Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

S najväčším požiarom Izraelu pomôže supertanker

Lesné požiare v Izraeli Zobraziť galériu (6)
Lesné požiare v Izraeli (Zdroj: SITA)

HAIFA - Desiatky hasičských lietadiel z celého sveta prileteli do Izraela, aby pomohli uhasiť obrovské lesné požiare, s ktorými židovský štát v nedeľu zápasil už štvrtý deň.

K pobrežiu sa už priplavil aj gigantický americký supertanker, najväčší svojho druhu. Záchranári sú optimistickí a dúfajú, že nadrozmerné plavidlo bude mať veľký podiel na porážke prírodného živlu.

Dobré správy medzitým prichádzajú aj od meteorológov, podľa ktorých by malo v nedeľu večer v kopcoch okolo Haify, teda v najviac postihnutej oblasti, začať pršať. Na haifskom predmestí Tirat HaCarmel rokovala v nedeľu na pravidelnom zasadaní vláda, ktorá sa tam presunula z Jeruzalema. Rokovanie otvorili ministri na čele s premiérom Benjaminom Netanjahuom minútou ticha za 41 obetí ničivých požiarov.

Izraelská armáda a tisícky domácich i zahraničných hasičov aktuálne bojujú s najväčším lesným požiarom v histórii krajiny. Plamene si doteraz vyžiadali okrem 41 obetí aj asi 16 zranených a úrady do bezpečia evakuovali 13 000 ľudí. Hasenie komplikuje silný vietor, ktorý ženie plamene k severoizraelskému prístavnému mestu Haifa.

Požiar vypukol vo štvrtok a stihol spustošiť vyše 4 000 hektárov pôdy. Izraelským hasičom pomáhajú aj zahraniční kolegovia. Viaceré krajiny totiž zareagovali na štvrtkovú výzvu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ktorý v tejto veci kontaktoval lídrov Grécka, Cypru, Talianska a Ruska. Do boja s izraelskými plameňmi sa zapojili aj jednotky z Jordánska, Bulharska, Británie či Turecka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu