobotu o 15:30. A pana Hanzlika mozete stretnut v piatok 26.6 o 16:00 hod.

14:41:49 - otázka od: katusa Kolko ludi pracuje na festivale? Pocas celeho roka je to 5-7 ludi, par tyzdnov pred festivalom pribudaju dalsi a pocas festiv.dni je to asi 80 ludi.

14:43:11 - otázka od: Evicka pan Hledik, ste z Teplic, viete nam poradit ubytovanie? bude tam aj festivalove mestecko? urcite bude moznost stanovania, bude k dispozicii telocvicna skoly a pokial viem, je moznost ubytovat sa aj v sukromi. urcite vam poradi nas guest servis.

14:46:25 - otázka od: Hana Kde si mozeme kupit listky na koncerty v Trencine? na koncerty bratov Ebenovcov v nedelu 21.6 a na koncert ceskej skupiny Krystof s Richardom Krajcom v stredu 24.6 si nemusite kupovat listky. Obidva koncerty su zadarmo. Dakujem vam vsetkym za otazky a tesim sa na vas na Art Film Feste :)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu