Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Piráti opäť útočia, zajali ďalšiu rybársku loď

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOGADIŠO - Somálski piráti uniesli tento týždeň už tretiu loď. V sobotu zajali útočníci vo vodách Indického oceánu asi 370 kilometrov juhozápadne o súostrovia Komory mozambickú rybársku loď so 14 námorníkmi. Médiá o tom informovali Námorné sily Európskej únie (EUNF).

Útok pirátov na 140-tonovú loď Vega 5 sa odohral severne od Madagaskaru. Piráti uniesli aj taiwanskú rybársku loď. Na palube sa podľa misie NATO nachádzalo aj 26 námorníkov z Taiwanu, Číny a Vietnamu. Ďalšie nákladné plavidlo MV EMS River s ôsmimi členmi posádky prepadli piráti v utorok asi 280 kilometrov severne od ománskeho prístavu Salaláh.

Piráti podľa námornej misie EÚ, ktorá už niekoľko rokov hliadkuje pri africkom pobreží, rozširujú oblasť svojho pôsobenia smerom na juh a východ od Adenského zálivu. Táto časť Arabského mora je totiž v poslednom čase prísne strážená. Okrem viacerých členských štátov EÚ tam hliadkujú aj príslušníci armády Spojených štátov a Severoatlantickej aliancie.

V Somálsku, ktoré už 20 rokov nemá funkčnú vládu, majú piráti podľa zahraničných pozorovateľov väčšiu moc ako štátne inštitúcie. Z Adenského zálivu sa im podarilo spraviť v posledných rokoch jedno z najnebezpečnejších miest na svete a pravidelne v ňom, ale aj ďalej na mori, unášajú zahraničné lode.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu