Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Nový sneh zasypal európske cesty, mrzne už aj v Grécku

Gréci sa tešia z prvého snehu Zobraziť galériu (8)
Gréci sa tešia z prvého snehu (Zdroj: SITA)

SALZBURG/ ATÉNY - Nové prívaly snehu v noci na sobotu skomplikovali dopravnú situáciu v mnohých krajinách Európy. Komplikácie, séria nehôd a neprejazdné cesty boli napríklad v alpských oblastiach Rakúska. Snehové búrky v Aténach a ďalších oblastiach Grécka zase narušili nielen cestnú, ale aj námornú dopravu z prístavu Pireus.

Okolo Salzburgu napadlo v noci na sobotu až 30 centimetrov nového snehu. Rumunské nákladné auto, ktoré išlo smerom na Viedeň na letných gumách, skĺzlo v noci na sobotu do priekopy a zapríčinilo aj nehodu ďalšieho auta, ktoré išlo za ním. Bolo treba nakrátko uzavrieť diaľnicu A1, kým rumunský automobil vyslobodili, zranený však nebol nikto. Kvôli nebezpečenstvu lavín bola uzavretá cesta B311 v smere na obec Saalfelden.

Väčšina nehôd sa väčšinou zaobišla bez zranení i väčších škôd. Ešte počas dopoludnia bola snehom pokrytá väčšina komunikácií.

V Dolnom Rakúsku sa podľa APA odohralo v noci na sobotu 14 dopravných nehôd, avšak bez vážnejších následkov. V sobotu dopoludnia už rakúska spolková krajina nehlásila vážnejšie problémy na cestách. Vodiči, ktorí mieria do vyšších polôh, ale potrebujú snehové reťaze.

Narušená bola doprava na brennerskej diaľnici A13 smerom na taliansku hranicu, nehody sa nevyhli ani západnej A1 pri Thalgau a južnej diaľnici A2, rovnako ako inntalskej A12. Dopravnému chaosu sa ale vďaka nasadeniu záchranárov zatiaľ podarilo vyhnúť, uviedla APA.

V Grécku udreli fujavice, ktoré odrezali od okolia rad horských ciest neďaleko Atén. Po niekoľkotýždňovom letnom počasí tu ráno napadol sneh, dokonca aj v južných oblastiach. V priebehu 48 hodín klesla teplota o 20 stupňov.

V centre Atén, kde sneží veľmi zriedka, poletovali ráno snehové vločky. Ešte vo štvrtok tam namerali 22 stupňov Celzia a teraz len dva stupne. Na Kréte bolo pred dvomi dňami 25 stupňov, dnes tam kopce pokryl sneh. Na severe ostrova sa teploty pohybujú okolo bodu mrazu.

Na pobreží Egejského mora fúka silný vietor, čo spôsobilo výpadky v dopravných spojeniach, informoval štátny rozhlas.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu