Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ariel Šaron bude po mŕtvici udržiavaný 24 hodín v umelom spánku

Ariel Šaron je po ťažkej mozgovej mŕtvici v kritickom stave. Zobraziť galériu (9)
Ariel Šaron je po ťažkej mozgovej mŕtvici v kritickom stave.

JERUZALEM/MADRID - Zdravotný stav izraelského premiéra Ariela Šarona je po ťažkej mŕtvici kritický. Lekári mu nasadili sedatíva a budú ho v umelom spánku a na dýchacích prístrojoch udržiavať najmenej najbližších 24 hodín. Novinárom to povedal riaditeľ jeruzalemskej nemocnice Hadassa, kam bol predseda vlády v stredu večer prevezený a kde bol do dnešného rána operovaný.

Niektoré arabské médiá už oznámili, že Šaron zomrel. "Premiérov stav je stále kritický, ale stabilizovaný," povedal Šlomo Mor-Josef z Hadassy, ktorý pravidelne novinárov o vývoji Šaronovho stavu informuje v krátkych výstupoch. Prognózu ďalšieho vývoja zdravotného stavu predsedu vlády budú môcť lekári určiť v polovici alebo koncom budúceho týždňa. Na otázku španielskeho rádia Cadena Ser ohľadom vyhliadok na dostatočnú obnovu premiérových duševných schopností to dnes podľa agentúry AFP povedal Félix Umansky, šéf neurochirurgického týmu, ktorý Šarona operoval.

V Izraeli sa od rána špekuluje o vzniknutej politickej situácii, pretože Izrael čakajú v marci parlamentné voľby a krajina má v súčasnosti dočasnú vládu. Šaronove právomoci prevzal na 100 dní doterajší vicepremiér Ehud Olmert. Právny analytik Noše Negbi dnes povedal, že v prípade, že Šaron zomrie, vláda za neho nájde stáleho zástupcu. Generálny prokurátor Menachem Mazuz vzhlásil, že sa voľby budú napriek ťažkej Šaronovej chorobe konať v stanovenom termíne, teda 28. marca.

Šaron v novembri požiadal prezidenta, aby rozpustil parlament a vypísal termín predčasných volieb. Mazuz dnes povedal, že rozhodnutie o predčasných voľbách stále platí. Doterajšie prieskumy dávali najviac šancí na víťazstvo Šaronovej strane Vpred. Vývoj v Izraeli sleduje celý západný i arabský svet. Libanonská televízia Budúcnosť a dubajská Al-Arabíja už oznámili Šaronovu smrť, avšak nemocnica Hadassa ich správy nepotvrdila. Obe stanice sa potom vrátili k spravodajstvu o Šaronovom stave. Lekári sa netaja tým, že šanca na to, že sa Šaron bude môcť po eventuálnom uzdravení vrátiť do politiky, je nulová. "V 77 rokoch sa dostane z krvácania do mozgu len málo ľudí. Pre Šarona to nevyzerá dobre," povedal austrálsky neurochirurg Emil Popovic. Sýria a palestínske radikálne skupiny považujú správu o Šaronovom zdravotnom stave za "boží dar". Palestínci dnes oslavovali rozdávaním sladkostí deťom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu