Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Všetko o alergiách: Alergiológ Hruškovič bol online!

Boris Hruškovič Zobraziť galériu (2)
Boris Hruškovič (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA – Sezóna alergií je v plnom prúde a problémy s ňou súvisiace zaťažujú stále väčší počet ľudí. Dá sa nad alergiou zvíťaziť dlhodobo? Ako s ňou bojovať? Tak aj na tieto otázky odpovedal alergiológ z imunologicko-alergiologickej ambulancie polikliniky Tehelná v Bratislave Boris Hruškovič.

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

24.05.2011 12:06 - otázka od Zuzana
Dobrý deň, moja 21-ročná dcéra trpí asi od 12 rokov na zvláštnu alergiu, ktorú máme len vysledovanú, pretože viacerí alergologovia nevedeli žiadnu alergiu potvrdiť. Predpokladáme, že má alergiu na latex a umelé farbivá v plastoch - po zjedení kúsočka ovocia, alebo zeleniny, ktoré obsahujú prírodný latex (uhorka, banán a pod), jej opuchnú pery a okolo pier sa jej urobia ranky a pritom testy na tieto plody alergiu nepotvrdili. Zároveň nemôže piť z plastových fliaš - okrem Coca-coly, ktotá ako jediná farbí uzávery potravinárskymi farbami, nemôžejesť plastovými príbormi a pod. Žiaden alergológ nám ešte nepomohol, vraj na to nie sú testy. Obvodná lekárka stále upozorňuje na vysoké hodnoty protialergických látok v krvi (má to následky?). Vedeli by ste mi poradiť, kam sa obrátiť, kde nám vedeli pomocť? Veľmi pekne ďakujem.
Latexový alergén obsahuje minimálne 10 hlavných alergénov. To znamená, že v testovacích látkach nemuseli byť použité tie, na ktoré je vaša dcéra alergická. Taktiež rozhoduje typ testu. Dnes sú odporúčané náplasťové testy, ktoré sa robia len na málo pracoviskách na Slovensku. Ale rozhodujúci je klinický obraz, ktorý popisujete, takže asi má alergiu na latex. Bohužiaľ sa s tým nedá robiť viac, než to, čo vy robíte. .............. Ďakujem za vaše otázky. Vidím, že problémy alergie u nás sú čím ďalej, tým komplikovanejšie, a zároveň aj informovanosť ľudí o alergiách je už na vysokom stupni. Je na nás lekároch neustále sa vzdelávať a pomáhať našim pacientom, aj v neustále trvajúcej kríze nášho zdravotníctva. Prajem veľa dobrej mysle, ktorá lieči.
24.05.2011 11:59 - otázka od Lucia
Dobrý deň nikdy som nebola alergik ,ale pred týždňom ako začali poletovať topole ma začalo škrabať v krku a následne sa mi upchal nos ako pri chorobe. kedy sa môžem dať testovať či to je naozaj alergia?
Vhodné je začať užívať protialergické lieky. Keď tie zaberú, je pravdepodobné, že ide o alergiu. Testy sa robia na jeseň.
24.05.2011 11:59 - otázka od michal
Dobry den, preco je na slovensku tak malo alergologov? ja sa uz neviem dostat na vysetrenie asi 5 rokov kvoli tomu. a moze sa stat ze clovek vekom s alergie vyrastie, respektive sa znizi intenzita alergii v tele aj bez liecenia? dakujem.
Určite sa k alergiológovi do roka dostať dá. Z alergií sa dá "vyrásť" aj bez liečenia, ale je to veľmi zriedkavé.
24.05.2011 11:57 - otázka od michal ulica
dobry den. chcem sa spytat, ci ste uz niekedy poculi o liecbe alergie formou "premielania" olivoveho oleja denne aspon 15 min? Ze vraj vysaje tie zle latky...
Vo všeobecnosti je olivový olej veľmi zdravý. Takže to znie veľmi povzbudzujúco. Takisto existuje: "Ver a tvoja viera ťa uzdraví." Čo sa týka klasických lekárskych výskumov, o ničom takom som nepočul.
24.05.2011 11:54 - otázka od matus
dobry den, manzelka ma problem kazde rano s upchatym nosom a kychanim, mame podozrenie ze je to alergia na chlad alebo zmenu teploty. Existuje nieco take? viete mi nieco odporucit? dufam ze to nie je alergia na mna. prajem pekny den
Skúste najprv voľnopredajný Claritine alebo Zodac, či sa tie problémy utlmia alebo ustúpia. Ak áno, v tom prípade môže ísť o alergén.
24.05.2011 11:54 - otázka od Alena Kuklovská
Mám 46 rokov. Vlani mi zistili alergiu na pele, trávy, perie, prach, roztoče no hádam skoro na všetko. Z 20 vzoriek na 17 som alergická. Chcem sa však opýtať či v takomto prípade škodia bylinkové čaje. Pijem striedavo prasličku, nechtík, žihlavu, veroniku, rebríček. Ďakujem za odpoveď
V prípade, že nemáte nejaké alergické reakcie po nich, tak by to nemal byť problém. Ale do budúcnosti sa nedá vylúčiť, že nejaká reakcia nastane.
24.05.2011 11:52 - otázka od tru-n-tull
Dobrý deň! Už asi mesiac mam upchatý nos a som zahlienená, vybrala som aj ATB, krvne testy a výtery z nosa a hrdla mam v poriadku a vysetrenie u krčného tiež dopadlo dobre. Pred rokom som absolvovala vyšetreniu u alergológa a tam mi nezistili žiadnu alergiu na rastliny alebo podobné veci, ale zmienil sa čosi o alergií na chlad. Čo to vlastné znamená? Toto sa mi opakuje už viac rokov a tak ma stále napáda či fakt nemam alergiu, keďže začiatkom jari a v jeseni sa cítím zle? Tiež som si všimla, že keď som v dome je to OK ale keď vyjdem von tak je to hneď horšie :) Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň
Je vhodné alergiologické vyšetrenie s odstupom času opakovať, ale predpokladám, že tu môže ísť o opakované vírusové infekty, ktoré následne vyvolajú ten stav. Určite by bolo vhodné dať aj imunologickú liečbu.
24.05.2011 11:50 - otázka od Pástová Ida
Som alergička a v poslednom čase sledujem vodnatý výtok z nosa a kýchanie počas pobytu vonku i u svojho 3-ročného syna. Žiaľ prejavila sa genetika. Môžem ísť s ním detskému alergológovi rovno alebo až cez detského lekára. Sú pre takéto malé deti iné a dostatočne bezpečné lieky ako pre dospelých? Ďakujem
Dnes sa dá ísť priamo k alergiológovi. Je však dobré mať predtým nejakú lekársku správu od pediatra. Pre tento vek sú alergiologické lieky dostupné, účinné a bezpečné.
24.05.2011 11:49 - otázka od Michal
Dobry den pan doktor, mam 20 rokov a v minulosti som nemal ziadne problemy s alergiou, ale tento rok som zacal pocitovat rozne priznaky ako napuchnute oci, kychanie, sopel. S velkou pravdepodobnostou to bude nejaka alergia. Da sa to nejako liecit alebo co mam vlastne robit ?
Treba ísť k alergiológovi - to je to prvé. Ten určí ďalší postup a pravdepodobný vývoj ochorenia.
24.05.2011 11:48 - otázka od Janko
Môže mať súvis alergia so seboroickou dermatitídou?
Nepatrí medzi klasické alergické ochorenia. Niektorí však zmieňujú aj jej imunologický podklad.
24.05.2011 11:47 - otázka od Braňo
Mám zdiagnostikovanú alergiu na pele (najviac mi robí problém reznačka). Pár rokov som sa liečil neúspešne Staloralom (zle nastavené dávkovanie). Do jesene, kedy budem môcť začať s injekčnou liečbou je ešte ďaleko a príznaky sa už hlásia. Cetirizin a Zodac pomáhajú obmedzene. Keďže sa jedná o tú istú účinnú látku, ani nevidím dôvod ich navzájom mixovať. Môže alergológ (prípadne aj všeobecný lekár) predpísať niečo účinnejšie, napríklad niečo s inou účinnou látkou?
Vakcíny sa začínajú podávať až od jesene. Treba však určiť správny typ vakcíny, aby to bolo úspešné. Treba kombinovať iné účinné látky. Lepší je v tom alergiológ.
24.05.2011 11:45 - otázka od Andrea
Dobrý deň, chcem sa spýtať manžel bol na alergologickom vyšetrení a mal pozitívny výsledok na psa, vzhľadom na to, že máme doma psa je možné nejako zmierniť pôsobenie alergénov v domácnosti okrem riešenia, že psa dáme preč ?
Je to veľmi ťažké. Niektoré americké firmy predávajú špeciálne šampóny, ktoré znižujú produkciu alergénu. Nemám však s nimi osobnú skúsenosť. Viem len, že to treba veľmi často opakovať a domáci miláčikovia nie sú z toho veľmi nadšení.
24.05.2011 11:44 - otázka od lucia l.pd
Dobry den.Mam 6 rocneho syna a od 4 rokov ma pelovu aqlergiu.Uzival kvapky zirtek a cmulacie tablety singular.Mal kasel ale s tymito liekmi priznaky zmyzli mal sa dobre.Dalsi rok mu doktorka vysadila singuler a mal len kvapky,bolo dobre.Do tohto roku do 13,aprila mu nebolo nic ale od vecera tohto 13,4 je obrovsky zlom.V noci mi prestava syn dychat aj na niekolko minut a potom s nim trasie ako ked do neho udrie elektrika.ASI JE NEDOKISLIčENY A VTEDY SA PREBUDI ROZDYCHA A ZASPI.a ZNOVA LAHNE SI,PRESTNE DYCHAT A BUDI SA NA TO ZE SA VLASTNE DUSI.tAK JA HO RADSEJ BUDIM ABY SA NADYCHAL.Ma aj vyssie hlavu aj mu vetram a zvlhcujem vzduch a nic.Noc je pre nas nocna mora lebo mame strach ze sa nam zadusi.Syn je potom cez den unaveny ospaly.Bola som u lekara a dali mu na vecer sprey do nosa Avamys a na astmu ktoru ževraj ma no neviem o tom mu dali sprey do hrdla Alvesco.Bola som aj u kecneho že či nema velku nosnu mandlu a preto nedycha,ale nevidel m,u tam nic a dnes mame ist znova.Este k tomu všetkemu zacal strasne chrapat.V noci on vlastne vobec nos nepouživa a dycha len ustami.Je to hrozny pohlad,ked mu tu pusinku tak predlzi a hrudnicek uplne prepadne.Ma problem nadychnut sa,to uplne az tak chrochce.Už neviem ako by som mu pomohla.Lieky co mu pridali mu akokeby ani nic nerobili.Len ked mu od tohto aprila znova pridali ten singular,tak troska leprie,no v posledne tri dni zas k tomu zacina aj kaslat.Poradte prosim-dakujem
S týmto choďte určite čo najskôr k doktorovi. Môže ísť o začínajúcu astmu, takže alergológ, pľúcny lekár, pediater, prípadne diagnostická hospitalizácia.
24.05.2011 11:42 - otázka od Alenka
Som liečená celoročne antialergikami (Xyzal), ktoré mi umožňujú najmä to, že mi neopuchá sliznica v nose a môžem voľne dýchať. Konkrétne testami nemám potvrdenú alergiu. Ustavične mi však zatekajú hlieny a mám pocit, že mám nimi oblepené celé priedušky. Tento môj stav trvá približne 16 rokov a okrem toho, že sa mi zhoršila kvalita života (vytvára sa mi hnis v očiach a asi každé 2-3 mesiace ma očná lekárka preliečuje antibiotikami, neskutočne ma svrbí v hrdle, mám ho akoby vysypané krupičkou)nikam som v zvládnutí mojej alergie nepokročila. Viem, že niektoré druhy zostanú aj pre odborníkov neodhalené, ale môžem očakávať nejakú zmenu k lepšiemu?
Tak častá liečba antibiotikami je veľmi zlá. Určite by som uprednostnil skôr imunologickú liečbu, i keď úspech býva niekedy malý, s týmto vaším problémom (so zatekaním hlienov).
24.05.2011 11:40 - otázka od Iveta
Dobrý deň, synovi (24) sa asi pred rokom po tele začali vyhadzovať "hrčky", ktoré spočiatku vyzerajú ako štipanec od komára, ale niekedy narastú až do veľkosti slivky. Svrbia. Ako prídu, tak odídu. Syn mi tvrdí, že bol u alergológa a vraj to je alergia na tlak a má brať AERIUS (1x denne). Je to v poriadku, aby bol stále na liekoch - antihistaminikách? Netreba ďalšie vyšetrenia? Moc ďakujem za odpoveď.
Určite treba hľadať aj iné dôvody tohto ochorenia. Asi ide o chronickú žihľavku. Potrebné sú ďalšie vyšetrenia.
24.05.2011 11:39 - otázka od J. Kiššová
Mám alergiu na lipovité a brezovité stromy a palinu. Vakcínovu liečbu sme vynechali, z dôvodu,že mám HbsAg pozit. Minulú sezónu som zamenila predpísanú liečbu za nosový sprey s morskou vodou, v domácom prostredí som nosila masku a až keď nastúpila palina v auguste, mi vš. lek. pichol diphl. na zmiernenie príznakov. Je takáto liečba správna, alebo len zastiera moje simptómy a neskor prepukne v horšom prevedení?
Nerozumiem, prečo vám lekár nedal vakcínovú liečbu. Pretože pozitivita HbsAg pozitív nie je preto jednoznačný dôvod. Ostatnú liečbu, ktorú popisujete, sa mi tiež nezdá veľmi vhodná.
24.05.2011 11:36 - otázka od HorváthováM.
Dobrý deň, mám 4 ročného syna, ktorý je slabý alergik, alergia sa mu zväčša prejavuje kašlom, na zmiernenie alergie užíva kvapky Zodac. otázka: Dá sa kašeľ zmierniť nejakými liekmi, alebo sirupom, pretože sa jedná o dráždivý suchý kašeľ (napr. Spiropent je možné užívať?)
Môže ísť o astmatický kašeľ, čo je u detí veľmi časté. Vhodné je začať liežbu Singulaireom. V neskoršom veku je vhodné vyšetrenie vydychovaného oxidu dusnatého - Niox. Spiropent nie je veľmi vhodná liečba.
24.05.2011 11:34 - otázka od maja
Dobrý deň, moja dcéra trpí na atopický ekzém. Alergiu jej nezistili žiadnu, ani na potraviny a aj tuším inhalačné testy jej dopadli v poriadku. Ako s tým pojovať? Ďakujem
Ekzém je v podstate vnútorné ochorenie, významne podmienené geneticky - dôsledné premasťovanie, boj s baktériami na koži, pobyt pri mori.
24.05.2011 11:33 - otázka od janka
Ja a môj syn máme sezónnu alergiu,ja aj kombinovanú s jedlom.Teraz nás veľmi svrbia oči,hlavne v noci-lieky nám nezaberajú.Sme z toho veľmi unavený a nervózny,hlavne syn.Ja to nejako pretrpím.Poraďte nám,prosím.Ďakujem,ostávam s pozdravom.
Asi máte zlú kombináciu liekov, čo v dnešnej dobe širšieho výberu nie je ťažké vyriešiť.
24.05.2011 11:33 - otázka od viera
dobry den, chcela by som sa spytat p.doktora Hruskovica na jeho nazor. Uz asi 10 rokov sa liecim na alergiologii - senna nadcha. 5 rokov som brala vakciny mimo sezony a asi 2-3 roky som mala celkom kludne. Pri poslednych kontrolnych testoch mi nevysli skoro ziadne alergie. Lekarka mi nasadila Ewofex 120, ktory som brala v sezone. Tento rok ma dost svrbia a slzia oci, samozrejme aj sa upchava nos. Tiez teraz beriem Ewofex 120. Kvapky do oci mi nerobia dobre, hoci som uz vystriedala rozne druhy. Ked si oko len trochu posucham, lebo svrbi, tak mi strasne opuchnu. Najma vo vnutornom kutiku oka. Viete mi poradit, co by to mohlo odstranit? Oci mam opuchnute aj tak, ale po akomkolvek dotyku sa to vystupnuje ovela viac. dakujem Viera
Testy treba opakovať po každom zhoršení. Vhodné je znova nasadiť alergénové vakcíny.
24.05.2011 11:31 - otázka od gabika
Pekný deň prajem, chcem sa spýtať - boli sme na brigáde v chmeli, celý deň svietilo slnko,večer na oboch rukách od pleca po zápästie malé červené vyrážky podobné žihlavke,ktoré veľmi svrbeli.po pár dňoch to samé zmizlo. Kolegyňa mala začervenaný a opuchnutý dekolt a krk. Ako sa proti tomuto brániť,keď na brigádu ísť musíme? A ako a kedy si ísť dať urobiť alergologické testy, vraj je to otázka sezónnosti. Ďakujem veľmi pekne
Čím skôr tie testy, aby lekárske vyšetrenie zamedzilo ísť na brigádu. Nepovažujem to za vhodné opakovať.
24.05.2011 11:30 - otázka od peter
dobry den,chcem sa opytat,som alergik,navstivil som ambulanciiu alergologie,a dal si spravit test na co som aleregicky,po vyhodnoteni doktora som alergik.mal som 7 vyoriek pozityvnych,{ alergie mam>pes,pupava,obilniny,stromy.atd.doktor mi napisal lieky na utlmenie,ale chcem sa opytat ako by som mohol tieto ale4rgie utlmit bez liekov,akym sposobom.dakujem
Veľmi významná liečba je liečba alergénom, na ktorý si alergický. To nepovažujem za "klasickú" liečbu. Úplne bez žiadnej liečby treba posúdiť klinický stav, kedy sú ťažkosti najsilnejšie a podľa toho určiť režimové opatrenia, zmeny prostredia,...
24.05.2011 11:28 - otázka od Wilko
Dobrý deň, chcely by som sa Vás spýtať, ako by mi mohol niekto pomôcť z alergiou keď mi ju ani nedokážu diagnostikovať. Bol som na rôznych vyšetreniach, ktoré mi nepotvrdili žiadnu alergiu, ale permanentne na jar a hlavne v tomto obdobi ako sa vonku kosí mávam silnú nádchu, slzenie očí a kýchnem snáď 100 krát za deň. 4-6 dni a som zase OK. Aký je Váš názor ? Je to vôbec alergia ? Tieto príznaky nie sú sprevádzané ani bolesťami hrdla, ani zvýšenou teplotou ......preto si myslim že je to alergia. Za Vaše rady vopred ďakujem.
Podľa popisu to vyzerá ako alergia, niekedy sa možno použili zlé testovacie látky. V tom období je v ovzduší viac alergénov. Treba posúdiť kožné testy a krvné výsledky.
24.05.2011 11:27 - otázka od Marek
Uz asi druhy tyzden ma suzuje hrozne neprijemna nadcha, ktora je u mna uz prakticky chronickym ochorenim.Vsetci na vokol ma odporucaju na alergiologicke vysetrenie, no ja som si doteraz hovoril, ze som iba nachylny na prudke zmeny pocasia, oteplenie, ochladenie sa vonku, praca v chladnejsich priestoroch, klima v aute a pod. Aky je Vas nazor? A este nieco, da sa vybudovat postupna odolnost voci alergiam, alebo je to nevylicitelne ochorenie u ktoreho sa da iba potlacit neprijemny priebeh? Napr.Som alergicky na vcely jed, zhruba od puberty, v detstve som nemal ziadne priznaky, je mozne tento stav zmenit? Dakujem.
Za tou nádchou môže byť, samozrejme, aj alergia. Čo sa týka alergie na včelí med, tento stav sa dá veľmi ťažko zmeniť. Pri vážnych reakciách sa odporúča alergénová imunoterapia - podávanie včelieho jedu. Dá sa vybudovať postupná odolnosť, ale vyžaduje celostný postup v liečbe, to znamená aj zmena "psychických" reakcií indivídua - autogénny tréning, meditácia, otužovanie.
24.05.2011 11:23 - otázka od Andrea Tokarova. Mgr.
Dobry den, mna by zaujimalo, aky je rozdiel medzi potravinovou alergiou a intoleranciou. Robila som dcere IgG test, ktory som si zakupila v predajni zdravotnickych potrieb. V nom jej vysiel vysoko pozitivne lepok a kravske mlieko. Biopsiou sa dcere potvrdila neznasanlivost lepku, o mlieku nam gastrologicka povedala, ze ho dcera moze pit, pretoze pri biopsii neobli zistene ziadne vyrazne hodnoty mliecnych enzymov. Ked som jej ukazala test IgG, tak sa len usmiala, vraj IgG nedava relevantne odpovede, ale znamena len to, ze danu potrevinu konzumujeme. Preco jej ale potom nevyslo pozitivne IgG aj na tropicke ovocie, ktore konzumuje denne v relativne vysokych davkach? Co je relevantne pre zistenie intolerancie kravskeho mlieka? (moja dcera nan bezprostredne nereaguje, avsak aj po nasadeni bezlepkovej diety jej problemy=caste zapaly pluc neprestali a prestali az ked sme mlieko uplne vysadili; IgE, IgA aj IgM mna kravske mlieko ma len mierne zvysene). Dakujem za odpoved.
Čo sa týka IgG proti mlieko, súhlasím s odpoveďou pani doktorky. Toto vyšetrenie nemá toho času jednoznačný klinický postoj. Intolerancia je defekt enzýmu, ktorý rozkladá mliečny cukor, tzv. laktáza. Nemá nič spoločné s alergiou, i keď príznaky môžu byť podobné. Diagnóza celiakie má svoje presné kritériá, ktoré určuje gastroenterológ.
24.05.2011 11:20 - otázka od juju
dobry den, trpim na atopicky ekzem, pri zatazi sa mi zvykne cca. 3 krat do roka generalizovat herpes simplex. chcem sa opytat ci by ste pred planovanym tehotenstvom odporucal nejaku prefylakticku liecbu herpesinom, alebo ine posilnenie organizmu. ci existuje aj biologicka liecba na ekzem a ci ju odporucate? a ktore more pocas letnej dovolenky je na ekzem vhodne a ktore nie. dakujem
Podľa mojich informácií Jadran bol vždy vyhovujúci. O dostupnej biologickej liečbe neviem. Čo sa týka profylaxie herpesu pred tehotenstvom, nie sú mi známe nejaké štúdie, ale z môjho klinického pohľadu by to bolo určite vhodné. Nie však len herpesínom, ale aj inou imunologickou liečbou.
24.05.2011 11:18 - otázka od Lenka
Este by som chcela doplnit - je mozne, aby som branim liekov docielila, ze mi jedneho dna alergia prejde a navzdy? Moze mi prejst aj bez liekov? (alergia na prach, perie, pel, vzdusne plesne) Neexistuju nejake alternativy, aby som sa vyhla braniu liekov?
Treba mať viac vstupných informácií, aké sú výsledky krvi, či rodičia sú alergici, nedá sa odpovedať paušálne. U niektorých pacientov alergia vymizne aj bez liečby, ale je to zriedkavejšie. V prípade dlhodobej alergénovej imunoterapii (tzv. desenzibilizácia) je vysoký úspech pre ústup ťažkostí.
24.05.2011 11:17 - otázka od Lucia
Dobry den prajem. 3rocny syn je alergicky na chlad, prejavuje sa to opuchom a pluzgiermi pri dotyku napr. so snehom. Ako mame postupovat pri akutnom opuchu? Je nutne aby uzival dlhodobo lieky, hoci je to len sezonna zalezitost? Mame mat nejake vaznejsie obavy v letnej sezone po vypiti studenych napojov ci okupania sa v studenej vode? Dakujem. Lucia
Riziko ťažkej reakcie po vypití studenej vody v lete, existuje, preto je vhodné mať po ruke záchranný balíček liekov, prípadne eliminovať tieto extrémne teplotné zmeny. Pri akútnom opuchu pomôžu antihistaminiká, kortikoidy a treba mať po ruke adrenalínové pero.
24.05.2011 11:11 - otázka od Lenka
dobry den, pan doktor. je nutne navstevovat alergologa a uzivat lieky, ked sa u mna priznaky alergie objavuju v podstate hlavne na jar, ked vsetko kvitne? (svrbenie oci, slabsie kychanie, smrkanie). tym, ze nebudem brat lieky si mozem do buducna ublizit? dakujem za odpoved.
U jedného z troch takýchto alergikov vzniká astma alebo potravinová alergia, prípadne sa alergia rozširuje na iné obdobie v roku. V prípade, ak si takýto typ pacienta, je vhodné alergiológa navštevovať. Ale to sa dá ťažko určiť, či si tento typ. Takže každý s alergiou by mal ísť aspoň raz k alergiológovi.
24.05.2011 11:09 - otázka od István
Dobry den, zaujimalo by ma ako si vybudovat pevnu imunitu, nakolko po steroidoch typu Medrol a Prednison mi opuchnu pery par minut po jedle. V podstate som zrazu alergicky na potraviny na ktore som predtym uzivanim tychto liekov nebol. Dakujem za radu
To je zvláštny prípad, vzhľadom na to, že tieto lieky sa používajú na potláčanie ťažkých alergických reakcií. Preto nechápem súvislosti, kvôli čomu užívaš Prednison a Medron. V zásade tieto lieky výrazne ovplyvňujú imunitný systém. Teoreticky by mohli aj ovplyvniť vývoj potravinovej alergie. Lepšie, keby si ma konzultoval na ambulancii.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu