Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Mladíci napadli policajtov, chceli im zhabať pyrotechniku!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SCHIRNDING/ VIEDEŇ - Päť nemeckých mladíkov napadlo v bavorskom pohraničnom meste Schirnding policajtov. Chceli im totiž zabaviť delobuchy nelegálne dovezené z Česka. Informoval o tom dnes bavorský rozhlas. Nemecko i Rakúsko pred dovážaním zábavnej pyrotechniky z Česka varujú. Podľa policajtov z oboch krajín je táto pyrotechnika nebezpečná a jej držanie protizákonné.

Policajti kontrolovali mladíkov na stanici v Schrindingu. Okrem českých rakiet u nich našli aj nepreclené ukrajinské cigarety. Pätica mierne opitých mužov najprv policajtom nadávala a neskôr ich aj fyzicky napadla.

Policajtom sa napokon podarilo mladíkov premôcť a chystajú sa ich obviniť z útoku na verejného činiteľa. Obvinenie bude zrejme rozšírené aj o porušenie zákona o výbušninách.

Nemecko tento rok rovnako ako v predchádzajúcich rokoch varovalo pred dovozom pyrotechniky z Česka a Poľska. Ak výrobky nemajú schvaľovaciu značku nemeckého Spolkového úradu pre materiálovú bezpečnosť (BAM) alebo aspoň európskych úradov, môžu vraj mať príliš vysokú výbušnú silu a poraniť toho, kto ich odpaľuje, alebo aj okolo stojace osoby.

Pred dovozom pyrotechniky z Česka varuje aj Rakúsko. Podľa tamojších úradov nie je isté, či všetky české delobuchy zodpovedajú rakúskym bezpečnostným kritériám. Pyrotechnika môže obsahovať chemikálie, ktoré sú síce lacnejšie, ale zato zdraviu škodlivé, povedal agentúre APA rakúsky policajný pyrotechnik Thomas Csengel.

Csengel uviedol, že každoročne sa v Rakúsku zlikvidujú tri až štyri tony nelegálnej pyrotechniky. Dve tretiny z toho tvoria dovezené delobuchy, a to predovšetkým z Česka. Zvyšná tretina je nekvalitná pyrotechnika rakúskej výroby a podomácky zostrojené rakety.

Vyrábať rakety doma je podľa Csengela ešte nebezpečnejšie než používanie nelegálne dovezenej pyrotechniky. Podľa neho tieto laicky zostrojené delobuchy každý rok spôsobia vážny úraz. Každé dva roky v Rakúsku pri ich používaní zahynie jeden človek.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu