Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

NYT: Orbánova vláda ohrozuje demokraciu

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Americký denník New York Times (NYT) v dnešnom úvodníku s titulkom "Pán Orbán zabúda" kritizoval maďarského premiéra Viktora Orbána okrem iného za mediálny zákon.

Viaceré opatrenia vlády ohrozujú demokraciu, čo svedčí o tom, že Orbán a jeho strana už zabudli na myšlienky, ktoré prijali v 80. rokoch, cituje NYT maďarský spravodajský server origo.hu. Podľa NYT Maďari môžu byť hrdí na roky 1957 a 1989, ale na nový mediálny zákon, ktorý je krokom späť k politickej cenzúre komunistického režimu, už nie.

Americký denník vymenoval sporné opatrenia maďarskej vlády od obmedzení právomocí ústavného súdu cez kroky namierené voči súkromným penzijným fondom, rozpočtovej rade až po snahu prepísať ústavu.

"Orbán získal popularitu v 80. rokoch prejavmi, v ktorých sa staval proti sovietskemu útlaku a za slobodný politický život. Po dvoch desaťročiach sa zdá, že Orbán a jeho strana už zabudli na svoje vtedajšie myšlienky," píše americký denník, ktorý sa podľa origo.hu iba zriedka takto obsiahle zaoberá východoeurópskymi témami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu