Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ďalší škandál v cirkvi! Chlapcov mali nútiť k sexu aj mníšky

ilustračné foto
ilustračné foto

BRUSEL - Belgická justícia oznámila, že začala vyšetrovať podozrenie zo sexuálneho zneužívania chlapcov radovými sestrami vo východnom Belgicku. Minulý týždeň boli obvinené z pedofílie mníšky na druhom konci krajiny. Do podobného podozrenia sa podľa agentúry AFP dostal aj jeden kňaz.

"Spal som v izbe so štyridsiatkou ďalších chlapcov. Boli tam dve izbičky, kde spali dve rádové sestry, ktoré nás zneužívali," vypovedal teraz 63-ročný muž k údajným praktikám v sirotinci Sint-Vincentius de Halen. Údajná obeť sa tu zdržiavala od piatich do 12 rokov a zneužívaná vraj bola od svojich 10 rokov.

Belgická prokuratúra oznámila 3. januára, že začala vyšetrovanie ohľadom podobného zneužívania detí zo strany mníšok v cirkevnom školskom zariadení Stella Maris vo flámskom meste Courtrai na severozápade krajiny.

Istá žena v otvorenom liste obvinila kňaza, že v 90. rokoch sexuálne zneužíval chlapcov, ktorí bývali v jednom cirkevnom ústave, uviedla agentúra AFP bez ďalšieho spresnenia.

Belgická rímskokatolícka cirkev je zmietaná pedofilnými škandálmi už viac mesiacov. Všetko začalo vlani v apríli, kedy bruggský biskup Roger Vangheluwe odstúpil, keď sa priznal k dlhoročnému sexuálnemu zneužitiu svojho synovca. Škandál sa rozrástol 10. septembra uverejnením správy, ktorá ukázala, že katolícki kňazi zneužívali v krajine stovky detí, predovšetkým v 50. až 80. rokoch minulého storočia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu