Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zázrak v Pacifiku: Chlapcov zachránili po 50 dňoch!

Tínedžeri odpočívajú na rybárskej lodi, ktorá ich zachránila
Tínedžeri odpočívajú na rybárskej lodi, ktorá ich zachránila

WELLINGTON – Traja tínedžeri prežili na mori v malom člne 50 dní a prúd ich unášal vyše 1400 kilometrov! Počas svojho sedemtýždňového pobytu na vode zjedli iba jednu čajku. V stredu ich zachránila rybárska loď neďaleko brehov Fidži.

Chlapcov z maličkého ostrovného štátu Tokelau v Tichom oceáne vo veku 14 a 15 rokov, ktorí na more vyrazili v hliníkovom člne, vyhlásili za nezvestných začiatkom októbra. Po tom, ako ich nedokázalo nájsť ani novozélandské letectvo, sa predpokladalo, že zahynuli.

„Dostali sme sa k nim zázrakom,“ vyhlásil Tai Fredricsen z novozélandskej rybárskej lode San Nikunau pre Radio New Zealand. Chlapcov objavili v stredu v blízkosti brehov Fidži, ktoré sú od Tokelau vzdialené 1420 kilometrov. „Uvideli sme malý čln a vedeli sme, že je to trochu divné,“ citovala Fredricsena agentúra IANS. Mladíci začali mávať, na čo rybárska loď zmenila kurz, aby sa k nim priblížila. „Spýtal som sa ich, či potrebujú nejakú pomoc ... povedali, že veľmi, boli vo vytržení, že nás vidia,“ popísal okamih stretnutia Fredricsen.

Tínedžeri boli podľa neho vychudnutí, ale v dobrom zdravotnom stave, vzhľadom na to, čo mali za sebou. „Sú v neuveriteľne dobrom stave vzhľadom na čas, ktorý strávili na mori,“ konštatoval. Chlapci mali v člne len niekoľko kokosových orechov, ale žiadnu vodu. „Nejako sa im podarilo chytiť vtáka, neviem ako, ale chytili ho. Zjedli to, čo je odporúčané,“ dodal.

Chlapci mali v posledných dňoch aj niekoľko malých dúškov morskej vody, čo nebol podľa Fredricsena dobrý nápad. Ak by začali piť slanú morskú vodu, prežili by len pár dní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu