Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Tuniský prezident opustil krajinu, moc prevzal premiér

Ziní al-Abidí Ben Alí
Ziní al-Abidí Ben Alí (Zdroj: TASR)

TUNIS - Tuniský prezident Ziní al-Abidí Ben Alí opustil v piatok večer krajinu. Agentúre AFP to potvrdili dva zdroje blízke vláde. TV stanica BBC uviedla, že funkciu hlavy štátu dočasne prevezme premiér Muhammad Ghannúčí. Premiér v príhovore v štátnej televízii povedal, že "Ben Alí nemôže dočasne plniť povinnosti prezidenta". Zatiaľ sa nevie, kam Ben Alí odišiel.

V Tunisku v piatok eskalovali demonštrácie, ktoré vypukli ešte v decembri proti politike prezidenta a vládnucej elity ako aj proti nezamestnanosti a vysokým cenám. V piatok vyšli do ulíc metropoly Tunis a ďalších tuniských miest tisícky stúpencov opozície a požadovali odchod prezidenta Bezpečnostné sily proti demonštrantom opakovane zasiahli. Od víkendu už prišlo o život skoro 80 ľudí.

Ben Alí v piatok vyhlásil výnimočný stav, čo znamená zákaz verejných zhromaždení a bezpečnostným silám dáva právo strieľať na každého, kto neuposlúchne príkazy. V platnosti bude aj 12-hodinový zákaz vychádzania v celej krajine od 18:00. Armáda obsadila medzinárodné letisko Carthage v Tunise a uzavrela tuniský vzdušný priestor. Ben Alí predtým rozpustil vládu a ohlásil predčasné voľby, ktoré by sa mali uskutočniť v priebehu šiestich mesiacov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu