Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Tunisko vyhlásilo národný smútok za obete nepokojov

Nepokoje si vyžiadali desiatky obetí
Nepokoje si vyžiadali desiatky obetí (Zdroj: SITA)

TUNIS - V Tunisku boli dnes vyhlásené tri dni národného smútku za desiatky obetí protivládnych protestov. Krajina si zároveň pripomína týždeň od chvíle, keď bol prezident Zin Abidin bin Alí donútený utiecť z krajiny. Po zvrhnutí jeho autoritárskeho režimu tak podľa agentúry AFP vládne v uliciach hlavného mesta uvoľnenejšia atmosféra.

Tunisania dnes zamierili k tradičným piatkovým modlitbám. Na rozdiel od minulého týždňa ale mohli imámovia hovoriť slobodne a ich kázeň sa uskutočnila bez obvyklého policajného dozoru. Na znamenie rodiacej sa demokracie umiestnila jedna z tuniských knižníc do svojho výkladu knihy zakázané minulým režimom.

Hoci sa situácia pomaly upokojuje, polícia posilnila hliadky v centre mesta v obavách z ďalších demonštrácií, ktoré sa po odchode prezidenta sústreďujú na kritiku prechodnej vlády. Tá je podľa demonštrantov stále spätá s bin Alího režimom. Uznať ju ďalej odmieta aj Všeobecný tuniský zväz práce (UGTT), ktorý nedávne protesty organizoval.

Vlajky na vládnych budovách v celej krajine boli dnes na pol žrde a v televízii sa predčítalo z Koránu. Pred ministerstvom vnútra v Tunise, ktoré bolo v uplynulých dňoch jedným z hlavných dejísk nepokojov, vládla podľa agentúry AP takmer slávnostná nálada.

Niekoľko stoviek ľudí sa podľa agentúry Reuters zúčastnilo pokojnej demonštrácie pred sídlom tuniského štátneho dopravného podniku, kde požadovali odchod funkcionárov z bin Alího éry. Inde v centre Tunise ďalší demonštrujúci skandovali, že novú tuniskú vládu nikdy neprijmú.

Z okien sídla tuniského premiéra úradníci podľa AFP vyhodili oficiálne bin Alího portréty. Policajné kordóny v blízkosti budovy medzitým zadržiavali stovky ľudí, ktorí požadovali premiérovu demisiu.

Štáte médiá informovali o protestoch v prímorskom Sfaxe, Gafse na juhozápade krajiny a Tatávíne hlboko na juhu.

Od vyhnania iránskeho šacha Mohammada Rezu Pahlavího v roku 1979 z krajiny ide podľa Reuters o prvé naozaj ľudové povstanie, ktoré viedlo k pádu hlavy štátu v blízkovýchodnom regióne.

Vláda už zriadila tri komisie, ktoré sa počnúc dneškom začnú venovať príprave parlamentných a prezidentských volieb a prešetreniu dlhšie ako mesiac trvajúcich násilností. Tie si podľa oficiálnych údajov vlády vyžiadali 78 mŕtvych. Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Navi Pillayová uviedla, že má informácie o viac ako 100 obetiach.

Komisia vyšetrí tiež korupciu bývalých vládnych činiteľov. Polícia už zadržala 33 členov rodiny utečeného prezidenta a preveruje ich majetkové pomery. Minister vnútra medzitým dementoval správy o smrti synovca manželky prezidenta bin Alího. Muž je vraj nažive a polícia ho vypočúva.

Nová vláda tiež informovala, že v pondelok budú znova otvorené školy a univerzity, kde bola od minulého týždeň v obave z šírenia nepokojov prerušená výučba.

Kabinet tento týždeň tiež oznámil prepustenie všetkých politických väzňov. Medzinárodná organizácia Amnesty International krok uvítala, upozornila však, že vo väzení zrejme ešte zostalo niekoľko islamských opozičných aktivistov.

Na demonštráciách boli počuť hlasy, podľa ktorých bolo cez sľúbenú amnestiu zatiaľ prepustených iba niekoľko stoviek ľudí väznených z politických dôvodov za bin Alího 23-ročnej vlády.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu