Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Streľba v USA: Ťažko zranená kongresmanka a šesť mŕtvych!

Streľba v Tuscone Zobraziť galériu (8)
Streľba v Tuscone

PHOENIX - Útok na mítingu americkej kongresmanky Gabrielle Giffordsovej (40) v arizonskom meste Tuscon si vyžiadal šesť mŕtvych a 12 zranených.

Informuje o tom spravodajský portál CNN, ktorý sa odvoláva na úrad okresného šerifa a iné oficiálne zdroje. Giffordsová podľa neho útok prežila s ťažkými zraneniami a momentálne sa nachádza v kritickom stave. Medzi obeťami strelca, ktorého médiá identifikovali ako Jareda Lee Loughnera (22), je údajne aj miestny federálny sudca a deväťročné dievča. Polícia medzitým potvrdila, že údajného páchateľa sa podarilo zadržať.

Incident sa odohral v priestoroch nákupného strediska, kde kongresmanka Demokratickej strany organizovala stretnutie s občanmi. Podľa výpovedí svedkov páchateľ mieril priamo na Giffordsovú, ktorú postrelil do hlavy. Zástupca úradu okresného šerifa Rick Kastigar odmietol špekulovať o tom, aké boli motívy útočníka. Hovorca univerzitnej nemocnice v Tuscone Peter Rhee uviedol, že kongresmanku zasiahla jediná strela, ktorá jej prešla cez mozog. Giffordsovú podľa neho po operácii presunuli na jednotku intenzívnej starostlivosti, pričom nasledujúcich 24 hodín rozhodne o tom, do akej miery sa bude môcť zotaviť.

Giffordsová sa údajne na krátku dobu prebrala

Kongresmanka sa údajne na krátku dobu prebrala z bezvedomia. Pre noviny Politico to v sobotu večer uviedol zdroj blízky jej rodine. Giffordsová spoznala svojho manžela, astronauta Marka Kellyho.

Útok v Tuscone už stihli odsúdiť nový predseda Snemovne reprezentantov John Boehner, jeho predchodkyňa Nancy Pelosiová, ako aj prezident Spojených štátov Barack Obama, ktorý ho označil za "nevýslovnú tragédiu" pre celú krajinu a "nezmyselný akt násilia". K objasneniu incidentu má prispieť aj riaditeľ Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Robert Mueller, ktorého Obama v tejto veci vyslal do Arizony.

Strelec mohol mať komplica

Útočník ktorý v arizonskom meste Tucson v sobotu vážne postrelil americkú kongresmanku Gabrielle Giffordsovú, mohol mať spolupáchateľa, uviedol miestny šerif Clarence Dupnik spolu s tvrdením, že polícia má k dispozíciu jeho fotografiu. Podľa vyšetrovateľov je možné, že Loughner prišiel na parkovisko pred samoobsluhu, kde sa konal Giffordsovej politický míting a aj následný útok, v sprievode inej osoby a táto osoba bola nejakým spôsobom zúčastnená. Dupnik neposkytol bližšie informácie o identite údajného spolupáchateľa. Loughner sa momentálne nachádza v cele predbežného zadržania. Podľa šerifa sa nejaví ako duševne chorý, ale ako "nestabilný".

FBI preveruje možnú spojitosť medzi sobotným útokom a nesúvislými videoblogmi, ktoré sa objavili na stránke YouTube. V nich sa osoba, ktorá sa označuje ako Jared Lee Loughner, sťažuje na vládnu kontrolu, vlastizradné zákony, nevzdelaných rojkov a americkú menu. "Vláda kontroluje naše myšlienky a vymýva ľuďom mozgy, lebo vládne nad gramatikou," tvrdí autor videa, ktoré obsahuje iba hudbu a biely text na čiernom pozadí. "Nie! Nebudem platiť dlhy menou, ktorá nie je krytá zlatom a striebrom. Nie, nebudem veriť v Boha."

Výpovede nevytvárajú súvislú politickú ideológiu, tvrdí vyšetrovateľ Mark Potok, ktorý sa špecializuje na pátranie po násilných extrémistoch. Loughner nebol uvedený v jeho databáze radikálov a extrémistických skupín.

Na webe o sebe Loughner odhalil, že jeho najobľúbenejšími knihami sú Hitlerov Mein Kampf, Marxov Komunistický manifest a Prelet nad kukučím hniezdom od Kena Kesleyho. "Mojou najobľúbenejšou činnosťou je vedomé snenie," píše mladý útočník.

Snemovňa reprezentantov sa rozhodla odložiť kvôli nešťastiu budúcotýždňové hlasovanie o ďalšom osude zdravotníckej reformy prezidenta Baracka Obamu. Giffordsová pred útokom čelila vyhrážkam kvôli svojej podpore Obamovej reformy. Jej kanceláriu v Tucsone napadli vandali, keď zákon v marci prešiel Kongresom. Nie je známe, či bol autorom niektorých vyhrážok aj Loughner.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu