Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Matovič a Hlina boli online: Starosta Žehry pred nami Rómov skrýval!

Alojz Hlina a Igor Matovič Zobraziť galériu (2)
Alojz Hlina a Igor Matovič (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA – Šéf Obyčajných ľudí Igor Matovič spolu so svojím straníckym kolegom Alojzom Hlinom sa na požičanom karavane vybrali na východ Slovenska, aby na vlastnej koži zistili, ako to v skutočnosti funguje v rómskych osadách. Počas Tour de Roma, ako akciu nazvali, strávili v osadách dokopy päť dní.

Zaujíma vás, čo počas týchto dní zažili a čo si od celej akcie sľubujú? Médiá zároveň informovali o rozkole medzi oboma pánmi po návrate z východu. Čo je na tom pravdy? Prežívajú ponorkovú chorobu? Prečítajte si online rozhovor s Igorom Matovičom a Alojzom Hlinom.

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

27.07.2012 11:00 - otázka od Ivica
Aky mate najoblubenejsi caj a obydvaja sa zhonite na jednom :)
AH: Prežil som veľa času v Číne a čaju trochu rozumiem. Mám dokonca zelený čaj z bývalých cisárskych čajových plantáží z okolia Hang Zhou, ktorý je mimoriadne cenený. Igora s ním pokojne ponúknem. . IM: Dík, Lojzíku :) Ja mám najradšej čaj z materinej dúšky, ktorú si nazbierame v lete na kopci nad Harichovcami, tam kde sa moja ženička narodila. Doda s ním pokojne ponúknem. . Ďakujeme za pozornosť. Prajeme pekný zvyšok dňa.
27.07.2012 10:56 - otázka od Hydrusak
Pán Matovič ešte dávnejšie ste mi boli celkom sympatický politik a rozmýšlal som že Vás pôjdem voliť no akonáhle ste do strany vzali toho šaša Hlinu ktorý je zrejme nejaký ochranca cigánov (viď. Malacky) tak ste sa mi doslova zhnusili.
IM: Nemyslím si, že človek, ktorý chce hľadať spravodlivé riešenie rómskeho problému, je šašo. V Malackách Dodo urobil to, čo tam mal urobiť niekto múdry z mimovládky. Upozornil na problém a snažil sa ho riešiť. A to je jeho plus a nie mínus. ... a vôbec si nemyslím, že to riešenie bolo prorómske či procigánske. Bolo správne.
27.07.2012 10:54 - otázka od kajto
podla mna je otazka kynozenia skodnej jednoducha - co tak zaviest povinne uzamykatelne odpadkove kose pred bytovky a kluce dat len rezidentom? zrusit matersku ako napr v spanielsku? nemoze byt materska na urovni platu? kto nema plat ziadna materska. Nerad by som sa dozil aby ma raz zarezali romski negramotni analfabeti nozikom pri prepade kvoli 5 euram.
IM: Viete, mnohodetnosť je priamoúmerná chudobe. To je mnohými štúdiami potvrdená skutočnosť. To znamená, že čím urobíte človeka chudobnejšieho, tým bude mať viac detí. Zvláštne, že? Ale je to tak. Preto, ak budeme navrhovať nejakú zmenu, musíme s týmto faktom rátať, lebo nič by nám neosožilo, ak by nám po ulici behalo ešte viac a ešte chudobnejších detí. . AH: S týmto nesúhlasím. Štúdie zvyknú byť rôzne a častokrát si odporujú. Pripúšťam, že môžu čiastočne zodpovedať skutočnosti, ale netreba ich brať ako písmo sväté a použiteľné na všetky komunity a na akékoľvek prostredie. Nemôžete porovnávať Afriku s Európou. . IM: Keď sa pozrieme na Slovensko pred sto rokmi, priemerná rodina mala 8 až 10 detí. Čím po materiálnej stránke sa nám viac postupne darilo, tým menej detí sme mali. Takto to funguje všade vo svete. Netreba preto možno žiadne štúdie, len otvoriť oči a počítať. . AH: Afrika je dnes možno tam, kde bola Európa pred sto rokmi. V zásade si myslím, že sa to nedá porovnávať na základe tohto parametra.
27.07.2012 10:47 - otázka od Heňa
Dobrý deň, prečo sa čudujete, že rómovia nechcú pracovať? Kde by sa to naučili? Ich snom je nejako - akokoľvek prejsť ZŠ, zaevidovať sa na ÚPSVR a brať peniaze "z pošty". My sme im to dovolili. Nič iné nepoznajú. Ráno rómske deti vstanú a do školy ich nikto nenúti ísť, ich rodičia, bratia, strýkovia - všetci príbuzní a známi sú doma. Nejdú do práce. Tak aké pracovné návyky si majú vypestovať? Ako to plánujete zmeniť?
IM: Presne ste to pomenovali - "My sme im to dovolili." Čiže opakujem, nie Cigáni zneužívajú systém, ale politici nastavili taký systém, ktorý funguje presne tak, ako ste ho popísali. Základ je zmeniť ho. . AH: Generalizácia je častokrát predpokladom, aby vzniklo nešťastie. Ja si nikdy nedovolím generalizovať, že nejaká skupina obyvateľstva, národ, rasa je taká alebo onaká. Nikto nemôže povedať, že všetci Rómovia nechcú alebo že chcú pracovať. Niektorí chcú, niektorí nechcú, tak ako aj v majoritnej spoločnosti. To, že to dopadlo tak, ako to dopadlo, je veľkou chybou aj politikov.
27.07.2012 10:43 - otázka od Lubos
dobry den p. Hlina - chcel by som sa Vas spytat ako sa vyvija problem p. Dobrovodskeho a co bude s nim dalej. dakujem lubos
AH: Len zopakujem, že s pánom Dobrovodským sme v kontakte a pripravuje sa jedno riešenie, ktoré bude predpokladám funkčné.
27.07.2012 10:42 - otázka od Alena
p. Hlina nemyslíte si, že nemáte so svojimi názormi čo robiť v politike? Napr. návrh na zrušenie príspevku pri narodení dieťaťa ... A potom, že obyčajní ľudia, môžete sa hanbiť, alebo také niečo nepoznáte?
AH: O tom, či budem v politike, rozhodujú voliči a u mňa špeciálne je dôležité ešte to, či to, čo robím, tomu aj verím a som o tom presvedčený, čo nie vždy v politike platí. Problém je na to, aby sa riešil a možnosti riešenia problému sú limitované. V tejto krajine je dobrým zvykom len skonštatovať, že je problém. Niektorí si myslia, že tým ho vyriešili, čo ako uznáte, takto nefunguje.
27.07.2012 10:40 - otázka od sines
Dobrý den, boli by ste ochotný vymeniť si miesto trvalého pobytu s P. Dobrovodským v Malackách ?
AH: Prípad pána Dobrovodského dôverne poznám. Stále som s ním v kontakte a hľadáme riešenia, ako jeho situáciu zlepšiť. Zaujímavé je, že zo všetkých tých bojovníkov a hrdinov, čo pri ňom akože stáli, sa postupne vytratili všetci a okrem siláckych rečí po nich zostal len skoro taký istý smrad ako je na dvore Dobrovodského susedov.
27.07.2012 10:39 - otázka od diskriminovaný
pozdravujem, nemýslite si, že konečne by mal už niekto urobiť poriadok s našimi cigánmi, pretože toto, čo sa robí je už nehorázne. Takmer každý deň v správach hlásia, že niekto niekoho okradol, ukradol, zbil...pritom nepovedia, že to bol cigán. Už mi to tu lezie na nervy, nie oni sú diskriminovaní, ale MY, ktorí poctivo pracujeme a platíme dane a odvody, aby oni mali za čo kupovať chlast a cigarety. POKIAL BUDÚ MAŤ VŠETKO ZADARMO, NIČ SA NEZMENÍ!!!preto navrhujem, aby dostávali podporu v takej výške, koľko hodín VPP odrobia - nie za nič. A ďalej zrušiť ten ich biznis s deťmi, pokiaľ nebudú prvé tri deti chodiť do školy, tak na štvrté piate atď. nedostane prídavky!!!...už nám začínajú skákať po hlávach.
AH: Mám pre Vás zlú správu, bude to ešte horšie, ak sa to nezačne riešiť. Na to, aby sa to začalo riešiť, sa musí zmeniť sociálna politika štátu a tá sa dá meniť v parlamente. V parlamente má väčšinu Smer, my na to budeme určite dôrazne upozorňovať. Vy môžete urobiť to, že sa postavíte vo Vašom okresnom meste pred sídlo okresnej kancelárie Smeru s transparentom - Začnite už konečne riešiť problém. Ten plagát Vám viem prípadne zabezpečiť. . IM: Keď kohokoľvek zaženiete do kúta, začne hrýzť. Z tohto pohľadu bolo pre mňa prekvapením, keď sme sa na policajnej stanici v Jarovniciach dozvedeli, že pri 4800 Rómoch sa viacmenej nevyskytuje nejaká násilná trestná činnosť, ale absolútna väčšina priestupkov je skôr charakteru malých krádeží a vandalizmu. Veľakrát vykonávaných deťmi, ktoré tak robia od hladu.
27.07.2012 10:35 - otázka od Peťa
pán Matovič, prečo vám na Luníku IX. tá predavačka zaplesla dvere minipotravín pred nosom? o čo tam išlo resp. čím ste ju tak rozčúlil?
IM: Na dverách mala napísané zatvorené a dvere ani otvorené nemala, takže ich nemohla zaplesnúť. Len som sa jej opýtal, či sa môžem ísť pozrieť do obchodu. Povedala nie.
27.07.2012 10:34 - otázka od Trdlo
Chcel by som sa opytat, ci ste naucili ciganov konecne pracovat. Ak nie, tak na kereho ďasa ste tam vobec isli?
AH: Neviem odpovedať na túto otázku. . IM: Počas päť dní som nestretol človeka, ktorý by pýtal vyššie sociálne dávky. Stretol som stovky ľudí, ktorí si pýtali prácu. Jasné, mnohí z nich možno blafovali, ale väčšina určite nie. Skúste vy začať podnikať a ponúknite im prácu. Budete Slovensku príkladom.
27.07.2012 10:33 - otázka od kajto
JE 2O milionov ciganov (5Xviac ako Slovakov), preco ste boli na vylete prave na vychodnom slovensku? Nemate dost vlastnych ciganov v zapadoslovenskej censtralistickej republike bratislava? Ak uz si robite preferencie na ciganoch, kedy sa zacnete venovat tomu, ze v takych Kosiciach sa zastavil vyvoj v 70tych rokoch minuleho storocia? Pripadne tomu, ze Slovensko je najzaostalejsou republikou v regione siroko daleko?
IM: Podľa Vás sme asi mali ísť radšej pozrieť Cigánov do Španielska ako na východ :) Stretávam sa s ľuďmi, ktorí hovoria, že radšej ako Cigánom by sme sa mali venovať "bielym". Nesúhlasím však s názorom, že riešenie rómskeho problému neprinesie nič ostatným ľuďom. To si môže myslieť len človek, ktorý nevie napočítať do troch. . AH: Myslím, že problémy na východe Slovenska sú naozaj veľké. Na tom sa vieme zhodnúť, tak práve preto sme boli tam a predložím ešte jeden podporný argument. Najstaršia zmienka o Rómoch na Slovensku je zo Spiša, čiže má to aj historický kontext, prečo sme boli na východe.
27.07.2012 10:29 - otázka od Kristína
Dobrý deň, rada by som vedela, čo konkrétne robia dobre platení rómski aktivisti. Ich vyjadrenia v médiach zoširoka obchádzajú problém, akoby ani netušili, čo sa naozaj deje. Mali by byť v osadách (nie v kancelárii v Bratislave) a v školách, učiť ich riadnemu životu, ísť im príkladom, naučiť ich hygiene, správaniu, pracovným návykom. Prečo to nikto z nich nerobí?
AH: Vyhodnocujem prácu rómskych aktivistov častokrát ako veľmi dôležitú. Budú však musieť reagovať aktuálnejšie. Pokiaľ akékoľvek otvorenie rómskeho problému postavia na hranu a oprášia len staré texty, že tí, čo to chcú riešiť, sú extrémisti, tak sa ďaleko nedostaneme. . IM: Tak ako medzi akoukoľvek skupinou ľudí, aj medzi rómskymi aktivistami sú ľudia, ktorí nie sú príliš veľkým prínosom do hip-hopu. Možno niektorí z nich by sa správali aj inak, ak by vedeli, že ich snaha má zmysel. Avšak rómsky problém žiadny aktivista nevyrieši, lebo nemôžete donekonečna len cikať proti vetru. Potrebujeme zmeniť základné nastavenia systému.
27.07.2012 10:26 - otázka od jojo
preco sa na Tour de roma napozvali aj Sulika? myslite ze chlap ako je Riso by taketo pozvanie odmietol?
IM: Pozvali sme len poslancov Smeru, aby sme sa v karavane netlačili. Len akosi sa zabudli pridať.
27.07.2012 10:25 - otázka od tutanmachon
Ponukali sa vam tam nejake ciganky na noc?
IM: Hoci je to jeden z hlúpych predsudkov, že takto to v osadách chodí, odpoviem - Nie.
27.07.2012 10:23 - otázka od Nika
Ahojte. Nemyslíte si, že počas vašej túry po rómskych osadách to chcela viac preniknúť medzi miestne obyvateľstvo, uplatniť ľudskejší prístup a skúsiť sa s nimi porozprávať otvorenejšie, napríklad v Žehre večer zájsť medzi miestnych, popiť s nimi trochu vínka, zatancovať si s miestnymi fešandami a nie zabarikádovať sa na noc do karavanu?
AH: Ten kontakt v osadách bol absolútne reálny a skutočný. Nebolo to také to politické vystúpenie z bavoráku, prejsť sa z jedného konca na druhý, potriasť rukami a vyzuť gumáky. Myslím, že autentické to bolo dosť. Špeciálne Jarovnice, kde naozaj bola taká zvláštna atmosféra, keď sme spali. Ja som tam spal dve-tri hodiny a na tom mieste som až priam fyzicky cítil, že je tam koncentrované nešťastie. . IM: Tiež si myslím, že ten kontakt s ľuďmi bol taký ľudský, nie nejako politicky strojený. A k tej Žehre - viete, ja som sa osobne tešil, že bude bašavel, lenže keď sme prišli z večere do osady s karavanom, zostal som zarazený, že nikde na ulici nebolo človeka. Keď som vystúpil, opýtal som sa starostu, kde sú ľudia, kde je bašavel (oslava). Starosta odpovedal otázkou: Chcete bašavel? Chcete muziku? Hovorím, že nie, ale kde sú ľudia? Povedal, že keďže sme povedali, že chceme prísť prespať priamo do osady, všetkým ľuďom povedal: Zaliezť, bude tu kľud. A bol kľud. Tomu sa hovorí rešpekt vajdu :)
27.07.2012 10:19 - otázka od gamby
Zdravim, Preco nemaju cigani rovnake prava a povinnosti ako biely? Stavaju si kde chcu, neplatia za nic a este dostavaju aj najvacsie prispevky. Su viac chraneni ako kamziky... Mali by ste zrusit vsetky prispevky a podpory a neviem co ktore suvisia s poctom deti, lebo oni si z rodenia robia business. Naucte ich konecne makat a dodrziavat zakon!
IM: Spoločnosť trpí ilúziou, že Cigáni zneužívajú systém. Pravda je iná - Cigáni len využívajú systém, ktorý politici nastavili. Inak povedané, politici zneužívajú systém na to, aby si vždy pred voľbami veľmi lacno nakúpili hlasy ľudí z osád. . AH: Zodpovednosť za súčasný stav z pohľadu rómskej otázky má triumvirát Mečiar, Dzurinda, Fico. Štát si kupoval sociálny zmier, prišli sme však po magickú hranicu, keď vzhľadom na rozsah problému sa už zmier nedá ani technicky riešiť a ďalším veľkým problémom je, že už nebude ani za čo. Jedinou možnosťou je začať to riešiť.
27.07.2012 10:16 - otázka od občan
Dobrý deň, páni poslanci, chcel by som sa Vás spýtať, aká je situácia v pravici ohľadne spoločnéh prezidentského kandidáta, padli už konkrétne mená? POdporili by ste skôr Hrušovského alebo Bútoru? pekný deň prajem a ´dakujem za odpoveď.
AH: K tejto otázke sa zatiaľ neviem vyjadriť. . IM: Osobne by som bol najradšej, aby politické strany konečne odolali pokušeniu si za prezidenta dosadiť poslušného panáčika zo svojich radov a aby tento post obsadil naozaj občiansky kandidát. Občianskym kandidátom však nemyslím politika, ktorý vyzlečie dres a zrazu sa tvári, že s politikou nemal nič spoločné. Obávam sa, že politici pokušeniu nakoniec podľahnú a znova to bude o vyberaní menšieho zla.
27.07.2012 10:14 - otázka od Pedro
Pán Matovič,už máte pripravený návrh zákona o sociálnych dávkach pre neprispôsobivých občanov?Alebo budete pokračovať,tak ako doteraz,len spoza bučka? Pán Hlina,kedy doveziete vlečky hnoja pred sídla opozičných strán za to,že sa neviete dohodnúť ani na spoločnom hlasovaní o opozičnom kandidátovi?Nemyslíte si ,že ste tam len na hanbu a teatrálnosť?
IM: Spoločne s Petrom Pollákom sme prichystali viacero riešení, ktoré som spomínal vyššie, ktoré v najbližších týždňoch predstavíme strane, ktorá má najbližšie štyri roky kľúč k prijatiu akéhokoľvek zákona. S plnou vážnosťou si uvedomujeme, aký vážny je rómsky problém na Slovensku a že už si určite nemôžeme dovoliť taký luxus, že si pred ním budeme zatvárať oči. Preto urobíme všetko, aby sme Smer presvedčili, aby sme si spoločne všetci politici vysúkali rukávy a problém riešili. . AH: Súčasná opozícia je mizerná, slabá a rozhádaná, ale má čas sa pobiť medzi sebou a zistiť, kto je schopný ju viesť proti Ficovi. Smer vyrástol nie preto, že je až taký dobrý, ale preto, že opozícia je taká slabá.
27.07.2012 10:12 - otázka od Maria Proleterka
Dobry den, p. Hlina teraz bez nadsazky, neuvazovali ste niekedy seriozne nad tym ist na pohovor k psychiatrovi a dat si od neho odborne "vyhodnotit" svoju osobnost?
AH: Nie.
27.07.2012 10:12 - otázka od Viktor
Dobrý deň, prosím o zváženie návrhu, aby sa neprispôsobiví cigáni na základnej škole učili len základné predmety, ktoré by mohli zvládnuť (čítať, písať, počítať). Nepotrebujú fyziku, chémiu, biológiu, ani dejepis im nič nehovorí. Nepotrebujú to pre život, zbytočne to do nich hustíte, ak nevedia prečítať a napísať ani svoje meno - a nevedia to si buďte istí, zvlášť mladá generácia. Starší sa museli učiť. Porozmýšľajte prosím nad tým páni poslanci spolu s ministerstvom školstva by ste možno dosiahli aby vedeli aspoň čítať a písať. Nehovorte mi, že je to diskriminujúce, to majorita je diskriminovaná, cigáni sa len vyhovárajú, že ich nechcú do roboty preto, že sú cigáni, nechcú pochopiť, že nemajú žiadne vzdelanie ani pracovné návyky.
AH: Je mojím presvedčením, že lepšie sú kvalitné montérky ako nekvalitný diplom a mám problém s tým, že na Slovensku máme pomaly dedinské vysoké školy. Čo sa týka osnov výuky v základných školách, tejto problematike sa nevenujem, neviem to posúdiť. . IM: Osobne vnímam ako veľkú chybu nášho vzdelávania, že výrazne viac dávame dôraz na teoretické znalosti žiakov ako praktické skúsenosti či rozvíjanie analytického myslenia. Z tohto pohľadu Váš návrh chápem ako rozumný, lebo je naozaj zbytočné učiť žiaka, ktorý nemá ambície študovať rôzne teoretické poučky. Omnoho viac by sa mu zišiel dôraz na praktické vyučovanie. Cigánov naozaj nikto do roboty nechce, v tomto neklamú. Stačí, aby ste sa zamysleli sám nad sebou - ak by ste si mohli vybrať na jedno pracovné miesto zo stovky Rómov a stovky "Nerómov", koho by ste si vybrali?
27.07.2012 10:07 - otázka od eugen
zdravím vás... Igor o tebe je známe, že sa nevyhýbaš riešeniu sporných situácií spôsobom ručne-stručne - chcel si ísť na "férovku" s Kaliňákom, pobil si sa s Rafajom aj Belousovou... čo by si robil, keby sa napríklad na Luníku cigáňom podarilo prelomiť policajnú ochranu a fyzicky na vás zaútočiť, použil by si opäť svoje bitkárske zručnosti?
IM: Na Luníku sme nemali žiadny policajný kordón okolo nás. Pri asi 200 ľuďoch, ktorí stáli tesne vedľa nás, sa prihliadali dvaja mestskí policajti, ktorých sme na Luník vôbec nevolali, takže sa tam vyskytli :) Ani raz som sa necítil fyzicky ohrozený, či na Luníku alebo v iných osadách. Taktiež na našom karavane sme nenašli ani jeden jediný škrabanec, hoci bol veľakrát odparkovaný bez dozoru v strede osady. Ľudia v osadách boli skôr radi, že prišiel niekto, kto sa o ich situáciu zaujíma a na moje prekvapenie aj sami navrhovali riešenia, ktoré by sprísnili sociálny či právny systém tak, aby nezodpovední spomedzi nich na to doplatili. ... a Dámu Annu som určite nebil. Ženy nebijem :)
27.07.2012 10:04 - otázka od petrzalcan
dobry deň páni Hlina a Matlovič, cigáňovi navrhujete zobrať rodinné prídavky a VY obaja sa prečo nezaoberáte myšlienkou znížiť stanovený poslanecký plat,ktorý je vo výške trojnásobku priemernej mzdy na 1,5 násobok!!! to už nie?,že?,to by ste si šáhli na svoje...
AH: Ja nenavrhujem zobrať prídavky a už vôbec nie iba Cigánom, ale hovorím, že štát musí definovať svoju sociálnu politiku z pohľadu podpory rodiny. Musí si zadefinovať, koľko detí v rodine je schopný podporiť. Pokiaľ si myslíte, že riešením bude to, že budeme mať nižšie platy, tak dovoľte, aby som povedal, že to tejto krajine vôbec nepomôže. Mimochodom, moju prvú poslaneckú výplatu som deklaroval, že venujem pánovi Dobrovodskému na riešenie jeho problému. . IM: Toto je moment, kde sa naše pohľady rôznia. My s Petrom Pollákom navrhujeme, aby sme rozlišovali medzi rodičmi, t.j. aby zodpovedným rodičom štát podporoval koľkokoľvek detí, lebo ich vedia zodpovedne vychovať, ale nezodpovedným, aby sme finančne nepodporovali žiadne. To neznamená, že by sme asociálom (čiernym či bielym) nedali napríklad príspevok pri narodení dieťaťa, ale dostali by ho vo forme predplatenej škôlky pre dieťa. To by znamenalo, že žiadna hotovosť by ich nemotivovala rodiť deti, avšak zároveň ak by sa dieťa do takejto rodiny narodilo, podchytili by sme jeho výchovu už od troch rokov, čo je kľúčové.
27.07.2012 09:59 - otázka od sevi
tak ste rozhadani alebo nie ste? po tom vasom vylete ste vyzerali dost na noze. co ste chytili ponorku?
IM: Päť dní v karavane je vraj na ponorku. Osobne si myslím, že sme ju nechytili. Jednoducho, hľadáme čo najspravodlivejšie riešenie zložitého problému a pritom je prirodzené, že sa vyskytnú aj rozličné pohľady na jednu vec. . AH: Keď je to medzi chlapmi na nože, vyzerá to medzi chlapmi úplne ináč. Pripúšťam názorové rozdiely.
27.07.2012 09:58 - otázka od Števo
Čaute chalani. Aký význam mala vaša Tour de Roma, okrem toho, že ste sa obaja opäť mediálne zviditeľnili? Čo konštruktívne vzišlo z tejto poznávacej cesty, vymyslíte niečo, čo zlepší život ľuďom na východe alebo pomôže vyriešiť pálčivú rómsku problematiku??
AH: Už keď nič iné by nebolo, tak už teraz môžeme povedať, že sa mútne vody trochu rozvírili a strana, ktorá v súčasnosti vládne, je už teraz konfrontovaná s tým, že je na ťahu. Čo sa týka ďalších efektov a prínosov, verím, že čoskoro budú poznateľné. Pravdou je naozaj, že chlebíčkov sa zjedlo už dosť a ľudia chcú výsledky. Ja tiež osobne mám rád výsledky a nie veľa rečí. . IM: Aký význam? V prvom rade sme chceli upriamiť pozornosť verejnosti. A následne cez ľudí vyvolať tlak na politikov, aby si konečne prestali zakrývať oči a postavili sa tomuto problému zoči-voči. Zosumarizovali sme s Petrom Pollákom 14 kľúčových zistení, na základe ktorých predložíme návrh riešení najprv strane Smer, keďže chceme maximalizovať pravdepodobnosť, že Smer sa problému zhostí. Preto sme riešenia neprezentovali verejnosti, aby nám nevyčítali, že si robíme iba bohapustú kampaň.
27.07.2012 09:53 - otázka od Božena
Dobrý deň páni poslanci, zaujímalo by ma, kedy prestaneme okolo cigánov chodiť ako okolo vzácnej kraslice, kedy sa cigáni prestanú vyhovárať na rasizmus (sami sme ich to naučili) aj keď nevedia presne čo to je, ale zistili, že to zaberá, keď to začnú vykrikovať a kedy sa ich prestaneme báť (už dva krát napadli moje deti, polícia s tým nemohla nič urobiť, útočníci boli maloletí a ich rodičom je to jedno). Ďakujem za Vaše odpovede.
IM: Keď si pozriete výstup, ktorý sme z našej Tour s Petrom Pollákom urobili, určite to nie je chodenie okolo horúcej kaše. Jedno zo zistení bolo práve to Vaše, t.j. že ľudia v hmotnej núdzi majú defacto dnes už jediní priestupkovú imunitu, t.j. môžu páchať priestupky, lebo nemajú na zaplatenie pokút. . AH: Spoločnosť je plná stereotypov. Už teraz sme na hrane priepasti. Neriešenie problému logicky vyústi do veľkých problémov. Musíme sa naučiť žiť vedľa seba a navzájom sa v rámci možností rešpektovať. Pozná niekto inú možnosť?
27.07.2012 09:50 - otázka od Roman Osika
Prajem pekný deň, keďže ste mohli absolvovať toto dobrodružstvo tak sa chcem spýtať či ešte súhlasíte s názorom kolegu (Pollák) v parlamente ktorí tvrdí zásadné nie pre internátne školy. Učitelia (publikovaný list učiteliek) aj ja si myslím že môžete dať deťom hygienu, aj lepšie prostredie v škole ale keď sa vrátia do prostredia špiny, prostredia rodičov (z ktorých si berú príklad) tak je celá snaha zmarená. Ako vychovať novú generáciu Rómov ? Ďakujem.
AH: Ako sa hovorí a je to aj faktom, že prostredie vychováva, tak je naozaj kľúčové, aby deti z týchto osád strávili čo najviac času v prostredí, ktoré ich bude socializovať. . IM: Internátne školy sú zbytočný luxus, na ktorý by sme doplatili všetci. Bohate stačí, ak deti z asociálnych rodín budú musieť povinne od troch rokov chodiť do škôlky a v škole ich podržíme čo najdlhšie do večera. Vyjde nás to výrazne menej peňazí, hoci je pravda, že deti sa vrátia do svojho prirodzeného prostredia. Podľa informácií, ktoré nám na Tour hovorili riaditelia a riaditeľky škôl, deti, ktoré chodia do škôlky už od troch rokov, neskončia v špeciálnych triedach či školách. To znamená, že na ne zbytočne neplatíme dva a pol krát viac ako za deti v normálnych školách.
27.07.2012 09:46 - otázka od Ninus
dobry den :-) vaše manželky sa o vas nebali, ze sa vam nieco stane? ja byt nimi, by som vas nepustila.
IM: Moja ženička chodila do cigánskej škôlky, lebo nebolo miesto už v dedinskej. Vraj keď bola malá, tak ešte aj preto po cigánsky vedela. Možno sa bála, ale určite nám držala palce, lebo vie, že to je naozaj veľký problém. . AH: Moja manželka je u mňa zvyknutá na akcie ďaleko dobrodružnejšie. Túto vyhodnocovala s inými ako relatívne bezpečnú a bola pokojná.
27.07.2012 09:44 - otázka od Denisa
dobre rano prajem. a to ste si nemhli vybrat lepsiu destinaciu na dovolenku? Alebo planujete este nieco dalsie?
AH: Prísne vzaté to nebola dovolenka. Len tým, že to bolo v letných mesiacoch, si to ľudia s tým spájajú. Skôr to bola služobná cesta. . IM: Či dovolenka alebo služobka, každopádne by som ju predpísal ako povinnú jazdu pre každého jedného poslanca. Každý rok v lete na týždeň, až kým by politici nezačali tento obrovský problém naozaj riešiť.
27.07.2012 09:42 - otázka od Mrdulant
Igi, ako si prestal struhať geroja v parlamente si mi ovela simpatickejši. Menej je totiž niekedy viac a u teba to plati 100%ne. Asi ta budem už nabližšie voliť, tak si to nepokasli.
IM, AH: Pozdravujeme všetkých čitateľov online rozhovoru na Topkách. IM: Sympatickejší sa píše s Y :)

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu