Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Požiar na severe Izraela prinútil k úteku tisíce ľudí

Požiare z okolia Haify
Požiare z okolia Haify

HAIFA - Vyše 13 000 ľudí vrátane piatich stoviek väzňov už museli evakuovať z okolia izraelského mesta Haify, ktoré sa ocitlo v obkľúčení lesných požiarov. Podľa izraelského denníka Haarec premiér Benjamin Netanjahu obyvateľstvo varoval, že evakuácia ohrozených oblastí bude pokračovať.

Izraelské úrady sa snažia zistiť príčinu požiaru, ktorý zničil už tisíce hektárov veľmi suchého porastu. Počas tohtoročného letného obdobia v Izraeli prakticky nepršalo, podľa meteorológov bolo množstvo zrážok najmenšie za posledných šesťdesiat rokov.
    
Vo štvrtok prišlo na severe Izraela o život štyridsať izraelských väzenských dozorcov, ktorí išli autobusom do miestnej väznice, ktorú kvôli ohňu evakuovali. Počas cesty sa ale vozidlo prevrátilo a zhorelo.
    
Živel hasičov zaskočil, pretože prepukol na troch miestach naraz. Protipožiarna služba vyjadrila podozrenie, že ohnivý živel majú na svedomí miestni obyvatelia, ktorí boli neopatrní pri pálení odpadu. Verziu o zámernom založení požiaru podľa izraelskej tlače polícia zatiaľ nevyšetruje.
    
Celková plocha požiaru už presahuje 2800 hektárov, horí les a náletové kroviny. Pomoc Izraelu pri hasení požiaru ponúklo Grécko a Cyprus, Turecko už k ohnisku požiaru vyslalo hasičské lietadlá. Pomoc Izraelu ponúkol aj americký prezident Barack Obama.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu