Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Študentský protest sa zmenil na boj s políciou

Zásah polície si vyžiadal niekoľko zranených Zobraziť galériu (17)
Zásah polície si vyžiadal niekoľko zranených

LONDÝN- Britská Dolná snemovňa dnes schválila skoro trojnásobné zvýšenie školného na anglických univerzitách, zatiaľ čo pred budovou parlamentu demonštrovali tisíce študentov.

Zvýšenie poplatkov je prvou veľkou skúškou pre vládnu koalíciu, ktorá kontroverzné opatrenia presadila väčšinou len 21 hlasov. Hlasovanie rozdelilo koaličných liberálnych demokratov, ktorí pred voľbami sľubovali zrušenie školného.

Pred budovou parlamentu sa demonštrujúci študenti celé popoludnie stretávali s políciou. Zatiaľ čo niektorí z nich hádzali najrôznejšie predmety, policajti proti nim zasahovali obuškami a obe strany sa miestami preťahovali o policajné bariéry. Študentom sa nakoniec podarilo preniknúť na priestranstvo pred parlamentom. Dav miestami odrážali aj policajti na koňoch.

Podľa doterajších správ zatkli sedem demonštrantov. Devätnásť demonštrantov museli ošetriť, šesť z nich zostalo v nemocnici. Zranili sa aj šiesti policajti. Polícia pripísala zodpovednosť za násilie študentom, ktorí zase volali na policajtov "Hanba". 

Počas novembra študenti stredných a vysokých škôl demonštrovali proti vyššiemu školnému v Londýne trikrát a protesty vždy vyústili do násilia. Okrem toho sa v posledných týždňoch na rôznych univerzitách odohrávali okupačné štrajky a ďalšie protestné akcie.

Vláda zdôvodňuje vyššie školné tým, že musí znížiť vysoký rozpočtový deficit, ktorý zdedili po predchádzajúcej labouristickej vláde. Šéf liberálnych demokratov Nick Clegg dnes vyzval študentov, aby vyššie školné podporili, a označil jeho odporcov za spáčov.

Doterajší limit pre najvyššie školné 3290 libier (3930 eur) za rok sa od roku 2012 zvýši až na 9000 libier (vyše 10 000 eur). Vo Walese a Severnom Írsku je školné rovnaké ako v Anglicku, v Škótsku sa neplatí vôbec.

 

 


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu