Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Súd potvrdil, Assangea prepustia na kauciu 200 tisíc libier

Julian Assange
Julian Assange

LONDÝN - Odvolací súd dnes v Londýne potvrdil prepustenie spoluzakladateľa servera Wikileaks Juliana Assangea (39) na kauciu 200.000 libier (236 tisíc eur). Jeho prepustenie nariadil už v utorok súd prvej inštancie, ale žaloba usilujúca o jeho vydanie do Švédska sa proti tomu odvolala.

Assangeov právnik Mark Stephens po vypočutí vyjadril nádej, že jeho klient bude na slobode ešte dnes, "prinajhoršom v piatok". Skutočné prepustenie súvisí predovšetkým s technickými detailmi okolo kaucie.

Assange je vo Švédsku obvinený zo sexuálnych deliktov. Austrálčan ale obvinenia odmieta. Sú podľa neho politicky motivované, súvisia s tým, že server Wikileaks zverejňuje americké dôverné depeše. Vo väzbe je od 7. decembra, kedy sa sám vydal britskej polícii.

Súd dnes potvrdil pôvodné podmienky kaucie. Assangeovi stúpenci musia zaplatiť 200.000 libier rovno a ďalšími 40.000 budú ručiť v prípade, že by kauciu porušil. Stephens dnes dopoludnia povedal, že požadovaná suma by už mala byť pohromade.

Okrem toho Assangeov pas zostane na polícii, kde sa bude musieť tiež denne hlásiť. Bude sa musieť zdržiavať na určenej adrese, odkiaľ nebude smieť vychádzať cez noc.

Žaloba tvrdila, že existuje vysoké riziko, že by Assange mohol utiecť z krajiny. Avšak sudca Duncan Ouseley dnes na pojednávaní pripomenul, že keď sa Assange dozvedel o vydanie európskeho zatykača, poveril svojich právnikov, aby boli v styku s britskou políciou, aby po ňom nemusela pátrať. "To nie je konanie človeka, ktorý sa chce vyhnúť spravodlivosti," povedal.

O Assanegovom vydaní do Švédska bude súd konať prvýkrát 11. januára.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu