Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Strelec bol labilný, počítal s tým, že neprežije

Polícia pre Jaredovým domom
Polícia pre Jaredovým domom (Zdroj: SITA)

TUCSON - Mal zvláštne názory a nestaral sa o to, čo si o ňom ostatní myslia, tak popisujú strelca z amerického Tucsonu ľudia, ktorí ho poznali. Jareda Loughnera (22) v minulom roku vylúčili zo strednej školy po tom, čo nedodal požadované psychiatrické osvedčenie, že nie je pre svoje okolie nebezpečný.

Na niekoľkých videách na YouTube, pri ktorých je ako autor uvedený Jared Lee Loughner, je plno kritiky vlády a náboženstva. Nie je však jasné, či autor týchto videí a strelec sú tá istá osoba. "Vnucovaním gramatických pravidiel sa vláda snaží kontrolovať myseľ ľudí a vymýva im mozgy. Nie! Nechcem platiť dlhy menou, ktorá nie je krytá zlatom a striebrom. Nie! Nechcem veriť v Boha!," tvrdí "internetový" Loughner.

V biografickej časti na svojej webovej stránke píše, že navštevoval školy v oblasti Tucsonu a že medzi jeho obľúbené knihy patrí Mein Kampf Adolfa Hitlera, Manifest komunistickej strany Karla Marxa a Fridricha Engelsa a Prelet nad kukučím hniezdom Kena Keseyho.

Podľa miestneho šerifa Clarenca Dupnika je psychicky labilný, nie však duševne chorý. Šerif rovnako uviedol, že útočník sa už v minulosti niekoľkým ľuďom vyhrážal zabitím. Kongresmanka Giffordsová ale medzi nimi nebola.

Policajti už prehľadali dom útočníka, v ktorom našli obálku s Loughnerovym listom. V ňom sa strelec priznal, že útok naplánoval. Zverejnené informácie z listu tiež naznačujú, že strelec počítal s tým, že pri útoku príde o život.

Pri sobotňajšej streľbe zahynul arizonský sudca (63), asistent političky (30) a traja účastníci mítingu vo veku 75 až 80 rokov. Po prevoze do nemocnice svojim zraneniam podľahlo aj deväťročné dievča.

Gabrielle Giffordsová bola po sobotňajšej operácii schopná komunikovať a reagovať na rôzne pokyny. "Nemôže hovoriť, nehovorí žiadne slová," spresnil doktor Peter Rhee, podľa ktorého strela poškodila centrum reči v mozgu. Giffordsovú podľa neho uviedli do umelého spánku a je údajne veľká šanca, že sa zotaví. Zlepšuje sa aj zdravotný stav ostatných zranených. Niekoľkých z nich už z nemocnice prepustili.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu