Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Z Naľčiku mesto hrôzy: Ulice plné mŕtvych

Zobraziť galériu (4)

MOSKVA - To bol ale masaker! Útok čečenských separatistov v kaukazskom meste Naľčik sa skončil, no telá útočníkov i civilistov ležia v kalužiach krvi na uliciach ešte aj deň po tom. Bezpečnostné sily hlásia až 130 obetí. Politika ruského prezidenta Vladimíra Putina sa kvôli nezvládnutej situácii v kaukazskom regióne opäť dostala pod paľbu kritiky.

Situácia v metropole Kabarsko-balkarskej republiky na juhu Ruskej federácie v Naľčiku sa už stabilizovala. Na uliciach je však ešte stále vidieť zakrvavené telá nielen teroristov a vojakov, ale i civilistov. Potom čo vojská ministerstva vnútra a obrany obkľúčili mesto, vtrhlo do oblasti 1 500 vojakov armády a 500 príslušníkov zásahových jednotiek, aby čečenských separatistov zlikvidovali.

Útočníci sa zabarikádovali spolu s rukojemníkmi na policajnej stanici a v obchode so suvenírmi. Vojská v rámci oslobodzovacích akcií spustili paľbu a rebelantov zneškodnili. Podľa námestníka ministra vnútra Alexandra Čekalina by mohol byť medzi zabitými ozbrojencami aj čečenský poľný veliteľ Šamil Basajev. "Okná sa triasli, autá horeli a všade sa strieľalo," opísala situáciu Bela Kardanová, obyvateľka Naľčiku. "Počula som, ako niekto kričí Alah Akhbar," dodala.

Počínanie vlády počas tejto dvojdňovej kaukazskej krízy vyvolalo ostrú kritiku v ruských médiách. Podľa mnohých novinárov sa opäť ukázalo, že už šesť rokov trvajúca vojna v Čečensku sa šíri aj do ďalších regiónov a bezpečnostné sily nie sú schopné povstalcom zabrániť v útokoch. "Tajné služby opäť umožnili útok na mesto," napísal doslova opozičný denník Novoja Gazeta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu