Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Prevádzka na španielskych letiskách sa vrátila do normálu

Prevádzka na španielskch letiskách sa vrátila do normálu
Prevádzka na španielskch letiskách sa vrátila do normálu

MADRID - Prevádzka na všetkých letiskách v Španielsku sa po dvojdňovom rozsiahlom štrajku letových dispečerov vrátila do normálu.

Ako informovala štátna spoločnosť AENA, spravujúca španielske letiská, na dnešný deň je plánovaných 4052 letov. V sobotu vláda kvôli štrajku, paralyzujúcemu vzdušnú dopravu v krajine, vyhlásila bezprecedentný výnimočný stav, ktorý je určený pre prípady katastrof ako sú zemetrasenia či povodne. Premiér José Luis Rodríguez Zapatero vydal dekrét, na základe ktorého prevzala zodpovednosť nad kontrolou vzdušného priestoru armáda.

Podľa AENA zasiahlo narušenie leteckej dopravy 600.000 ľudí. Vicepremiér Alfredo Pérez Rubalcaba v sobotu vyhlásil, že dispečeri dostali nariadenie vrátiť sa do práce, pričom v prípade neuposlúchnutia im hrozilo trestné stíhanie v súlade s vojenskými zákonmi. Ak by ich odsúdili, hrozilo by im väzenie. Štrajk sa začal v piatok o 17.00 h. Uzatvorených bolo okolo 90 percent vzdušného priestoru s výnimkou Andalúzie.

Výnimočný stav vyhlásili v Španielsku prvýkrát od smrti diktátora Francisca Franca v roku 1975. Štrajk španielskych letových dispečerov sa prejavil aj na letiskách v iných európskych krajinách, napríklad v Belgicku, Holandsku, Británii, Nemecku alebo Česku, kde uviazli desaťtisíce cestujúcich.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu