Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

V Indonézii zomrel trojročný chlapec zrejme na vtáčiu chrípku

JAKARTA - Indonézia má pravdepodobne ďalšiu obeť vtáčej chrípky. Dnes zrejme tomuto ochoreniu podľahol trojročný chlapec, brat trinásťročného dievčaťa, ktoré zomrelo cez víkend. S odvolaním sa na lekárske zdroje o tom informovala agentúra AFP.

Chlapec bol hospitalizovaný v Bandungu na východe ostrova Jáva s podozrením na smrteľný vírus chrípky označovaný H5N1. Presnú príčinu jeho smrti však lekári len zisťujú, uviedlo indonézske ministerstvo zdravotníctva.

Testy, ktoré boli uskutočnené v prípade jeho sestry, dokázali nakazenie vírusom H5N1, ktorý už od roku 2003 v juhovýchodnej Ázii a v Turecku pripravil o život najmenej 80 ľudí a viedol k vykynoženiu stoviek miliónov kusov hydiny. V nemocnici s podozrením na vtáčiu chrípku leží aj trojročný súrodenec mŕtvych detí.

Ak testy potvrdia aj zahraničné laboratóriá uznávané Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), budú dievča a chlapec oficiálne 13. a 14. obeťou vírusu v krajine a počet infikovaných ľudí v Indonézii by prekročil dvadsiatku. Vírus H5N1 sa zatiaľ neprenáša ľahko z človeka na človeka, ale experti sa obávajú, že by po zmutovaní takúto schopnosť mohol získať. Potom by vraj mohol rozpútať pandémiu s miliónmi ľudských obetí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu