Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Podozrenie EÚ: Tajný pakt medzi somálskymi pirátmi a talianskou mafiou?

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Európska únia sa začala vážne zaujímať o tvrdenia, podľa ktorých somálski piráti, prepadávajúci lode vo vodách okolo Afrického rohu, majú priamo spojenie s mafiánskymi skupinami z južného Talianska, uviedol dnes internetový denník EUobserver.

 Osobitný vyslanec EÚ pre Africký roh Alexander Rondos v utorok v Bruseli uviedol, že EÚ preskúma, nakoľko sú tieto podozrenia opodstatnené.

Bývalého gréckeho diplomata zaujala kniha parížskeho kriminológa Michaela Koutouzisa, ktorá vyšla v máji tohto roku. V knihe s názvom Zločin, pašovanie a siete tvrdí, že somálske pirátske skupiny úzko spolupracujú s juhotalianskymi zločineckými skupinami ako Camorra, 'Ndranghetta a La Sacra Corona Unita. Tieto pirátom dodávajú strelné zbrane pašované z Balkánu výmenou za povolenie ukladať tony nebezpečných odpadkov v pobrežných vodách Somálska, Eritrey a Sudánu. Robia tak priamo pod nosom vojenských lodí z operácie EÚ Atalanta, ktoré strážia bezpečnú plavbu lodí v Červenom mori a Adenskom zálive.

Zisky talianskej mafie, ktorá sa úspešne činí v odpadovom priemysle, týmto spôsobom dosahujú každoročne stovky miliónov eur, píše Koutouzis, ktorý ako vyšetrovateľ už pracoval pre OSN i pre inštitúcie EÚ. Mafia veľkú časť týchto peňazí prepiera cez turistický priemysel v Keni a Tanzánii.

Kriminológ tvrdí, že tieto veci sa dejú už dlhé roky a obvinil príslušné orgány EÚ, že nad týmto problémom zatvárajú oči. Dôkaz, ktorý má podporiť jeho tvrdenia, priniesla samotná príroda, keď cunami v roku 2004 v Indickom oceáne narušilo podmorskú skládku obsahujúcim nebezpečné olovo, ortuť, kadmium a ďalšie zložky. Vlna vyplavila zvyšky odpadu na pobrežie pri somálskych mestách Hobbio a Benadír, čo malo za následok smrť okolo 300 ľudí.

"Musíme zistiť, kto ich financuje. Sú súčasťou oveľa väčšieho problému, než akému naozaj čelíme v Indickom oceáne - globalizácie organizovaného zločinu," povedal na adresu somálskych pirátov Rondos.

EUobserver upozornil, že britský kontradmirál Duncan L. Potts, ktorý ako veliteľ protipirátskej flotily EÚ zodpovedá za operáciu Atalanta, uviedol, že nemá nijaké informácie o spojení medzi talianskou mafiou a somálskymi pirátmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu