Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Autor knihy o Gorile Tom Nicholson bol online: Tieto dni zle spávam!

Tom Nicholson Zobraziť galériu (2)
Tom Nicholson

BRATISLAVA – Investigatívny novinár Tom Nicholson si toho v posledných týždňoch vytrpel dosť. Po tom, čo sa na internete objavil spis Gorila, o ktorom mal napísanú knihu, sa stal terčom aktérov, ktorí v dokumente vystupujú. Pravidelne reční na protestoch proti Gorile a má podporu desaťtisícov Slovákov. Iba minulý týždeň mu súd stopol vydanie knihy.

Nicholson bude online odpovedať na vaše otázky. Už vo štvrtok od desiatej hodiny doobeda.

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

09.02.2012 11:15 - otázka od fero
cavko jak sa mate
Díky, Fero, mám sa fajn. Trošku cítim, ako keby som žil na inej planéte a že som sa zobudil do života iného človeka, ale zároveň mám taký pokojný pocit, ako keby som robil správnu vec a je neuveriteľné, ako ľudia reagovali na túto kauzu a ako mi držia palce. Je to niečo veľmi dojímavé a som za tú podporu hlboko vďačný. Ďakujem vám všetkým za vaše otázky a záujem a dúfam, že sa vidíme v piatok.
09.02.2012 11:12 - otázka od Roland
Pan Nicholson, sú pre Vas pan Lipšic a pani Radičová dôveryhodné osobnosti? Myslite si, že informácie okolo osoby pána Lipšica,ako spolupracovnika tajnej služby s prepojenim na Izrael, sú nepravdivé a vykonštruované účastníkmi v kauze Gorila???
Beriem to, ako bludy a reakciu na to, čo on robí ako minister v tomto prípade, v prípade Gorila. Osobne dôverujem pani Radičovej. Neviem si predstaviť, že by bola na strane goríl, ale nanešťastie to je zrejme aj preto, že nikdy nemala podporu od jej strany.
09.02.2012 11:10 - otázka od viteazul
Dobry den, mam dve otazky a jedno konstatovanie. 1) Co nove by vasa kniha mohla este odhalit? Aspon naznacte. 2) CO ste o v suvislosti s Gorilou este nepovedali? Napriklad by ma zaujimalo, ako sa vam konkretne vyhrazali a co vam presne hovorila placuca pani Bubenikova. A konstatovanie: Aj keby ste obcas nieco povedali MI5 ci CSIS, nevadi, ste pre mna hrdina! :)
Kniha prinesie skôr kontext než konkrétne nové odhalenia. Je to na dlhšie rozprávanie. Ale znovu o týchto tajných službách, ľudia, ktorí ma poznajú, vybuchnú od smiechu, keď si čítajú články, ako som príslušník, lebo s takým nediskrétnym človekom, ako som ja, sa ešte nestretli :)
09.02.2012 11:07 - otázka od Mici
Dobrý deň. Dobre som počula, že ste agentom CIA? :)
Haha :) Možno ste to počuli, ale nemáte veriť všetkému, čo počujete. Samozrejme, že som nikdy v živote nepracoval pre žiadnu tajnú službu. Je to len hlúpa klebeta. Ale ak vytvorí pocit u grázlov, že niekto mi kryje chrbát, veľmi proti tomu nebojujem :)
09.02.2012 11:05 - otázka od M1SO
Zdravím asi sa odkloním od témy gorily, ale študujem mediálnu komunikáciu a po skončení školy plánujem kariéru investigatívneho novinára, aké sú podľa vás 5 najväčších „pre a proti“ tejto práce?
Najväčší plus je, že môžeš písať a hovoriť pravdu bez obmedzenia. Kým mi napadnú ešte plusy, môžem spomenúť mínusy, ako sú: slabý plat, vernosť má zlú mienku o novinároch, vždy máš riziko žaloby a ako investigatívec sa celý čas hrabeš v špine. Ale naozaj je to geniálna práca, plné zaujímavých a vzrušujúcich momentov.
09.02.2012 11:02 - otázka od Richard
Dobry den p. Nicholson, uprimne povedane, mna cela kauza Gorila, ako aj cela slovenska politicka scena zaujima ako hovno pri plote,odisiel som zo SK pred 9.rokmi...:-) Chcem sa Vas opytat, preco ste z takej pre mna fantastickej krajiny, ako je Canada,(ja som vo Vancouver) prisli zit do takehoto zapadakova, do takej skorumpovanej diery v strede Europy?...prajem Vam vsetko dobre.
To, že dobrí ľudia odchádzajú zo Slovenska žiť inde, je tragédia pre túto krajinu. Tento svet nám ukáže, že hovno pri plote treba jednoducho odstrániť. A to je jedno, či ide o Váš plot alebo susedov. Blahobyt a pokoj, čo existuje v Kanade, je síce príťažlivý, ale v živote sú aj iné veci. Ja mám rád pocit, keď môžem byť užitočný, a predsa v Kanade je menej takýchto možností.
09.02.2012 10:59 - otázka od Irma
V Kanade takéto aféry nejestvujú? Ako by postupovali tam, keby ste odhalili to,o čom píšete vo svojej knihe? Nečakám odpoveď.
Samozrejme, že aj tam je korupcia. Ale zatiaľ sme nemali prípad, kde vplyvný finančník dáva rozkazy a úkoly vládnemu ministrovi, ako keby bol jeho zamestnávateľ. To je predsa moc aj na Slovensko, a preto sú ľudia takí nahnevaní.
09.02.2012 10:57 - otázka od štefan
89 rok bol okrem iného aj začiatkom legalizácie nelegálnych príjmov kriminálnych živlov a nomenklatúrnych kádrov. dnes je normálne,že tu existuje 22ročná nomenklatúra, ktorá sa živý zo štátneho rozpočtu. nemyslíte, že by mal platiť princíp jednej stličky? nestačilo by keby občania platili len štátnu a verejnú správu a nie nomenklatúrne kádre všetkých variantov? koľko takto zarábajú dnešní papaláši?
Partokracia, ktorá vládne na Slovensku, naozaj obmedzuje prístup slušných ľudí do politiky. Máte pravdu. Ja vidím problém skôr v tom, že na Slovensku máme len jeden volebný obvod, čo znamená, že vedenie strán diktuje, kto bude zastupovať občanov a nie naopak.
09.02.2012 10:55 - otázka od štefan
gorila bola vypustená v 90. rokoch vytváraním kapitalovotvornej vrstvy, aktami štátneho terorizmu voči vlastným občanom a udelením amorálnych amnestií. nemyslíte,že postoj strán k zrušeniu amnestií zároveň demaskuje ich postoj ku gorile? nemala by byť vysvetlená aj otázka z predminulej volebnej kampane o financovaní SMERu a styky ministrov Počiatka a Kaliňáka s Ja a Ty???
V podstate s Vami súhlasím. Myslím si, že to, že SDK rozhodlo po roku 1998 nepotrestať zločiny spáchané za Mečiarovej vlády, otvorilo dvere ku gorilám. A súhlasím zároveň s Danielom Lipšicom, že doteraz existuje tichá dohoda medzi politickými špičkami, že nikto nebude sedieť. To, že dostali do basy nejakého Jozefa Majského, nie je dôkazom toho, že sú bojovníci. Je to len vrchol toho, čo sú schopní urobiť v mene spravodlivosti.
09.02.2012 10:51 - otázka od miroslav
Pan nikolson veris ,ze sa tu bandu na slovensku podari rozbit a spravodlivo potrestat, Bol by som velmi rad keby si sa nedal nicim a nikym zastrasit ,, velauspechov ti zelam ,Miro.
Ďakujem, Miro. Určite sa nedám zastrašiť, ale zároveň potrestanie vinníkov je v rukách prokurátorov a súdov a práve tam vidím veľa nedostatkov. Minimálne to bude trvať niekoľko rokov, takže my nemôžeme čakať na verdikt súdov, lebo vieme pravdu a vieme, že situáciu treba riešiť.
09.02.2012 10:49 - otázka od Lea
Pán Nicholson, ja Vám verím a obdivujem Vašu odvahu!!! Kedy dokončíte knihu a v ktorých obchodoch ju bude dostať? Ďakujem a prajem veľa sily a trpezlivosti! P.S. Som presvedčená, že knihu vydáte v SR
Knihu určite vydám, ale je to veľmi skoro o tom vôbec hovoriť, lebo nemáme ani hlbokú právnu analýzu súdneho rozhodnutia. A rozhodnutie mi nebolo zatiaľ ani doručené.
09.02.2012 10:48 - otázka od Ewa
Dobrý deň. Obdivujem Vašu vytrvalosť a dôslednosť a myslím, že veľa vecí o ktorých viete ,ste ešte nepovedali. Máte ešte niečo v talóne ?
Máte pravdu, že nie je múdre všetko vykecať pri prvej príležitosti, ale zároveň som vlastne povedal všetko podstatné, čo viem. Zvyšok sú len kontext a detaily. Ďakujem za pekné slová.
09.02.2012 10:47 - otázka od Miroslav BA
Tom, zdravím Vás z celého srdca. To musí prísť na Slovensko niekto z ďaleka, aby ľuďom otvoril oči. Tom, neuvažujete o zriadení "svojho" tímu, aby sa vedelo kam ďalej? Mám na mysli jednoznačnú kontretizáciu požiadaviak slušných ľudí (cez podania na prokuratúru), ako napr. pozastavenie nakladania s majetkom ľudí z gorily, zablokovanie ich účtov a pod.? Veď u týchto ľudí ide o podozrenie zo spáchania zločinu veľkého rozsahu. Veľa šťastia.
Aj ja Vás zdravím. Aby som bol úprimný, musím priznať, že som prišiel na spis ako slepá veverička na žaluď, takže nejde o národnosť a verím, že Slovák alebo Čech by reagoval rovnako v inej krajine. S týmito požiadavkami je to ťažké, lebo neexistuje nejaké fórum, kde môžu byť diskutované a dohodnuté v rámci širšieho okruhu ľudí. Takže, čo je pre jedného človeka naivná alebo nezmyselná požiadavka, pre druhého je potrebná a oprávnená. Ale je pravda, že reálne kontúry toho zločinu sme ešte ani neobjavili.
09.02.2012 10:43 - otázka od Poutine
Pan Nicholson, srdecne zdravim a prajem vsetko dobre. Nemohli by ste nam povedat, preco ste vcera neprisli na diskusiu do jedneho nemenovaneho dennika? Vela ludi na internete riesilo, ci este zijete...
Zdravím Vás. Musím sa ospravedlniť. Tieto dni zle spávam, takže som to jednoducho prespal. Budem sa snažiť polepšiť :)
09.02.2012 10:42 - otázka od Pavel Svitok
V prvom rade dakujeme za vasu odvahu a postoj. Nedajte im vas rukopis lebo do piatich minut sa zahadne strati. Otazka Je mozne na Slovensku zacat odznova?
Ďakujem. Veľmi pochybujem, že ešte nejaký rukopis mám k dispozícii :) , takže nie je čo stratiť. Začať odznova by bolo asi ťažké, ale je veľký priestor na obnovu a rehabilitáciu, lebo tá krajina má všetko, čo potrebuje, aby bola bohatá a prospešná. Treba len vytrhať tie "kliešte", ktoré krajine pijú krv.
09.02.2012 10:39 - otázka od yano floyd
why don't you put Gorilla on ibook store ľ think that would help, yano
Lebo súd vraj zakázal, aby som publikoval knihu a chcem proti rozhodnutiu súdu bojovať a nie ho obísť. Tak, ako keby Vás niekto vyzval na férovku a Vy by ste utekali zadnými dverami. A práve to nechcem.
09.02.2012 10:37 - otázka od zdenek
Haščákov kamarát Varga na súde proti knihe neuspel Dvaja sudcovia toho istého bratislavského súdu majú opačný názor na knihu o Gorile. Predbežné opatrenie však platí. Vargovu žiadosť o predbežné opatrenie bratislavská okresná sudkyňa Daša Kontríková zamietla. Podania sú pritom takmer identické. Oboch zastupuje rovnaký právny zástupca Martin Škubla- citované z denniku SME Tento neokomunistický súdca, ktorý porušil ústavu tohto štátu a zneužil právomoci by mal byť nie len trestné stihany ale aj vyzlečený z taláru, skútočné už neviem, čo na túto štátnu zvrhlosť povedať. Môže sa niečo takéto stať v Kanade ??,
Sudcovia majú všade možnosť zneužívať svoju moc, ale neverím, že u nás doma by sa to stalo takým primitívnym spôsobom.
09.02.2012 10:36 - otázka od Ing.Eva Beckova
Vazeny pan Nicholson, zelam Vam vela-vela stastia a uspechov, aby sa Vam podarilo knihu vydat. Nasa politicka scena si uz vyzdaduje, aby miesta v parlamente obsadili odbornici a nie politicke tricka!
Ďakujem. Neviem, či akurát parlament potrebuje odborníkov, ale určite verejná správa potrebuje očistiť od politických nominantov a musí sa stať profesionálna, ak chceme rozsekať korupčné väzby na Slovensku.
09.02.2012 10:35 - otázka od zdenek
dobrý deň pan Nicholson, najskôr sa vám chcem poďakovať, za to čo ste urobil pre Slovensko a jeho obyvateľov pri odhaľovaní mega korupcie štátných uradníkov v kauze GORILA a ospravedlniť sa za brútalnu komunistickú cenzuru ktorá nepostihla iba vás ale všetkých obyvateľov, ktorý si aspoň trochu važia svojú slobodu. V tejto súvislosti by som sa chcel spytať, či by nebolo dobré informovať o tejto cenzúre aj medzinárodne organizacie na ochranu ľudských práv ? A mate nejáke informacie o tom ťi už bolo informované Kanadské veľvyslanectvo ?
Ďakujem pekne za podporu. Viem, že medzinárodné organizácie už zaregistrovali dianie na Slovensku, ale ja som zatiaľ ich o tom neinformoval a paradoxne cítim, že nevyvážené kroky zo strany protivníka, nezmyselné rozhodnutie súdu a hlúpa cenzúra, môžu ešte viac vyvolať potrebnú občiansku oporu.
09.02.2012 10:32 - otázka od Carolain
Dobrý deň chcem sa Vás spýtať, či si myslíte že tento spôsob ktorý ste tu vy vyvolal je rozumný spôsob ako poukázať na politické praktiky? Ďaľšia otázka v akej politickej strane ste bol keď ste pôsobil ako novinár v SME a ktorú ste preferoval ako novinár Trendu ak to nie je tajné? Ste pôvodom Kanadaň, máte aj naše občianstvo? Vaša manželka sa zaoberá romami, Filantrop Sorosi sa ale o nej nevyjadril lichotivo na jej vedomosti, zdielate s ňou jeden názor na rómsky problém na Slovensku? A posledná dotaz na Vás je, že už mam dosť správ o gorilách a rôznyh urážkach ktoré su na rôznych sociálnych sieťach a aby ste sa nestal utokom podobných diletantov mal by ste zvoliť iný postup rebelantstva a zverejnenia toho čo nosíte v hlave. Ste novinár išpirácie by ste mal mať dosť na to " ako". Som proti vojnám. A ak ma niekto niečo za " ušami" mal by byť predvedení na súd a nie hovoriť prázdne slová na námestiach. Nemyslíte? Tak prečo nepodáte na všetkých od ktorých viete " trestné oznámenie " vy !
Nebol som nikdy v žiadnej politickej strane, ani som nechcel byť. Nemám slovenské občianstvo, mám kanadské. Neviem o žiadnych vyjadreniach pána Sorosa. Čo sa týka Rómov, viem len to, že je to strašne zložitý problém, ktorý žiadna krajina na svete zatiaľ neriešila uspokojivo. Už dvakrát som podal trestné oznámenie tým, že som bol oznamovateľ trestného činu. Všetky informácie, ktoré som mal k trestnej činnosti osôb, ktoré sú uvedené v Gorile, som dal polícii. Naozaj nemá zmysel podať trestné oznámenie na každého jedného. Ak je vôľa vyšetrovať, to, čo som urobil, by malo stačiť. Ak nie je, neviem sám to vyvolať.
09.02.2012 10:27 - otázka od Honislav
Dobry den chcem sa Vas opytat ako to bude s peniazmi z tej knihy?Ked tak bojujete o cistotu na Slovensku mali by ste sa zriect vsetkych penazi a trebars to dat na charitu nie?Ale tomu neverim lebo u nas kazdy pozera na vlastne zaujmy!
Túto otázku som neriešil do podrobností, lebo zatiaľ je to veľmi hypotetické. Neviem ani, či kniha vôbec vyjde. Cítim však, že nie je to úplne v poriadku si zarobiť peniaze vďaka kauze, ktorá je vlastne nešťastím pre Slovensko. Ani vďaka oprávnenému hnevu ľudí na námestiach. Určite nenájdem žiadneho vydavateľa bez toho, aby bol kompenzovaný za svoje náklady, ale mne osobne nejde v prvom rade o peniaze. Aj preto som sa rozhodol nevydať túto knihu v zahraničí, ale bojovať proti zlému rozhodnutiu súdu na Slovensku, aj keď to bude znamenať, že možno o pár rokov o ňu nebude už taký záujem. Ale ešte jedna poznámka - nemyslím si, že zarobiť peniaze napísaním knihy je nečisté. Cítim, že je to neobvyklá situácia a chcem s tým niečo robiť, ale momentálne nemám zamestnanie a z niečo musím žiť.
09.02.2012 10:22 - otázka od peter kovac
Dobry den p. Nicholson, aj ked ja to pisem v noci. To preto, lebo zajtra nebudem moct v tom case, ako budete online. Vobec nic sa Vas nechcem spytat, myslim, ze otazok dostavate posledne tyzdne od inych a viac ako dost. Chcem iba jedno: strasne uprimne sa Vam podakovat, za cele Slovensko so zvyskami ludi, ktori neziju denne z toho, co nakradli, a kazde rano sa nebudia s tym, co by dnes zase ukradnut mohli. Dakujem, ze ste sa ako nie Slovak v tejto republike vyskytli a nasli odvahu a energiu upozornovat na obludne veci, ktore bez problemov obchadzali vsetci tu narodeni politici, novinari aj ti ostatni. Zarovne prostrednictvom Vas pozdravujem a dakujem aj tym par odvaznym a v spravodlivost veriacim prislusnikom z radov policie ci tajnej sluzby, ktori Vam dali podporu a sami sa nebali aj napriek riziku a postihom v praci veci posuvat. Mrzi ma, ze sa taky clovek ako ste Vy nenasiel medzi tymi kvazi "investigativnymi" slovenskymi novinarmi, ktori sa tuna cele roky namiesto odhalovania korupcie a podvodov a hladania pravdy pchaju vsade mozne do zadku najviac prave tym, co si z tohto statu urobili dojnu kravu. Este raz dakujem a klobuk dole pred Vami ako clovekom. Drzim palce, aby ste vec dotiahli co najdalej, radsej nepisem az do konca, aby som to "neuriekol"..:) Kovac
Ďakujem za pekné slová, ste strašne milý. A ja mám vždy pocit, že treba vyzdvihnúť prácu policajtov a SISkárov, ktorí v tomto prípade konali čestne, lebo akurát oni na tom doplatili kariérne a aj v osobnom živote. Vôbec mám pocit, že strašne veľa takých policajtov je a mrzí ma, že kvôli zopár skorumpovaným jednotlivcom má verejnosť dojem, že policajti sú banda. A čo sa týka novinárov, nie, že by som chcel chrániť svojich bývalých kolegov, ale treba chápať aj to, že situácia pred dvoma rokmi bola úplne iná ako teraz. Vtedy sme nemali ministra vnútra, ktorý by pustil takúto veci, vtedy sme nemali Gorilu na internete, vtedy sme vedeli oveľa menej o tejto kauze ako teraz. Takže vtedy byť prvý, ktorý by sa do toho obul, by nieslo strašné riziko a ja nebudem ten, kto na nich bude ukazovať prstom, že mali ste konať.
09.02.2012 10:18 - otázka od Marian
Pan Nicholson ale vsak ako dobre viete v Canade boli omnoho vacsie Gorily a tiez sa nic neudialo...par akoze vysetrovani alebo komisii ale ziadne zatvaranie...v com vidite rozdiel na Slovensku?
Ospravedlňujem sa, ale o žiadnej podobne veľkej "Gorile" v Kanade neviem. Samozrejme, že aj tam je korupcia, ale s takým rozsiahlym prípadom som sa tam ešte nestretol.
09.02.2012 10:17 - otázka od Mirka
Ste zadaný? :)))
:) prepáčte, nechcem riešiť osobné veci cez médiá.
09.02.2012 10:16 - otázka od Evelin
Dobrý deň pán Nicholson. Čo hovoríte na protesty proti "gorilákom"? Majú zmysel? Dosiahneme tým niečo? Lebo ja mám pocit, že sa to nikam po týchto dvoch protestoch nehýbe a váham, či ísť aj na tretí.
Treba vytvoriť tlak zo strany verejnosti. A to, že ľudia sú ochotní ísť v tisícoch do ulíc je určite efektívna forma tlaku na dosiahnutie potrebných krokov. Ale na druhej strane máte pravdu. Myslím si, že je najvyšší čas, aby niekto viedol tieto manifestácie a aby organizátori prišli s rozumnými požiadavkami, ktoré sú vyjadrením vôle ľudí a nie len úzkej skupiny ľudí.
09.02.2012 10:14 - otázka od blazej
dobry den. rad by som vedel, co je vo vasej knihe take, s cim by mohol mat pan hascak problem - konkretne. budeme si moct precitat vasu knihu? kedy? dakujem za odpoved.
Zdravím, dobré ráno. Prepáčte, že meškám. Zrejme má pán Haščák problém so spisom Gorila. Takže moja kniha je tým inšpirovaná. Sama o sebe preňho predstavuje problém. Na druhej strane musím povedať, že som bol veľmi opatrný, čo sa týka menovania osôb a spôsobu, ako ich menujem. A verte mi, že konečná verzia, ktorú by sme vypustili na trh, by splnila všetky právne náležitosti. Netrúfam si povedať, kedy vyjde, ale odvoláme sa proti rozhodnutiu súdu. Budeme proti tomu bojovať a verím, že to vyjde čo najskôr.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu