Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Na cirkevnú linku sa prihlásilo už 664 zneužívaných

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BERLÍN - Na horúcu linku, ktorú zriadila katolícka cirkev v Nemecku pre obete sexuálneho zneužívania v cirkevných inštitúciách, sa prihlásilo celkom 664 údajných obetí. Z nich 432 si sťažovalo na zneužitie priamo kňazmi alebo mníchmi. Informovala o tom s odvolaním na Nemeckú biskupskú konferenciu agentúra AP.

Biskupská konferencia taktiež uviedla, že jej poverení psychológovia a ďalší experti počas polroka existencie linky hovorili so zhruba 3400 ľuďmi, z ktorých 664 pri následnom vyšetrovaní potvrdilo, že boli zneužití. 

Takmer každý desiaty volajúci sa na horúcu linku obrátil so žiadosťou o právnu pomoc a šesť percent žiadalo o finančné odškodnenie.

Nemecká horúca linka začala fungovať 30. marca v čase, keď sa už naplno rozhorel škandál okolo zneužívania detí v cirkevných školských a výchovných zariadeniach. Väčšina prípadov však bola stará desiatky rokov a z hľadiska svetského práva preto bola premlčaná.

Okrem rodnej krajiny súčasného pápeža Benedikta XVI lavína obvinení zasiahla katolícku cirkev aj v ďalších západoeurópskych krajinách.

Nemecká biskupská konferencia i jezuitský rád v Nemecku vyjadrili ochotu obetiam sexuálneho zneužívania ponúknuť finančné odškodnenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu