Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pravoslávny biskup (74) miloval intímnosti s mužmi: Bozkával sa s mladým kňazom!

Vasilije Kačavenda
Vasilije Kačavenda (Zdroj: avaz.ba)

BELEHRAD - Nielen katolícka cirkev je poznačená sexuálnymi škandálmi služobníkov Božích. Najnovšie jednému čelí aj tá pravoslávna. Na verejnosť totiž preniklo, že jeden z biskupov sa bozkával s mladým kňazom a táto nemravnosť je vraj dokonca zachytená aj na videu.

Srbská pravoslávna cirkev čelí verejnej hanbe. Svätý synoda v pondelok odvolal z úradu biskupa Vasilijeho Kačavendu. Oficiálne zo zdravotných dôvodov, všeobecne je však známe, že za týmto rozhodnutím stála vedomosť o jeho blízkom vzťahu k viacerým kňazom. Okrem spomínaného videa sa na verejnosť dostal aj záznam telefónneho hovoru, v ktorom si biskup dohaduje "schôdzky intímneho charakteru".

Podľa arcibiskupa Amfilohija Radoviča nemal 74-ročný biskup inú možnosť, než navrhnúť svoju rezignáciu, ktorú synoda prijal. "Biskup Vasilija bol zbavený úradu zo zdravotných dôvodov, ale pre cirkev znamenajú zdravotné dôvody aj tie morálne a duchovné," uviedol srbský arcibiskup.

Kačavenda akúkoľvek vinu popiera. Navyše chce zažalovať tých, ktorí ho "ohovárajú a urážajú". Biskup bol kontroverznou postavou už pred vypuknutím sexuálneho škandálu. Počas vojny v Juhoslávii totiž zastával veľmi tvrdé nacionalistické srbské postoje a údajne mal blízko k bosnianskosrbským vodcom Radovanovi Karadžičovi a Ratkovi Mladičovi. Obidvoch teraz súdi Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu v Haagu.

Biskup Vasilija údajne vtedy šíril propagandu namierenú proti bosnianskym Moslimom a dokonca verejne žehnal mladým srbským vojakom, ktorí sa rozhodli ísť bojovať proti "nesrbskému" obyvateľstvu.

V srbskej pravoslávnej cirkvi nie sú podobné škandály bežné. Nestáva sa, že by bol zbavený úradu takto vysoko postavený duchovný. Naposledy v máji 2010 musel odísť z funkcie biskup Artemije Radosavljevic, avšak kvôli sprenevere.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu