Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Izraelský premiér Ariel Šaron opäť na operačnej sále

Izraelský premiér Ariel Šaron
Izraelský premiér Ariel Šaron

JERUZALEM - Izraelský premiér Ariel Šaron, ktorý v stredu prekonal ťažkú mŕtvicu, bol dnes znovu prevezený na operačnú sálu. Podľa riaditeľa nemocnice, kde je Šaron hospitalizovaný, ukázalo ranné tomografické vyšetrenie zvýšený vnútrolebečný tlak a ďalší krvný výron. Lekári sa preto rozhodli pre ďalší operačný zákrok, ktorý bude od stredy už tretí.

Šaron bol v noci zo stredy na štvrtok operovaný kvôli veľkému krvácaniu do mozgu. Po asi šiestich hodinách bola operácia ukončená, ale pretože krvácanie pokračovalo, ocitol sa Šaron na ďalšie tri hodiny znovu na operačej sále.

Potom bol prevezený na jednotku intenzívnej starostlivosti a udržiavaný v umelom spánku, ktorý malo byť predĺžený najmenej do nedele. Ráno lekári tvrdili, že je vnútrolebečný tlak stály a že Šaronov stav je stabilizovaný, aj keď veľmi vážny. Väčšina odborníkov, ktorých oslovujú médiá, tvrdia, že po takomto type mozgovej príhody je návrat pacientov k pracovným povinnostiam nemožný.

Britský profesor Colin Blakemore povedal pre televíziu CNN, že teraz je dôležité hlavne to, či Šaron prežije. Prípadný návrat do politiky, to je záležitosť ďalekej budúcnosti. Povedal tiež, že ak je krvácaním postihnutá ľavá hemisféra mozgu, v ktorej sú centrá reči, bude schopnosť komunikácie obmedzená. V noci na štvrtok lekári zastavovali krvácanie v pravej hemisfére, čo Blakemore v súvislosti s postihnutím reči označil za povzbudivé.

Izraelská tlač dnes vyzýva k modlitbám za premiéra a neprestáva špekulovať o výhľadoch Šaronovej strany Vpred v marcových voľbách. Pred premiérovým ochorením prieskumy hovorili o tom, že strana môže 28. marca získať i 42 % hlasov. Podľa nových ankiet by aj pod vedením úradujúceho premiéra Ehuda Olmerta mohla dostať viac ako 30 % hlasov a v parlamente obsadiť 40 zo 120 kresiel. Programom strany je zachovanie veľkých blokov židovských osád na západnom brehu Jordánu a zrušenie izolovaných sídiel.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu